Vendéglátósnak tényleg születni kell? Az biztos, hogy nem egyszerű történet! (x)

PR cikk
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 06. 10:45
A legendák szerint vendéglátósnak születni kell. Az biztos, hogy ez egy más világ, nem való mindenkinek. De azért sokan bírják a tempót, beletanulnak szépen a dolgok menetébe. Mások pedig elfutnak a másik irányba. Nem egyszerű az élet vendéglátósként, néhányan mégsem cserélnék el semmire sem szakmájukat. Na de mi teszi a jó vendéglátóst, hogy talál ma munkát hazánkban, és mire számíthat hosszú távon a munkaerőpiacon?

Ebben a bejegyzésben ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ – és meg is találtuk többnyire. 

Mitől lesz valaki jó vendéglátós? Egyesek erre születnek, de mások is állják a strapát és beletanulnak.
Mitől lesz valaki jó vendéglátós? Fotó: Freepik

Számos vendéglátós álláslehetőség fellelhető ma a nagy és felkapott települések környékein

Balaton, Budapest, Hajdúszoboszló, vagy épp olyan nagyvárosok, mint Debrecen, Pécs, Szeged vagy Győr. Na és persze megannyi szépséges, lenyűgöző környék hazánkból. Szinte nem is tudunk olyan helyet mondani, ami a környéken valahol ne lenne felkapott különlegessége miatt. Ahhoz pedig, hogy mindenhol pörögjön a turizmus, a gazdaság és a munkaerőpiac, jó vendéglátósokra van szükség mindenütt. Munkalehetőségekből pedig nincs hiány, ráadásul még az internet is segít.

Amennyiben valaki például Európa egyik legnagyobb strandjának közelében és hazánk “vidéki fővárosának” környékén keres munkát, a debreceni régióban gyorsan és egyszerűen megtalálhatja a neki való opciókat. Szinte mindig fellelhető ugyanis legalább egy debreceni vendéglátós állás az egyik fő helyi munkakereső portálon, illetve egyéb lehetőségek egyaránt az alábbi link alatt.

Mitől lesz valaki jó vendéglátós?

Hogy mitől lesz valaki igazán jó ebben a szakmában? Talán a válasz ott van a szemében, amikor egy vendég ránéz, és úgy érzi: itt tényleg figyelnek rá. Ez a szakma sokkal több, mint kávékat kivinni, rendelést felvenni vagy asztalt leszedni. A jó vendéglátós tud olvasni az emberekből, egyszerre tud csendes társ, gyors problémamegoldó és showman lenni – néha pedig mindez egyszerre. A helyzeteket jól kezelni, konfliktusokat elsimítani, mindenkit otthonosan éreztetni: ezek azok a finom kis részletek, amiket nem lehet tankönyvből megtanulni, de egy jó csapatban ellesni annál inkább. A tanulási görbe meredek lehet, de akiben van alázat, gyorsaság és jó adag kíváncsiság, az előbb-utóbb beérik.

Egyesek erre születnek, de mások is állják a strapát és beletanulnak

Egyesek erre születnek, de mások is állják a strapát és beletanulnak – sőt, sokszor éppen azokból lesznek a legkitartóbb vendéglátósok, akik eleinte bizonytalanul mozognak a szakmában. A lelkesedés, a nyitottság, a folyamatos fejlődni akarás gyakran többet nyom a latban, mint a kezdeti rutin. A debreceni éttermekben, kávézókban vagy szállodákban sok olyan történet kezdődött már, ahol valaki csak „beugrott” egy pozícióra, aztán ott ragadt évekig – és nem bánta meg. A vendéglátás nem mindig habos torta, de aki bírja, annak még az extra műszakok, a hajnalba nyúló zárások vagy a rohanó ebédidők is élménnyé tudnak válni.

Aki tehát egyszer ráérez az ízére, annak ez többé már nem csak munka, hanem életforma. Aki képes kapcsolódni emberekhez, fáradtan is kedves maradni, feszített tempóban is figyelni a részletekre – jó úton jár. A vendéglátás ugyanis nem a díszlet mögött zajlik, hanem a valóságban: ott, ahol a vendég elvár, a kolléga támaszra vágyik, a főnök számít, és minden egyes nap új kihívásokat hoz.

Mennyit lehet ma keresni vendéglátósként és milyen karrierlehetőségek adódnak számukra?

A válasz nem fekete-fehér. A bér attól függ, hol dolgozik valaki, milyen beosztásban van, és mekkora a forgalom. Debrecenben azonban egyre több olyan munkahely akad, ahol nemcsak a bér, hanem a munkakörülmények is javuló tendenciát mutatnak. Vezető pozícióban – például üzletvezetőként – akár nettó 500-600 ezer forintot is meg lehet keresni, de a borravaló és juttatások is jelentős tényezők. Ráadásul aki ügyes, idővel saját helyet is nyithat, vagy eljuthat külföldre dolgozni. A vendéglátás egy olyan világ, ahol a határ a csillagos ég – már ha az ember hajlandó dolgozni érte.

(x)

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.