Színészet

Balázsovits Lajos: Haumann biztos örül odafönt, hogy én kaptam a helyét

Létrehozva: 2022.07.17.

Balázsovits Lajos kapta meg a Nemzet Színésze címet Haumann Péter halála után. A színművész a Borsnak beszélt arról, milyen érzésekkel veszi át a megtisztelő díjat, a legendás barát helyét.

Budapest, 2019. november 6. Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas színész, színházi rendezõ és színigazgató, érdemes mûvész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja az M5 televíziós csatorna Magyar filmek új köntösben címû sorozatának felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisán. A sorozatban a filmlaborban digitálisan restaurált filmklasszikusokat sugározzák, amelyek a Filmalap nemzeti filmörökség felújítási programja keretében nyerték vissza a lehetõ legteljesebb korhû, autentikus formájukat. A vetítések elõtt az alkotók a forgatások legemlékezetesebb pillanatairól mesélnek, felidézik a stáb nehézségeit és örömeit. MTVA Fotó: Zih Zsolt

A magyar színész társadalom rengeteg tehetséggel, mi több, élő legendával büszkélkedhet. A Nemzet Színésze címet egyszerre csak 12 művész töltheti be, Haumann halála után a megüresedett helyre a szabályok szerint szinte azonnal mást kellett választani. A szakmai zsűri ezúttal kizárólag és szó szerint a színészóriások, azok a kollégák, akik már a Nemzet Színészei: Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza, Csomós Mari, Jordán Tamás, Király Levente és Máthé Erzsi negyven percig tanácskoztak, majd egyhangúlag eldöntötték: a címet Balázsovits Lajos kapja.

„Ez a díj a legmeghatóbb eddig”

Balázsovits, aki a Balázs Béla-díjat és az Érdemes Művész címet is magáénak tudhatja, 2020-ban szülővárosa, Nagykanizsa Díszpolgári címét is megkapta, melyre nagyon büszke, azonban a mostani kitüntetést más okokból tartja mégis nagyobb mérföldkőnek.

Azt bevallhatom, hogy ez a díj a legmeghatóbb eddig. Mert kevés olyan címet tartok számon, ahol ténylegesen a szakma, a kollégák ismerik el a munkádat. Ha a színész társadalom krémje mondja neked, hogy érdemes vagy a címre, akkor az talán tényleg úgy is van mondta a Bors megkeresésére Balázsovits Lajos, aki a jó hírt is kissé körülményesen tudta meg.

– Nem szoktam felvenni a telefont, ha idegen számot jelez. Így volt ez akkor is, amikor a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila keresett. Évát, a feleségemet viszont elérte, és ő szólt, hogy vegyem fel, mert fontos ügy miatt keresnek. Óriási megtiszteltetés, méltóságteljes kitüntetés, és Haumann biztos örül odafönt, hogy én kaptam meg a helyét! – tette hozzá a legendás színművész.

„Igyekezni fogok, hogy méltó legyek a helyére”

Noha a címet attól a pillanattól kezdve viseli a művész, ahogy azt a titkos szavazáson neki ítélték, a hivatalos dokumentum átadására azonban csak a színházak évadnyitásával kerül majd sor.

– Valamikor szeptember, október környékén adják át hivatalosan az okmányt, ez mindig egy előadáson történik, ünnepélyes keretek között – újságolta el lapunknak a cím új tulajdonosa, és azt is hozzátette, hogy nagyon örül, de örömében a keserűség is keveredik, hiszen a díjat beárnyékolja Haumann elvesztése is.

– Természetesen ez nem tud teljesen felhőtlen lenni, hiszen Péterrel nagyon jó kapcsolatot ápoltunk. Igyekezni fogok, hogy méltó legyek a helyére – mondta Balázsovits.

Együtt örültek a sikernek

A Nemzet Színészének felesége, Almási Éva 2016 óta már a Nemzet Színész címének birtokosa, azonban a féltékenység pici szikrája sem merült fel soha kettejük között.

Évával soha nem konkuráltunk, nem volt irigység, inkább támaszai voltunk egymásnak a nehezebb időszakokban, illetve inkább együtt örültünk a másik sikerének – nyilatkozta a Nemzet Színésze.

40 év után tette le a cigarettát

Nem titok, hogy Balázsovits Lajos évtizedekig dohányzott, s majd’ negyven év után sikerült leszoknia káros szenvedélyéről.

– Amikor kiderült, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegségem, vagyis COPD-m van, másnap letettem a cigarettát. Nem hiszem, hogy célt ér az, aki azzal áltatja magát, hogy próbál leszokni. Leszokni nem lehet, csak letenni egyszer és mindenkorra – közölte határozottan Balázsovits, aki arra biztatja az embereket, el se kezdjék a dohányzást, annál is inkább, hiszen a nagy meleg akár légzési nehézségekkel is járhat a cigarettázóknak.

– Szerencsére én nem fulladozom, és nem is kell hogy kimenjek a kánikulába, hanem itthon, a kellemesen hűvös lakásban meghúzom magam, amíg le nem mennek a hőfokok – mondta a színművész, akinek feleségével, Almási Évával egy közös lányuk van, a 47 éves, szintén színésznő, Balázsovits Edit, valamint egy unokájuk született: Fürstner Richárd, ő már fiatal felnőtt, hiszen már 17 éves.

Lányuk, Balázsovits Edit is a színházat választotta hivatásáulFotó: Bors

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1713998111
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1713998111
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1713998111
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gBh490zB36efX5SC4-FLP_GjbHj6nTFWcBP9yCsbnpU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjNTJkMzFmNWUxNjQyNTk5NWQ3ZjJjYjExNWJjNTc5.jpg
Kiakadás

Koholák Alexa kiakadt: intim képekkel ostromolják a férfiak a szakítása után

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/n9XenTjt0iIAButK3nyiJgRYZA-mGnGzl45IjTJrCo8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA1YzY1YjhmYmUyZTQ1NWRhYjA0MTZjODJhYmMxYTUy.jpg
KÜZDELEM

Itt a vége? Fel akarja adni a versenyt a Next Top Model Hungary nagy esélyese