Céklát, répát egyen, akinek drága a brokkoli!

Rendesen az egekben van néhány zöldség és gyümölcs ára, de nem kell kétségbeesni. Érdemes mindig azt venni, aminek éppen szezonja van.
Rendesen az egekben van néhány zöldség és gyümölcs ára, de nem kell kétségbeesni. Érdemes mindig azt venni, aminek éppen szezonja van.

Bődületes áremelkedés

A Budapesti Nagybani Piacon – tehát még csak nem is a kiskereskedelemben – a hazai fejes káposzta kilós átlagára 195 forint volt az esztendő 6. hetén (február 4–10.). Ez csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak. A vörös káposztát leginkább 230 forintért kínálták, ami 92 százalékos drágulást mutat. A kelkáposzta kilója 285 forint volt, ami 2018 februárjának második hetében még csak 130 forintba került, vagyis az emelkedés 119 százalék.

© iStock

A magro.hu szerint a kérdéses héten hazai termesztésű karfiol és brokkoli nem is volt kapható a piacon. Az Olaszországból behozott karfiol kilója 466, a brokkolié 714 forint volt. Előbbi 70, utóbbi 32 százalékkal több, mint 2018-ban volt.

Sokba kerül a fűtés

Tipp

Bár már kapható szamóca is, a dietetikus tanácsa az, hogy még várjunk vele egy kicsit. Egyrészt nem túl pénztárcabarát, másrészt Barva Zsófia szerint mindig az a legegészségesebb, aminek idénye van. Hiszen az biztosan nem kényszerérett és jóval megfizethetőbb.
strong>

A drágulás oka, hogy az előző esztendő nagyon kínkeserves volt a zöldségtermesztőknek nem csak itthon, de egész Európában – mutat rá a Borsnak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

– Durván 40 százalékkal kevesebb zöldséget takarítottak be a termelők az egész Európára jellemző aszály miatt. A hazai paradicsom, paprika azért ennyire drága most, mert hónapok óta fűtött helyiségben tartják itthon: vagy üvegházban, vagy fóliában. A fűtés költsége már önmagában is óriási. Spanyolország vagy Olaszország ilyen szempontból szerencsésebb terület. Nekik nem kell a fűtési költséggel számolni, ráadásul jóval nagyobb területeken, más eszközökkel tudnak dolgozni.

© iStock

Hunyadi szerint áresésre nem igazán lehet számítani, mert nagyon nehéz a munkaerőt a földeken megoldani: kevés a napszámos, és jóval többet kérnek el, mint évekkel ezelőtt. Ez a költség pedig a termék árában fog megjelenni.

Retek, hagyma, cékla

Ezek a tények. De mit tegyen az, aki nem tudja megfizetni a drága portékát, mégis szeretne egészségesen étkezni? A Bors segít!

Két recept vitaminbevitelhez

N. Kovács Barbara olcsó, ugyanakkor vitamindús fogások receptjeit osztotta meg a Bors olvasóival. A zöldségfasírt megközelítőleg 700 forint két embernek, a sütőtökpüré körülbelül 260 forint.

Sütőtökpüré
Hozzávalók 2 személynek: Fél sütőtök, 2 evőkanál vaj, 1 kávéskanál fokhagymapor, két csipet só.
Elkészítés: Sütőben puhára sütjük a sütőtököt. A húsát egy tálba kanalazzuk. Hozzátesszük a fűszereket és a vajat. Botmixerrel pürésítjük.

Zöldségfasírt
Hozzávalók 2 személynek: 2 sárgarépa, 1 alma, fél zellergumó, 1 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 2–3 gerezd fokhagyma, 1 közepes édesburgonya, 2 csipet só, 1 csipet bors, 1 teáskanál kakukkfű, zsír, 1 tojás, 5–8 dkg zabliszt.
Elkészítés: A gyökérzöldségeket és a sajtot lereszeljük vagy késes aprítóban a lehető legapróbbra vágjuk. Ízesítjük a fűszerekkel és elkeverjük. Belekeverjük a tojást. Megszórjuk a zabliszttel. Fontos, hogy ragacsos legyen a massza. Lapos korongokat formázunk belőle. Bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.

br /> – Nem kell pánikba esni, vannak alternatív megoldások, ráadásul a brokkoli vagy a karfiol egyébként sem a most szezonális zöldségek közé tartozik – mondta a Borsnak Barva Zsófia dietetikus. – Mindig abból kell többet enni, aminek éppen szezonja van. Most például nem feltétlenül paprikát, paradicsomot a reggelihez, vacsorához, hanem retket, hagymát, céklát.

A Budapesti Nagybani Piacon az év 6. hetében a hazai hónapos retek csomóját 120 forintért, az Olaszországból származót 119 forintért árulták. És, ami meglepő: az utóbbi ára 8 százalékkal csökkent 2018 azonos időszakához képest. A belföldön termesztett müncheni sörretek csomóját 210 forintért (16 százalékos csökkenés), az importból származót 224 forintért kínálták (–8%). A hazai jégcsapretek kilója 265 forint volt (+8%).

Fagyasztva olcsóbb

Barva Zsófia felhívja a figyelmet arra is, hogy a krumpli sem mumus:
– Abban is nagyon sok jótékony dolog van, amire szüksége lehet a szervezetnek. A másik, ami most jó áron kapható, a répa és más gyökerek – hívta fel a figyelmet a dietetikus hozzátéve: a savanyú káposzta is remek alternatíva a vitaminszükségletünk kielégítéséhez.

N. Kovács Barbara gasztroblogger, a paleolcso.hu weboldal megálmodója szerint költséghatékony lehet az a megoldás is, ha azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amiknek épp nincs szezonja, fagyasztva vásároljuk meg.

– Lehet kapni brokkolit, kelbimbót, szinte bármit fagyasztva. Ezek jóval olcsóbbak ilyenkor, mint a frissen vásárolt – mondta Barbi.

* * *

Csapjon le a nyereményekre! Játsszon és nyerje meg a Seat Aronát vagy a 200 nyeremény egyikét! További részletekért kattintson ide!