Aktuális

Anyja széklete mentette meg a lány életet

Bors

2012. szeptember 28. péntek 21:00

Kaitlin Hunter miután túlélt egy majdnem halálos kimenetelű balesetet, baktériumok fertőzték meg a vastagbelét, ami olyan mértékű volt, hogy ismét az életéért kellett küzdenie. Végül édesanyja székletét ültették át neki, így megmenekült. .

A sacramentói Kaitlin Hunternek egy autóbalesetben az alsó csigolyái eltörtek, a mája és a vastagbele leszakadt, illetve mind a tíz lábujja eltört. A tűzoltók szabadították ki a totálkáros autóból, majd kórházba került, ahol egy hónapig küzdött az életéért. Azt hitte, ennél keményebb dolog már nem érheti az életben. Tévedett - írja a KTLA.

Egyszer csak iszonyatos fájdalmat érzett a gyomrában, amivel azonnal a kórházba sietett. Mint kiderült, nagyon jó döntést hozott, hiszen az autóbaleset után rengeteg antibiotikumot kapott – hogy ne legyen fertőzése -, amely annyira tönkretette a bélflóráját, hogy a vastagbelét megtámadta egy Clostridium difficile nevű baktérium, mely a bél nyálkahártyájának gyulladását, súlyosabb esetben szövetelhalást okoz.

A hasi fájdalom mellett hasmenést és folyamatos hányást váltott ki a nőnél a kórokozók elszaporodása. A 170 centiméter magas lány pillanatok alatt 18 kilót vesztett a súlyából, így 39 kilós lett.

Mivel a probiotikumok sem voltak képesek megfékezni a C. difficile-tet, az orvosok úgy döntöttek, édesanyjából vesznek székletet. A fekáliát sóoldattal - vagy tejjel - a megfelelő állagúra hígították, és egy tisztító beöntést követően bejuttatták a beteg beleibe. Az egészséges széklet ugyanis jóval nagyobb mennyiségű létfontosságú baktériumot tartalmaz, amelyek képesek helyreállítani a bélflóra felborult egyensúlyát, és visszaszorítják a káros mikrobák szaporodását. Az eljárás nem drága, egyszerű és biztonságos.

Igaz az antibiotikum elpusztítja a káros baktériumokat, de nem kíméli a hasznos, az életben maradáshoz elengedhetetleneket sem. Ilyenkor elszaporodik a Clostridium difficile, amelynek kétféle toxinja van, az A-típusú úgynevezett.ú enterotoxin és a B-típusú cytotoxin, amely a beteg székletéből mutatható ki. Elszaporodása esetén a betegség nagy fájdalommal jár és a probiotikus kezelés csak ritkán segít. Tavaly decemberben végezték az első székletátültetést, amely meggyőzte a szakmát a hatékonyságáról.

Az antibiotikumok miatt csak az államokban évente 14 ezer ember veszti az életét.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

borsonline.hu

Gyönyörű, szőke hajú lány tűnt el – családja könyörög a segítségért

life.hu

Durva fotót tett közzé Farkasházi Réka: így nézett ki a műtétje után

magyarnemzet.hu

Szenzációs felfedezések várhatók a Turul-dinasztiáról

vaol.hu

Baleset: Egy ember életéért küzdöttek Sárvár közelében - videó

origo.hu

Titkos, aranyérme kincsre bukkantak Németországban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A legnagyobb hibát a hollandok ellen követtük el – Mikler

origo.hu

Marhákra kiadott gázkibocsátási tanúsítvány miatt lehet botrány az USA-ban

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

magyarnemzet.hu

Megvan az új időpont az ElkXrtuk televíziós premierjére

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó