Több mint 1 milliárdot csalt ki egy magyar házaspár

Unokázós trükkel verték át az angol nyugdíjasokat.
Unokázós trükkel verték át az angol nyugdíjasokat.

Magyarországon még nem ismert unokázós trükkel keresett közel egymilliárd forintnyi fontot egy magyar hálózat Angliában. A négyfős banda agytrösztje egy magyar H. házaspár volt, pontosabban annak női tagja, a háromgyermekes Marina. Sheffieldben éltek, az ügyészség szerint innen mozgatták ipari méreteket öltő hálózatukat.

Anglia egyedülálló, ám rokonokkal rendelkező nyugdíjasaira utaztak, akiket éjjelente hívtak fel azzal, hogy valamelyik hozzátartozójukat baleset érte, és ahhoz, hogy kifizethesse az általa okozott kárt, azonnal pénzre van szüksége. Az álmukból felébresztett időseknek rögtön bediktáltak egy számlaszámot is, ahova aztán ömlött is a pénz: nagyjából két év alatt szedték össze a hatalmas összeget. Az első átverős telefont még 2018-ban eresztették meg, áldozataikat internetes adatbázisokból és telefonkönyvekből választották ki. A 32 éves Marinára tíz év börtönt kért a vádhatóság. Rajta kívül férje, illetve két másik magyar ellen emeltek még vádat.

Módszert váltottak a bűnözők

H.-ék nem a régi, bevált trükköt választották. Újításuk az átutalásban rejlett: Magyarországon ez a módszer csak idén augusztusban jelent meg először. Az első áldozat egy 77 éves miskolci asszony volt. Az idős nőnek a telefonáló azt hazudta, hogy ő maga rendőr, és hogy unokáját baleset érte, akit a mentők kórházba vittek. Azonban ha a megadott számlaszámra egy órán belül átutal kétmillió forintot, az ügynek nem lesz következménye. Eddig az esetig a készpénzt és az ékszereket részesítették előnyben a hazai unokázós csalók.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors