Celeb

Állami kitüntetéseit is bukhatja Lagzi Lajcsi

M. S., BLN

2015. október 10. szombat 05:00

Valaha sikk volt vele mutatkozni, a politika kényeztette, a pártok szerették volna soraikban tudni. A letartóztatott Galambos Lajos sokat veszíthet az áramlopási ügyön, többek között a kitüntetéseit.

Pénzt nem kapott

Az is rossz hír Lajcsi számára, hogy mennyiben jogerős bírósági ítéletben marasztalják el, akkor minden bizonnyal meg kell válnia állami kitüntetéseitől. Galambos 2001-ben, az első Orbán-kormány idején közkedvelt és népszerű előadóművészi tevékenységéért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Öt évvel később, Gyurcsány Ferenc regnálása idején – nagy népszerűségnek örvendő előadóművészi, műsorvezetői munkássága, produceri tevékenysége elismeréseként – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Feldobták Lajcsit?

Lagzi Lajcsi lakóparkja ügyében a vizsgálatot nem a közüzemi szolgáltatók kezdeményezték. A Figyelő szerint valójában a lakóparkot építő kivitelező mártotta be a mulatós zenészt a rendőrségen. A Lagzi Lajcsi tulajdonában álló, 2008-ban átadott Boglárka apartmanház nevű lakóparkot vélhetően már az építése során úgy alakították ki, hogy lopni lehessen az áramot és a gázt, így a kivitelező is tisztában lehetett a részletekkel. A Figyelő szerint a szakember lehetett az, aki feldobta Galambost a rendőrségnél, ugyanakkor kivitelezőként ő is büntethető lenne az ügyben.

Ezek a legmagasabb állami kitüntetések, az Érdemrend a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható. Az érdemrendet az aktuális köztársasági elnök adja át. Tudni kell, ezek közül egyik elismerés sem járt pénzzel. A törvény ugyanakkor kimondja: az érdemrendet vissza kell vonni attól, aki arra érdemtelenné vált.

Minden párt akarta

A politika mindig nagyon kedvelte a zenészt, már a Dáridó kezdeti sikerei közben is. 2001 augusztusában, nem sokkal lovagkereszti kitüntetése előtt árulta el: bizony mindegyik parlamenti párt puhatolózott nála, indulna-e az ő színeikben a 2002-es országgyűlési választásokon. (Akkoriban még az SZDSZ, a MIÉP, az MDF és a Kisgazdapárt is jelen volt az Országgyűlésben.)

– Természetes, hogy minden normális politikus, aki szimpatizál velem, megkeres – árulta el az MTI-nek Lajcsi. Azt mondta, nincsenek politikai tervei, kitűnően elvan a zenéjével, a műsorával. Néhai édesapjának is megígérte: családja nyugalma érdekében távol tartja magát a politikától.

Farkastól visszavették

2010-ben visszavonta – a hét év fegyházbüntetésre ítélt – Farkas Péter olimpiai bajnok birkózó 1992-ben adományozott állami kitüntetését Sólyom László köztársasági elnök. A döntés a Magyar Közlöny 2010. április 9-i keltezésű határozatban is közzétették. A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, polgári tagozata kitüntetést a határozat szerint „a kitüntetésre érdemtelenné válás miatt” vonta vissza Sólyom.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149334_auto_resized.jpg
origo.hu

Döbbenetes képek az oroszországi iskolai lövöldözésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15147595_auto_resized.jpg
vg.hu

Olaszország erős üzenetet küldött az uniónak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8861_resized.jpg?avcount=1664210106
origo.hu

Lövöldözés volt egy iskolában, több halott, sok sérült van - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149774_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megfizethetetlen lesz a házhozszállítás? Így emelkedik a díja januártól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149908_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt az erdőkertesi páros öngyilkosság női áldozatának édesanyja: Tragédiák sorozta érte Katát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15148926_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyászol a Gárdonyi Géza Színház, meghalt a társulat egyik tagja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149979_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Termékvisszahívás: ha ilyen virslit vettél, nehogy megedd!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó részletek a hétfő reggeli iskolai tragédiáról, ahol több diák meghalt

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/r5gtrEf66E3OEp8JoKTKLg0FBK53SxttWzJPHGnicHw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QxM2I1M2I0OWExODRiOGFiYjI3Y2Y3ZjE4ZDVlNDdk.jpg
Szexi

Mellét a kamerába nyomva rázza Tolvai Reni

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/FfPOnYvcf2g045X4dic6Vr-O12TpEt2JAQB6HTnLGV4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhmYzQwODQ2NzU5ZDRkNzA4OWYyMTczYzBlNGUwMmM3.jpg
Titok

Most derült ki: Nem is akkor született Meghan Markle kisfia, mint eddig hittük