Így készül a libasült
A fűszerezett, sóval bedörzsölt libát kiolvasztott bő libazsírban tepsibe tesszük, hozzáadunk 3-4 dl vizet, és fóliával letakarva félpuhára pároljuk, majd fedő nélkül, gyakran locsolgatva pirosra sütjük. Köretnek a megpucolt, megfőzött, megtört krumplit a kiolvadt zsírral megöntözzük, és párolt lila káposztát adunk mellé.
Márton napi vigasságok
* Két napos Márton-napi Mulatság lesz Budapesten a Vajdahunyad Várban hétvégén. * Ma Szent Márton - napi Újbor Ünnepet tartanak Noszvajon. * Egész hégtvégén várják a libakedvelőket Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban: tollfosztás, sütés-főzés, hordógurítás, krumplipuska és tollsíp készítés, Lúdas Matyi találkozó is lesz. * Ópusztaszeren ma Borfujtó Szent Márton napi libatort tartanak. * Nyíregyházán a Sóstói Falumúzeumban Márton-napi vigasságokra várják a látogatókat ma és holnap: kóstolhatnak újbort, libatöpörtőt, libazsíros kenyeret, kemencében sült tepsis libacombot. * Hagyományőrző programok várják az érdeklődőket a Göcseji Falumúzeumban egész hétvégén.
Huszti Zoltán