Döbbenet: egyre többen élnek 100 évnél tovább

Nemcsak a húszéveseké a világ! Magyarországon 1516 tagja van a százon felüliek klubjának. Hiába faggatjuk őket a hosszú élet titkáról, azzal nem szolgálhatnak. Egy közös van bennük: a töretlen derű.
Nemcsak a húszéveseké a világ! Magyarországon 1516 tagja van a százon felüliek klubjának. Hiába faggatjuk őket a hosszú élet titkáról, azzal nem szolgálhatnak. Egy közös van bennük: a töretlen derű.

Százéves kor fölött minden nap ajándék, így a százon felüliek száma bármelyik nap változhat. Pénteken 1516 olyan személyt tartottak nyilván, aki betöltötte a 100. életévét. Törökbálinton ma köszöntenek egy százesztendős hölgyet.

– Budapest 23 kerületében összesen 583 századik életévét betöltött személy él. A fővároson kívül pedig 109 olyan település van, ahol egynél többen laknak – közölte megkeresésünkre Társi-Riczkó Mária, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának sajtó- és kommunikációs referense.

110 lesz Rezső bácsi

A legidősebb magyar Győrben, a Lepke utcai idősek otthonában él. Napjai békésen és kellemesen telnek. – A legtöbb időt beszélgetéssel töltöm. Hiába, no! Egyedül már nem tudok kimenni sehova. A szabadban jó ideje nem is jártam, miután tavaly elestem odakint – számol be életéről a 109 éves Gallai Rezső, aki január 29-én tölti be a 110. évét. Három éve költözött be az idősek otthonába, addig ellátta magát, sőt 94 éves koráig még bejárt a munkahelyére is dolgozni.

Rezső bácsi lelencgyermek volt, szüleivel soha nem találkozott. Talán ezért is becsülte meg annyira az egészségét és az életet. Magyarország legidősebb embere őt megelőzően a 110 éves törökbálinti Kudász Jánosné Guba Ilona volt, de a helyi önkormányzat tájékoztatása szerint ő tavaly elhunyt.

Baj a fiatalokkal van

Az orvostudomány fejlődésének és az egészséges életmód népszerűsítésének köszönhetően egyre tovább élnek az emberek, ami egyúttal ahhoz vezet, hogy a társadalom elöregszik. Dr. Szilágyi Gyula szociológus szerint azonban ez cseppet sem baj.

– Inkább az a baj, hogy túl kevés gyerek születik. Az idősek eltartásához szükséges pénzügyi fedezetet azok teremtik meg, akik dolgoznak, ők viszont egyre kevesebben vannak, illetve egyre kevesebb a munkalehetőség. Még nagyobb baj, hogy a gyerekek 10 százaléka még a nyolc általánost sem végzi el, s akik mégis, azok 30-35 százaléka ­funk­cio­nál­is analfabéta: ha ki is tud betűzni egy mondatot, nem érti meg. Ez jelenti az igazi gondot – húzta alá a szakember.

Balázs bácsi 100 évesen nősült

A békéscsabai Orbán Balázs szeptember elsején töltötte be a 100. életévét. A jeles ünnepet azonban megelőzte egy másik felejthetetlen esemény: Balázs bácsi nősülésre adta a fejét. Az idős úr nyugodtan letagadhatna korából húsz esztendőt, fizikálisan és szellemileg is kiváló erőnek örvend, a hetven-nyolcvan évvel ezelőtti eseményekről pedig úgy beszél, mintha csak tegnap történtek volna.

A világ 10 legidősebb emberei

1. Okava Miszao (japán) - 115 éves 211 napos
2.Jeralean Talley (amerikai) - 114 éves 132 napos
3.Susannah Mushatt Jones - (amerikai) 114 éves 88 napos
4.Bernice Madigan (amerikai) - 114 éves 70 napos
5.Naomi Conner (amerikai) - 114 éves 33 napos
6.Emma Morano-Martinuzzi (olasz) - 113 éves 307 napos
7.Grace Jones (angol) - 113 éves 299 napos
8.Anna Henderson (amerikai) - 113 éves 211 napos
9.Antonia Gerena Rivera - (amerikai) 113 éves 136 napos
10.Ethel Lang (angol) - 113 éves 128 napos

Még több hírért kattintson Facebook oldalunkra!

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors