Aktuális

Méltó élethez édeskevés a 143 ezer forint

Hu-Zo

Létrehozva: 2012.09.19.

Éhenhaláshoz sok, emberhez méltó élethez édeskevés. Talán így foglalható össze, mit ér a havi 143 ezer forintos nettó átlagkereset. S még örülhet, akinek legalább munkája van.

Nyilvánosságra hozta a kereseti adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Eszerint a nettó átlagkereset júliusban 4,5, január és július között pedig 2 százalékkal nőtt, miközben az infláció csaknem elérte a 6 százalékot. Ez azt jelenti, hogy azok is egyre rosszabbul élnek, akiknek van munkájuk. Jelenleg a nettó átlagkereset 143 ezer forint. Számoljunk, miként boldogul ebből egy egyedülálló ember, Márton, illetve a két gyermeket nevelő család, a budapesti panelben élő Nagyék! Nos, ha valakinek lakáshitele is van, és egyedül kénytelen fenntartani a lakását, autóról már nem is álmodhat, arról nem beszélve, hogy egy mozi- vagy színházjegy árát csak a hasán spórolhatja meg.

Nincs ez másként a kétgyermekes család esetében sem, noha ők adókedvezményben és családi pótlékban is részesülnek. Számításaink szerint azonban nekik sem futja szórakozásra, és jó, ha a gyerekeknek tudnak új ruhát venni a kinőtt helyett. A családi költségvetést kimeríti a rezsi, az élelmiszer beszerzése és az utazás költsége, főként, ha a kicsik valamilyen különórára is járnak. Ha egy műszaki eszköz meghibásodik, annak a javíttatása már adósságba veri a családot.

S hogy kik számítanak átlagkeresetűnek? Nos, beszéltünk olyan házaspárral, ahol a feleség középiskolai tanár, a férj újságíró, ám kettőjük átlagkeresete nem éri el az átlagot. Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója szerint főként a műszaki és az informatikai végzettségűek kereshetnek átlagon felül.

– A pénzügyi szektor válságban van, több bank is leépítéseket tervez, ám a fizetések még mindig a legmagasabbak között vannak. Ám azok, akik mérnökként, elsősorban gépészmérnökként végeznek vagy informatikai végzettséget szereznek, emellett angolul és németül is tárgyalóképesek, már kezdőként nettó 220 ezer, öt-tíz éves gyakorlattal pedig akár nettó 300-400 ezer forintot is kereshetnek havonta – mondta el a Borsnak Gerlei Béla.

 

Nagyék Budapesten laknak

KIADÁSAIK:

* Lakásrezsi: – közös költség: 20 ezer – gázátalány: 15 ezer – villany: 8 ezer – vízdíj: 13 ezer – televízió+internet: 9 ezer

* Két szülő munkahelyi étkezése: 32 ezer

* Beváráslás: 120 ezer

* Bérlet, utazás: 2 felnőtt+ 2 gyerek 27 ezer

* Mobiltelefon-számla: 20 ezer

* Vera úszni jár: 7 ezer

* Dani karatézik: 9 ezer

* Havi egy tankolás: 10 ezer, egyéb autóköltségek: 6 ezer

* Lakáshitel: 10 ezer

* Ruházat a családnak: 26 ezer

Összesen: 332 000 Ft

BEVÉTELEIK: 143 000+143 000+20 000 adókedvezmény+ 26 600 családi pótlék: 332 600 forint 

Márton egy vidéki nagyvárosban él egyedül 

KIADÁSAI:

* Lakásrezsi: – közös költség: 13 ezer – gázátalány: 9 ezer – villany: 6 ezer – víz: 5 ezer – televízió+internet: 10 ezer – mobilszámla: 15 ezer

* Étkezés a munkahelyen: 16 ezer

* Havi bevásárlás: 45 ezer

* Utazás: 4690 forint

* Lakáshitel: 15 ezer

* Ruházkodás: 5 ezer

* Autója nincs

Kiadás összesen: 143 690 forint

BEVÉTELE: 143 000 forint   

 

Félmillióan egyáltalán nem kapnak fizetést

Ez év májusában 534 ezer 600-an kerestek állást a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Mindössze 11 százalékuk kapott álláskeresési járadékot, nagyjából minden második munkanélküli semmiféle juttatást nem kapott. Csaknem200 ezren mindössze 22 ezer forintos szociális ellátásból éltek. Az álláskeresők negyede több mint egy éve nem talál munkát. Több mint százezren közfoglalkoztatottak, ők átlagosan havi 73 400 forintért dolgoznak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek