Aktuális

Matolcsy szerint pénzügyi guru gyengíti a forintot

Bors

Létrehozva: 2013.01.15.

A forint gyengülése miatt nő a devizahitelesek törlesztőrészlete, viszont könnyebb lehet a magyar árukat külföldön eladni. Kinek árt és kinek kedvez az elmúlt napok árfolyammozgása?

Napok óta gyengül a forint, tegnap napközben egy euróért közel 299 forintot is elkértek – miközben karácsonyig stabilan 290 alatt volt az árfolyam. Sokan úgy vélik, hogy a hirtelen gyengülés egyértelműen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megnyilvánulásainak köszönhető. Matolcsy a múlt héten arról írt, hogy a magyar gazdaságnak nem is érdeke az erős forint, cikkének megjelenése után lejtőre került a hazai fizetőeszköz.

Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. deviza-üzletkötője a Borsnak nyilatkozva azt mondta, több folyamat együttes hatása okozza a zuhanást. A szakember úgy véli, spekuláció folyik a forint ellen, részben azért, mert a piacon bizonytalanság tapasztalható. Ezt erősítik azok a ­vá­rakozások, amelyek szerint a leendő jegybanki vezetés nem szokványos eszközökhöz folyamodhat.

A magyar kormány álláspontja szerint a miniszteri nyilatkozatoknak nincs közük az árfolyamhoz, a hivatalos álláspont is spekulációról szól. Múlt kedden Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője megírta szokásos hírlevelét előfizetői részére. Ebben az állt: a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk, amíg a kormány alá nem írja az IMF-megállapodást. A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap közleményben tudat­ta: a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát, és csütörtökön megkezdték a forint elleni támadást.

Saághy szerint megfigyelhető, hogy a háromszáz forintos euró­árfolyam jelenti a vízválasztót, ez a lélektani határ: itt dől el, megállítható-e a zuhanás vagy sem. A szakember kevés esélyt lát arra, hogy 400 forintig emelkedjen az euró, de hogy pontosan milyen árfolyamot ér el a forint, az a jelenlegi piaci viszonyok között megjósolhatatlan.

Az eddigi negatív rekordot 2012. január 5-én jegyezték fel: akkor egy euróért 324 forintot kellett fizetni.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek