Boldogság

„Táncold magad boldoggá!” - A mozgás erejével épít közösséget Gabriella

Létrehozva: 2023.07.23.

„A tánc egy eszköz arra, hogy boldogok legyünk, de nem egyszerűen a mozgás okozta endorfintól, hanem az elfogadástól. Saját magunk elfogadásától!” – vallja Gabriella, aki közösséget épít a tánc erejével Münchenben.

Sokféleképpen lehet köszönetet mondani. A csokoládé vagy a virág is tökéletes választás, de a Müncheni Magyar Iskolában tánccal ajándékozták meg a nyolcadikosok szüleiket és osztályfőnöküket év végén. Szólnak a High Scool Musical, a Mamma Mia! és a Grease örökzöldjei, a gyerekek pedig önfeledten táncolnak. Lombosi Gabriella tanította meg nekik nemcsak a koreográfiát, hanem azt is; van három dolog a világon, ami a legmélyebb bánat és legnagyobb félelem ellen is hatásos: ha valaki énekel, zenél, vagy táncol. Gabriella ez utóbbival ismertette meg őket. Minden iskolai és közösségi rendezvényre való felkérést önzetlenül vállal el, gondolkodás nélkül mondott igent arra is, hogy a szülők és a tanárnő számára meglepetés-koreográfiát készítsen és betanítsa a gyerekeknek. Erről a Fanny magazinnak mesélt.

tánc sablon
Fotó: Pexels


„Eljött az én időm!”

Gabriella táncművész, a modern jazztánctól a néptáncig minden műfajban otthonosan mozog, de a latin áll a lelkéhez legközelebb. 14 éve él Münchenben a családjával, azelőtt Budapesten tanított salsát egy tánciskolában. Ugyanolyan elhivatottan dolgozik ma is, csak már nem kér érte fizetséget. Nem kér, mégis kap, csak mást: mosolyt, életigenlést. Lelkes, életvidám emberek veszik körül, nem véletlenül. Elhatározta, a tánc erejét használja fel a müncheni magyar közösség építésére, erősítésére. Hitvallása: a táncnak terápiás ereje van, a fiatalságot pedig nem az évek csekély száma, hanem az öröm és a boldogság adja. 

 

Olyan közösséget akartam létrehozni, ahol szeretettel tekintenek egymásra az emberek, ami már önmagában gyógyító erejű. A tánc feszültségoldó, és egyben terápia is. Hiszen nemcsak a mozgás okozta endorfintermelésről, hanem saját magunk elfogadásáról szól

 

 – meséli. 

A mozgás égeti a kalóriákat, ám Gabriella nem akar lefogyasztani senkit. A célja, hogy mindenki tanulja meg szeretni önmagát, fiatalok, idősek, vékonyak és ducik egyaránt. Két évvel ezelőtt született meg benne újra a küldetéstudat, amikor mindkét lánya nagyobb lett. Úgy érezte, eljött az ő ideje. Lekötetlen szeretetenergiáinak új irányát azonban nem ő, hanem a Covid határozta meg.


Halálos vírus, éltető energia

– A hosszú bezártság után valami erőteljes, pozitív érzelmi-cunamira volt szükségünk. Így született az ötlet: rázzuk fel magunkat! Hogyan? Természetesen tánccal!

Így történt, hogy 2021 tavaszán a müncheni magyar közösség lelkes tagjaival kimentek a repülőtérre, és a felcsendülő latin dallamra táncolni kezdtek, máskor egy bevásárlóközpontban perdültek táncra. A hatás nem maradt el, akik látták, azoknak szebb lett a napja. A pozitív visszajelzések alapján Gabriella még jobban belevetette magát a munkába. Mivel abban az évben még nem indult újra az Oktoberfest, ezt az űrt próbálta kitölteni vidámsággal, hangsúlyozva a magyar jelenlétet. Október 23-ára, nemzeti ünnepünkre szervezte meg az első flashmob-ot München főterén, melynek latin életérzése elsöprő siker lett és hagyományt teremtett. 2023-ra pedig egy teljes tavaszon átívelő, ingyenes programsorozatot hozott létre a tánc népszerűsítésére és a magyar közösség erejének bemutatására, mondhatni a boldogság nagyköveteként. Áprilisban a költészet napjára, május 1-én a Majálisra, május 21-én, a sorozat csúcspontjaiként, az újabb, nagyszabású flashmobra, majd Gyereknapra szervezett nagy sikerű, közösségi táncos megmozdulásokat. Őszre „Belső ragyogás” címmel tervez minden érdeklődő számára fotókiállítást. 

 

Szeretném képeken is megmutatni a tánc hatását, az általa elérhető boldogság érzését. Amikor átszellemül egy arc, amikor a kéz kecsesen mozdul, amikor egy láb finoman fordul, akkor talán láthatóvá válik a tánc lényege azoknak is, akik sohasem próbálták

 

 – lelkesedik Gabriella.


 

„Nekem nincs ritmusérzékem…”

 

 

Jaj, én nem tudok táncolni, nekem nincs ritmusérzékem! Hányszor hallottam már ezt! – nevet Gabriella. – Miért ne lenne? – válaszolja mindig – Hiszen egész életünk valamilyen ritmus szerint zajlik, a szívverésnek is van ritmusa. Olyan nincs, hogy valakinek nincs ritmusérzéke, esetleg nem olyan jó. Még!

 

 – magyarázza.

Legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről, a már hagyományossá vált flashmobról, vagy évzáró meglepetés-táncról, Gabriella először abban segít, hogy mindenki megtanuljon magabiztosan, önbizalommal állni, lépni, mozogni. 

– Páratlanul is magabiztosan! Ez az első lépés. Ha egyedül vagy, és párt szeretnél találni, sokkal hamarabb találod meg, ha a hétköznapi életedben is önbizalmat sugárzol. Ebben is segít a tánc, melyben nem a lépés számít, hanem az a plusz, ami mögötte van. Soha nem az számít, kinek milyen alkati adottságai vannak, sem az, hány éves. A cél az, hogy mindenki elhiggye magáról, hogy vonzó, szerethető és természetesen az, hogy tánc közben a nehézségeit elfelejtse. A tánccal nagyon sok sebet meg lehet gyógyítani, higgyék el nekem!

Minket meggyőzött. És önöket?
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180817_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas káosz lehet a Forma-1-es Miami Nagydíjon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27660_resized.jpg?avcount=1714641021
origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180684_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Biztonságpolitikai szakértő: Ukrajna kettészakadt és hadereje morális válságban van

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27663_resized.jpg?avcount=1714641021
origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178615_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714641021
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban