Test és lélek

Kibeszélt ma már valakit? Nem? Tegye meg!

Bors

Létrehozva: 2012.11.07.

Gyorsan tönkretehet valakit, ha elindul róla egy pletyka. Ennek ellenére nem teljesen káros ez a rosszindulatú szóbeszéd, hiszen az érintett háta mögött elsuttogott információ lelkileg erősítheti a terjesztőket, ráadásul közösséget is épít.

Rosszabb napokon még az egyébként jólelkű nőket és férfiakat is elönti a vágy, hogy beletúrjanak mások magánéletébe. Ilyenkor nem kímélik a szomszédot, a rokont, a munkatársat, a lényeg, hogy átadják a róla tudott információkat valakinek. Dr. Manuel Tusch német pszichológus szerint azonban az a vágy, hogy rágalmazzunk vagy egyszerűen csak kibeszéljünk másokat, egy olyan szelepet nyit meg bennünk, ami segít kiereszteni a felgyülemlett mérges gőzt, így képesek leszünk feldolgozni a nyomasztóbb érzelmeket is. Emellett létrehoz egy zártabb közösséget is azok közt, akik részt vesznek benne.

Természetes szükséglet

Az emberi természet alapvetően kíváncsi, a pletyka pedig kielégíti ezt a szükségletet. Emellett abban is segít, hogy képesek legyünk összehasonlítani életünket másokéval, természetesen a saját értékrendünk szerint. Ez is az egyik oka, hogy a másokról szóló szóbeszéd az esetek többségében rossz hírét kelti a kibeszéltnek, ahelyett, hogy dicsérné őt. Hiszen az is természetes vágy, hogy lehető legjobban kerüljünk ki minden helyzetből, így egy összehasonlításból is.

Visszaüthet

A pletykálkodónál ugyan kieresztheti a felgyülemlett indulatokat, a kibeszélt azonban egyre kellemetlenebb helyzetbe kerülhet: sérül a hírneve, ami a későbbiekben tönkreteheti a családi, munkahelyi, baráti kapcsolatait és még az egzisztenciáját is. Az egyébként jobb érzésű pletykálkodónak gyorsan befogja a száját, ha látja, milyen folyamatokat indított el. Nem csak a lelkiismeret-furdalás némítja el őt, a feltámadó félelem is megállíthatja a szólavina görgetését. Ilyenkor szembesül azzal, hogy róla is bármikor elindulhat a szóbeszéd. A tapasztalat azt mutatja, hogy főként azoktól fog majd tartani, akik vele együtt kreáltak egyik ismerősük történetéből szaftosabb sztorikat. Feltételezhető, hogy miként a másikat, őt sem fogják majd kímélni.

A nők vagy a férfiak beszélnek többet?

Úgy tartják, a nők jóval gyakrabban és többet pletykálkodnak, mint a férfiak. Ezt azzal magyarázták, hogy a nőknek nagyobb szükségük van a harmóniára, így nehezebben viselik a lelki feszültségeket. Ezt pedig hatékonyan vezethetik le ily módon. Mára azonban a pletykálkodás aránya megváltozott a nők és a férfiak között, ez különösen a fiatalabb generációra vonatkozik. Az erősebb nem képviselői felzárkóztak, sokak szerint meg is előzik a hölgyeket a szóbeszéd terjesztésében. Ezt a nemi szerepek egymáshoz közeledésével magyarázzák.

Nehéz védekezni

Ha valakiről egyszer elindul egy pletyka, már nem tudja lemosni magáról. Aki ezt még nem élte át, az könnyebben terjeszti mások a rossz hírét, míg aki már tapasztalta, hogy milyen ez, óvatosabban bánik a szavakkal, mivel gyakran olyan témát érint, ami a legjobban fáj a kibeszéltnek vagy a terjesztőnek.

A pletyka ellen védekezni nem nagyon lehet, de igyekezhetünk elejét venni. Lényeges, hogy mindig mindenkivel szemben legyen egy olyan határ, amit nem lépünk át beszélgetés közben. A legféltettebb információkat tartsuk meg magunknak, még a sokadik pohár ital vagy a gyertyafényes, baráti hangulatú beszélgetések közben is.   

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DedPGjwTWQ92DoPtf7u1-S3URi4e2qCc25o1NDcl_WY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.webp
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/_IANWog1V7IafXPzM1-tdCyMO3S6VJYzLIpcaooroAs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.webp
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött