Ezért szereted a kávét!

Ezért szereted a kávét!

PUBLIKÁLÁS: 2023. február 21. 22:58
Egyes embereknek napi 3 kávéra van szüksége már ahhoz is, hogy túléljék a napot, míg mások számára bőven elég egy csésze kávé, ha egyáltalán fogyasztanak a koffeindús italból. De mi is lehet az alapja annak, hogy mennyi kávét iszunk naponta: az ízlésünk, szokásaink, környezetünk befolyásoló hatása, vagy netán a genetikánk?

A kérdésre nem lehet csupán egy tényezővel válaszolni: úgy tűnik, a környezetünk és öröklött tulajdonságaink egymást erősítő hatással vannak a kávéfogyasztásunk mennyiségére. Legalább is ezen következtetésre jutottak amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory kutatója, Paul Williams és munkatársai, akik eredményeiket a Behavioral Genetics című tudományos folyóiratban jelentették meg.

Az első lépést a kávéfogyasztási szokásaink kialakulása felé valószínűleg környezetünk jelenti. Ha például sokat vagyunk olyan környezetben, ahol kávét fogyasztanak körülöttünk, például a munkahelyünkön, a környezetünk befolyásoló hatására előbb-utóbb valószínűleg mi is elkezdünk kávét inni. Ha pedig ezen felül öröklött hajlammal is rendelkezünk a kávéfogyasztásra nézve, ilyenkor az ezért felelős génjeink is aktiválódnak, így akár nagyobb mennyiségű kávé fogyasztására is hajlamosak lehetünk.

A kutatók 4,788 szülő-gyermek páros, valamint 2,380 testvér adatait és kávéfogyasztási szokásait dolgozták fel a vizsgálat során. A részt vevők a Framingham kutatásban részt vevők közül kerültek ki, mely kutatást eredetileg 1948-ban indították el a massachusettsi Framinghemben a szív- és érrendszeri megbetegedések és az életmód kapcsolatának vizsgálata céljából. A részt vevők 3-5 évente részletes információt nyújtanak étkezési és életmódbeli szokásaikról, betegségekről és gyógyszerszedésükről.

Mivel a kutatásban teljes családok vesznek részt, statisztikai számítások segítségével a kutatók számára megítélhető volt, mennyiben felelős a kávéfogyasztásért genetikánk, és milyen befolyásoló hatással rendelkezik a környezet: a vizsgálat alapján a kávéfogyasztásért 36-58% felelnek génjeink, a fennmaradó részért pedig a környezetünk.

Míg az egyértelműen kiderül tehát a kutatásból, hogy jelentős szerepet játszanak a kávéfogyasztás mértékében génjeink, egyelőre nem ismert, pontosan mely gének is állnak a háttérben, ennek meghatározására további vizsgálatok lesznek szükségesek.

Korábbi kutatások során már meghatározták azt is, melyek azok a környezeti tényezők, melyek leginkább hatással vannak a kávéfogyasztás mértékére. Ezen tényezők a földrajzi helyzet, életkor, nem, és az, hogy az illető dohányzik-e – minden tényezőt összevetve a legnagyobb kávéfogyasztók az európai dohányzó férfiak.

Ha tehát eddig azt hittük, nincs különösebb magyarázata annak, hogy miért is iszunk annyi kávét egy nap, amennyi szokásunkká vált, most kiderült az igazság: bár környezetünk hatására kezdünk hódolni a kávéfogyasztás élvezetének, génjeinké a végső döntés abban, hogyan alakulnak ki kávéfogyasztási szokásaink.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-03-complex-biology-hatred-coffee.html

Forrás: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.