Egészség

Sokan összetévesztik: súlyos betegségre figyelmeztet az orvos

KL

Létrehozva: 2024.05.21.

A szakember szerint így szűrhető ki a betegség.

A pajzsmirigy világnapjához közeledve, arra szólítják fel a nőket, hogy tájékozódjanak erről a betegségről, mivel hatszor nagyobb valószínűséggel szenvednek pajzsmirigyproblémáktól, mint a férfiak.

depresszió, mentális betegség, mentális egészség
Sokan összetévesztik a depresszióval ezt az állapotot Fotó: Pexels 

A pajzsmirigy kicsi, de fontos, hiszen olyan hormonokat pumpál ki, amelyek az anyagcserénket mozgásban tartják. Ha azonban ez a kis mirigy nem pumpál ki elég pajzsmirigyhormont, az pajzsmirigy-alulműködéshez, azaz pajzsmirigy alulműködéshez vezethet. Egy olyan állapot, amely átlagosan négy és fél évig lappanghat kezeletlenül.

Ez évekig tartó küzdelmet jelent megmagyarázhatatlan fáradtsággal, felszedett kilókkal vagy rossz közérzettel, és sokan ezeket a panaszokat depresszió vagy menopauza tüneteinek hiszik. Dr. Dave Nichols, az NHS háziorvosa most megkongatja a vészharangot, hogy a hölgyek felismerjék a különbséget a pajzsmirigy-alulműködés és más hasonló állapotok, például a menopauza között.

A pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) gyakran lassan alakul ki, így előfordulhat, hogy fokozatosan jelentkeznek a tünetek, és hónapokig vagy akár évekig észre sem vesszük

- magyarázta a szakember, aki hozzátette, hogy a tünetek sokféleképpen megnyilvánulhatnak, jelentkezhet fáradtságként, a hízásként, a hidegre való érzékenységként, száraz bőr és a haj vagy az izomfájdalmak formájában.

A pajzsmirigy-alulműködés bármely életkorban előfordulhat, de általában gyakoribb a menopauzán áteső vagy már átesett nőknél, ami a menopauza és a pajzsmirigy-alulműködés tünetei közötti esetleges összetévesztéshez vezet.

− A gyorstesztekkel egyszerűen felmérhető, hogy egy személy TSH-szintje magas-e. Ez lehet az első jele annak, hogy az illetőnek pajzsmirigy-alulműködése van. Bárki, akinél pozitív értéket mutat, vagy aki aggódik, hogy pajzsmirigyproblémája lehet, el kell végeznie egy pajzsmirigyfunkciós vérvizsgálatot, amely ezt részletesebben megmutatja - idézi Dr. Dave Nichols a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek