Aktuális

Gyurcsány egykori egészségügyi államtitkára kibökte: mégiscsak jó a kínai vakcina

Bors

Létrehozva: 2021.03.03.

Etikai vizsgálatot indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a DK egészségpolitikusának, Komáromi Zoltánnak a vakcinaellenes kijelentése miatt, ám a szervezet elnöke, Kincses Gyula – aki korábban maga is a DK elnöke mellett politizált, hiszen Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt volt egészségügyi államtitkár – orvosként nem akarta elmondani a véleményét kollégája megnyilvánulásáról. Békeffy Magdolna belgyógyász azonban nem volt ennyire elnéző Komáromival. Szerinte ugyanis akármilyen politikai tevékenységet is végez Komáromi Zoltán, nem szabadna elfeledkeznie arról, hogy ő elsősorban orvos – hangzott el a PestiTV megújult közéleti magazinműsorában, a Pesti Riporterben.

Forrás: MTI

Kincses Gyula a PestiTV műsorában közölte: a MOK-ot nagyon zavarja, hogy túlpolitizálták a vakcinakérdést. Mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a korábban vezetése alatt álló Magyar Orvosi Kamara közleményben tudatta, hogy amíg nincsen magyar dokumentáció a keleti vakcinák alkalmazásáról, addig nem tudják azt nyugodt lelkiismerettel ajánlani a betegeknek. Ő maga viszont ennek ellenére úgy fogalmazott:

az a jó vakcina, amit beadnak.

Kincses Gyula kifejtette: véleménye szerint nincs különbség az engedélyezett vakcinák között, illetve ha van, az szakmai különbség és nem politikai hovatartozástól függően kell választani azok közül. Hozzátette: az alkalmazási leírás mondja meg, hogy melyik kinek adható, és ennek megfelelően kell eljárni. Kincses Gyula továbbá kiemelte azt is, hogy a MOK-ot nagyon zavarja, hogy túlpolitizálták a vakcinakérdést. Hozzátette:

bármilyen vakcina vagy gyógyszer engedélyezése hosszú idő, de ebben a mostani helyzetben nem lehet ennyit várni, lépéskényszer van.

A Pesti Riporter hétfői adásában Békeffy Magdolna belgyógyász szakember teljes vállszélességgel állt ki a kínai vakcina mellett: szavai szerint ő maga kifejezetten erre várt és a múlt héten a Pesti Riporter kamerái előtt oltották be ezzel. Békeffy doktornő kifejtette: azért ezt az oltóanyagot választotta, mert a kínai vakcina hagyományos technikával készült, amit évtizedek, évszázadok óta alkalmaznak.

Komáromi ellen etikai vizsgálat indul, de a MOK elnöke nem kívánta kommentálni az ügyet

Mint ismert, Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa a minap az ATV-ben nem értett egyet azzal, hogy a betegségnél bármelyik vakcina jobb lenne. Komáromi praktizáló orvos is amellett, hogy Gyurcsány elkötelezettje, így kijelentése nem véletlenül okozott óriási felháborodást.

A neves idegsebész professzor, Csókay András például a MOK elnökének írt levelében azt kérte, indítsanak etikai eljárást Komáromi ellen, valamint határolódjanak el politikai tevékenységétől. Komáromi Zoltán ugyanis maga ismerte el, hogy elbizonytalanítja a betegeit a kínai oltóanyaggal kapcsolatban, politikai aggitációja pedig emberéletekbe kerülhet. Kincses Gyula, aki korábban szintén Gyurcsány Ferenc mellett politizált, elmondta, hogy ha bejelentés érkezik hozzájuk, kötelességük elindítani az etikai vizsgálatot és ezt most is megteszik, ám arra a kérdésre, hogy orvosként mit gondol Komáromi kijelentéséről, szűkszavúan annyit mondott: szerinte az politikai indíttatású volt, és a MOK nem pártolja, ha bárki bármilyen vakcináról lebeszéli a betegeket, hiszen nem lehet előre tudni, hogy annak milyen következménye lesz az emberi életre.

Ma, amiben biztosak vagyunk, hogy az oltásoknak bármilyen szövődménye, kockázata töredéke a COVID-betegségnek

– fűzte hozzá. Békeffy Magdolna azonban nem volt ennyire elnéző Komáromi kijelentésével kapcsolatban. Közölte: súlyosan elítéli Komáromi Zoltán szavait. A doktornő úgy fogalmazott:

akármilyen politikai tevékenységet is végez az orvos, mindig orvos marad. (…) Ha egyetlen ember életébe is kerül az, hogy Komáromi úr lebeszéli a pácienseket egy elérhető és bizonyíthatóan hatékony vakcináról, hát nem tudom, hogy számol el a lelkiismeretével.

Kiemelte továbbá azt is, hogy “aki magát felelős politikusnak tartja és úgy gondolja, hogy a hazájáért él és azért szeretne tenni, nem hergelhet a vakcina ellen”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087591_auto_resized.png
origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711718712
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087648_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090033_auto_resized.png
metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092365_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Újra szól a hatlövetű: jó híreket hozott Orbán Viktor + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711718712
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17071386_auto_resized.jpg
astronet.hu

Nagy tavaszi horoszkóp 2024: szerelem, pénz, szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711718712
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét