Celeb

Hetvenen túl is fitten él Kertész Zsuzsa 

Bors

2019. július 30. kedd 11:00

<p>A legtöbb pályatársán máig fájó sebet ejtett, amikor a közmédiából száműzték a bemondókat. Kertész Zsuzsából azonban nem lett megkeseredett nyugdíjas, ma, hetvenen túl is aktív: pszichológusként és beszédtanárként neveli a tévések új nemzedékeit. </p>

A televíziózás hőskorában a bemondók mindennapos vendégek voltak az otthonokban, szinte részeseivé váltak a családi eseményeknek. Közülük Kertész Zsuzsa nyugalmával, tiszta beszédével, örök derűjével vált kedvenccé. Optimizmusa, aktivitása mit sem kopott. Amikor elértük, épp a kiváló gyógytornász, Latin Anikó óráján edzette izmait.

– Testi, lelki erőre egyfolytában szükségem van. Pszichológusként, beszédtanárként foglalatoskodom, akinek a stílus, a közszereplés, az egyéniség kialakítása a vesszőparipája. Így volt ez régen is. A mostaniak mellett sem ha­nya­golom el a régieket. A tévében Radványi Dóri volt az első „gyermekem”. Esztergályos Károly azóta is felrója nekem, hogy még a nászéjszakájukat is velem töltötte Balatonalmádiban! Tehetek én róla, hogy egybeesett az időpont a Tévétalálkozóval, ahol Dórival műsorvezetők voltunk? (nevet)

Bővült persze a névsor. Sok Kertész gyerek lett azóta, de büszkeséggel állíthatom, hogy valamennyiük tehetsége megmutatkozott, ki­bomlott valamilyen formában. Persze kinek- kinek kûlönböző érési folyamatok árán. A tehetségnek is – mint akár egy jonatánalmának – megvan a maga érési ideje. Ezt nem lehet meggyorsítani azzal, hogy hajszárítóval odaállok mellé, és főnözöm. Attól még nem teljesedik, ízesedik hamarabb. 

A tehetséggel is így lehet. Ak­kor lesz édes, ízes, ha az élet megpróbáltatásai között a magad erejéből tudtál beérni azon a fán, ahová születtél, ahol az eltökéltséged zamatossá, mások által is fo­gyaszthatóvá tett.

Van olyan lánykám, akit 13 évesen hozott el hozzám az apukája, Gáspár Anna, aki kulturintézménnyé nőtte ki magát, és van egy ifjú „hercegem”, akit kamaszként bízott rám az anyukája, és aki elvégezte a Jogi Egyetemet. Többek között a Duna Televízió volt a munkahelye: Klement Zoltán, és jó szívvel emlékszik rá.

Kiragadott példák ők, de aki szeret, és kapott tőlem valamit, a mai napig „rám repül”, és én igyekszem tisztán tartani a fészket, hogy bármikor megtalálhassák benne a helyüket. Sosem törekedtem csupán tanár-tanítvány kapcsolatra. Annál mindig többet jelentünk egymásnak.

Kertész Zsuzsa szerint óriási különbség van a hőskor és a mai televíziózás között.

– Tempóban, ritmusban, természetességben és műviségben. Még a túlzásokban is.

Megesett, hogy szétrobbant egy lámpa a stúdióban élő adásban. Takács Marika rezzenéstelen arccal folytatta a mondandóját. Na talán rebbent egy-kettőt a szempillája. (nevet) Ma tuti, hogy kihasználja a műsorvezető ezt a nem várt szituációt, és beavatja a nézőt az úgymond műhelytitokba. Mások az elvárások. Kívül-belül. Az a bizonyos „érési idő” lerövidül. Nemcsak kényszerérett banánok, de gyerekek, felnőttek is küzdenek, amiből számtalan önértékelési probléma is adódik.

További cikkek

Gyász

Kiderült, így tervezik Damu Roland temetését

Erőszak

Kitálalt a gyönyörű színésznő, kamerák előtt erőszakolta meg a rocker

Ez is érdekelhet

szon.hu

Kvíz: Ezek a szabolcsi településnevek rajtad is kifognak?

metropol.hu

Brutális látvány Józsefvárosban! Beszakadt az aszfalt – Fotó!

life.hu

Csollány Szilveszter kifutott az időből: ez a beavatkozás megmenthette volna az életét

vg.hu

Jótékonykodásra is fordít vagyonából Rihanna, a világ leggazdagabb énekesnője

szon.hu

Eltávolították a tetemeket a rakamazi Nagy-Morotva jegéről

nemzetisport.hu

Újpest: az UTE szerint a Kúria visszaállíttatja a címert, Duchatelet még kivár

origo.hu

Rengeteg autóst érint ez a január végi határidő, sokan elfelejthették

mandiner.hu

Horvátország Bradley gyalogsági harcjárműveket vásárol az Egyesült Államoktól

mandiner.hu

Elkezdődött az oltási kötelezettség parlamenti vitája Németországban

precedens.mandiner.hu

Andreas Kluth (Bloomberg): Gondolatok arról, hogy miért is fogja Németország bánni, hogy kikapcsolta atomerőműveit

origo.hu

Lelkesen fogadták a Sundance fesztivál első magyar versenyfilmjét