Celeb

Eltitkolt betegsége végzett Benkó Sándorral

Sz. B.

Létrehozva: 2015.12.17.

Életének 76. évében váratlanul hunyt el a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, a Benkó Dixieland Band világhírű alapítója, Benkó László. A zenész az utolsó hónapokban lefogyott, és már nem zenélt.

A világon mindenhol megfordult zenekarával, amely mellett haláláig kitartott Benkó Sándor. A Benkó Dixieland Banddel az 1980-as években a zenei élvonalba kerültek, és a legnagyobb elismeréseket tudhatták magukénak. A klarinétos a zenélés mellett 1963-ban a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát, ahol tanított is. Emellett a zene halála napjáig része volt az éle­tének, igaz, az utóbbi néhány hétben már nem klarinétozott betegsége miatt. Látszott rajta, hogy nincs jól, nem is tagadta, de barátainak sem árulta el, milyen kórral küzd.

– Határozott ember volt, aki nem szerette sajnáltatni magát, és azt sem szerette volna, hogy különféle tanácsokkal lássák el – mondta el a Borsnak Benkő László. – Egy hónappal ezelőtt egy közös tévéfelvételen találkoztunk, tudtuk, hogy valami egészségügyi baja van, de nem tudtuk, hogy mi, nem árulta el. Hétfőn beszéltük az egyik zenésztársammal, hogy szerdán én is jövök majd a Dixieland Klubba, erre másnap elmegy közülünk – mondta a billentyűs.

Frenreisz Károly is ag­gódott, ahogy ő hívta, Sanyiért. Őt is hasonlóan lesújtotta a hír.

– Találkoztam vele körülbelül tíz nappal ezelőtt, és nagyon rosszul nézett ki. Nem is tudtuk, hogy mi a baja, mi történhetett vele, mert szeptember környékén még teljesen egészséges volt. Meglepődtünk, és megrázott, hogy ilyen hirtelen elment. Nagyon sajnáljuk – nyilatkozta a Borsnak Frenreisz.

Laux József a Borstól értesült a szomorú hírről szerda délelőtt.

– Nagy veszteség! Jó vezetője volt az együttesnek, sokat tanulhattam tőle. Nem csak zenész, jó barát is volt egyben, mindenkinek segített. Ha kellett, kivasalta az ingeinket előadás előtt, ezért volt Papa a beceneve – em­lékezett zenésztársára az Omega későbbi dobosa.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek