Celeb

A szolgálólány Sandra Bullock lányát is játszotta

Bors

Létrehozva: 2018.08.12.

Díjjá változik, amihez hozzáér Elisabeth Moss. Feminista szerepei ébresztették rá a nőjogok fontosságára.

Mivel egy hónapos ingyenes próbaidőszakot tart az HBO GO, bárki a végére járhat, ki is ez a szomorú, ijedt, főkötős nő a plakátokon, akiről az egész világ beszél. A szolgálólány meséjénél alig találni népszerűbb sorozatot.

A megrázó történet főszereplője Elisabeth Moss. A 36 éves szőke színésznő sokáig vacillált, hogy elvállalja-e a szerepet, de végül meghozta élete legjobb döntését, és igent mondott. Tulajdonképpen nem is volt más vá­lasztása. A sorozat alapjául szolgáló Margaret Atwood-regényt képernyőre álmodó Bruce Miller már az első pillanatban eldöntötte: neki Moss kell. Hogy biztosan meggyőzze, produceri feladatot is felajánlott neki, így Moss minden döntésbe beleszólhat.

Elizabeth tudatosan készült a sztárságra, bár eleinte táncosnak készült. Magántanuló volt, 16 évesen érettségizett, hogy utána a karrier­jére koncentrálhasson.

Nyolcéves kora óta szinte évente kapott kisebb-nagyobb szerepeket filmekben, sorozatokban, alakította már Sandra Bullock lányát, és játszott Angelina Jolie mellett is. Ám az igazi áttörést a komor jövőt festő, diktatórikus társadalmat megidéző sorozat hozta el. A főhősnő, Offred sorsa hátborzongató: a kép­zelt világban  maroknyi termékeny nő maradt, ő is egy közülük, így rituálészerűen erőszakot tesznek rajta a szaporodás érdekében.

Moss csak itt döbbent rá: sorra olyan szerepeket kap, amelyekben feministát, a nőjogokat hirdető karaktert alakít. Ennek köszönhetően találta meg a saját hangját, és azóta nyíltan támogat egy abortuszvédő szervezetet. A Golden Globe-gálán is a nők egyenjogúságáért emelte fel a szavát. Tehetsége vitathatatlan, mégis sokan törtetőnek, taktikusnak tartják, hiszen a sikerre ítélt, jobbára tévécsatornák saját gyártású sorozataira jelentkezett – a Reklám­őrültek –, amik később díjesőt hoztak. De szerepelt A négyzet című filmben is, ami elnyerte az Arany Pálma-díjat. Legközelebb a The Old Man & the Gun című krimiben láthatjuk. Mivel ez lesz Robert Redford hattyúdala, borítékolható, hogy jó sok díjra jelölik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek