
A konyha sokaknak érzékeny pont, különösen annak a tisztán tartása, hiszen, valljuk be, ott lehet akár fél perc alatt is olyan felfordulást csinálni, amit aztán órákig lehet takarítani. Sokan el is veszünk abban a káoszba, ami főtés közben uralkodik a konyhában, éppen ezért most mutatunk három olyan rossz szokást, amit ha sikerül elhagyni, máris élvezhetjük a tiszta konyha látványát.
Nem újdonság, hogy ha sütünk-főzünk, az a legtöbb esetben egyet jelent azzal, hogy hatalmas kupi lesz a konyhánkban – kivéve, ha már főzés közben elkezdjük a takarítást. Persze, lehet, hogy nem ez a legfontosabb szempont, miközben a tökéletes vasárnapi ebédet próbáljuk összerakni, de megéri erre odafigyelni – hívja fel figyelmet a Mindemgette.
Ha például kiömlik a liszt, lecsöppen a tej, vagy a pultra szóródik a reszelt sajt, a legjobb, ha rögtön letakarítjuk, hiszen később egyrészt tovább tart a rászáradt foltokat eltüntetni, másrészt pedig nehezebben vesszük rá magunkat az egész konyha kitakarítására, mint pár csepp folyadék feltörlésére. Ugyanez igaz a mosogatásra is: ha már főzés közben vagy közvetlenül utána elmosogatunk, nem lesznek rászáradt ételmaradékok az edényeken, sem pedig tornyosuló fazekak a mosogatóban.
A legtöbb konyhában létezik egy úgynevezett „kacatos fiók” vagy szekrény – kinek mi –, ahol az olyan eszközöket tároljuk, amiknek egyszerűen nem találunk jobb helyet. Ezzel önmagában még nem is lenne baj, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy – akárcsak a többi szekrényben vagy fiókban – itt is tartsunk folyamatosan rendet és ne csak beledobáljuk oda a cuccokat.
Jó trükk lehet, ha a befőttes gumikat például egy külön zacskóban gyűjtjük, az apróbb tárgyakat pedig rendszerezzük felcímkézett dobozokba, így könnyen elkerülhető a káosz, és nem kell órákig keresgélni azt, amire éppen szükségünk van.
Az oldal felhívja a figyelmet, hogy sajnos nem elég forró vízzel átmosni a szivacsot mosogatás után, hogy fertőtlenítsük. Ugyanis a Science Reports tanulmánya szerint az egyetlen módja annak, hogy eltávolítsuk a szivacsról a bacikat az, ha kidobjuk a kukába. A kutatók ezt arra alapozzák, hogy összehasonlították a forró vízzel tisztított és az egyáltalán nem tisztított szivacsokat, és mindegyiken ugyanannyi baktériumot találtak.
Így tehát legalább hetente egyszer érdemes lecserélni a mosogatószivacsot, még ha jó állapotban van is, mert hosszabb idő után több baktérium lehet rajta, mint egy átlagos vécékagylóban, ami nem túl kecsegtető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.