Aktuális

Arcunkra kerülnek az érzéseink a mintás maszkokkal

Bors

Létrehozva: 2020.12.23.

A koronavírus-járvány kezdete óta alapkellékké váltak a maszkok. Amellett, hogy a maszkok segítik a vírus elleni védekezést, azok mintája legalább annyit elárulhat rólunk, mint bármely más ruhadarabunk. Emellett az átlátszó darabok abban is segítenek, hogy a hallássérültek megértsék egymást.

Személyiséghez is választhatunk mintát

A koronavírus-járvány terjedésének lelassítása érdekében az élet legtöbb területén kötelező a maszk viselete, az egyik legfontosabb védőeszköz pedig az idő előrehaladtával divatcikk és az önkifejezés eszköze is lett egyben. Most már egyre nagyobb az igény az egyedi maszkokra. A kicsik körében nagyon népszerűek a különböző gyerekmintás, színes maszkok, míg a felnőttek is inkább azokat a fazonokat keresik, melyek kifejezik a stílusukat. Aki a maszkot az önkifejezés eszközének is tartja vagy a személyiségéhez választja, annál már első pillantásra lehet némi fogalmunk arról, hogy milyen ember van az álarc alatt.

Hódít a mosolygós és a szörnypofa

Az egyedi feliratok egyértelmű gondolatokat jelölnek, de vannak olyan ábrák, melyek valamely ügy, például a természetvédelem mellett állnak ki. A terepmintás, vagány minták viselőjéről tudhatjuk, hogy nem ijednek meg a saját árnyékuktól, de a film- és könyvimádókat is felismerhetjük a kedvenc sorozatukból, írójuktól merített mintákról. Ilyenek például a közkedvelt Star Wars-figurák vagy éppen Stephen King regényeiből kiszökött rémpofák. A vidám smiley-ik vagy felfelé görbülő szájak biztosítanak arról, hogy a textil alatt is mosolygunk, bár a hónapok óta tartó maszkviselés miatt már a szemünkkel is megtanultunk mosolyogni. Az állatbarátok szívesen viselik a kedvenc állatkájukat ábrázoló képeket, az utazásmániások kedvelt helyeiket, a csillogásra vágyók pedig az ezer strasszal díszített darabokat.

Hallássérülteknek segít az átlátszó védőeszköz

Egy hallássérült ötlete alapján kezdett el átlátszó maszkokat gyártani egy budapesti nő. Az ötlet annyira népszerű, hogy már nemcsak hallássérültek, hanem mások is rendelnek belőle. Például egy nagymama, aki nagyon szeretné, hogy unokája láthassa a mosolyát. A maszkhasználat a koronavírus-járvány idején elengedhetetlen, ám a hallássérültek dolgát megnehezíti, hiszen nem látják a szájat. Ezt küszöböli ki a magyar asszony ötlete, az átlátszó „mosolymaszk”.

Ruhakészítéssel foglalkozom, így nem állt tőlem annyira távol, hogy maszkokat kezdjek gyártani – mondta a Ripostnak a Budapesten élő Andrea. – Egy hallássérült ismerősöm említette, hogy szerinte jó lenne, ha látható lenne a száj, bizonyára a sorstársai is örülnének ennek. Így kezdtem el gyártani a maszkokat, amelyek aljára egy átlátszó, műanyag lap kerül. Minden maszk egyedi, egyesével készül kézimunkával.

A Green Ball nevű Facebook-oldalon lehet megnézni a kínálatot.

Volt egy olyan nagymama, aki nem hallássérült, mégis rendelt belőle, hogy az unokája lássa a mosolyt, az érzéseket az arcán. Az egyik vevőm pont emiatt nevezte el mosolymaszknak – tette hozzá az asszony.

Legfontosabb a biztonság

Bármilyen tetszetős ábra is van a maszkon, csak olyat válasszon, ami megfelelően véd. Ennek az anyaga sűrű szövésű, vagy ha vékonyabb, akkor duplán van hajtogatva. Egy gyertyával könnyen ellenőrizheti, hogy kellőképpen véd-e: maszkkal az arcán próbálja meg elfújni a gyertyalángot, ha sikerül, akkor túl vékony az anyag, ha nem, akkor megfelelő. Akkor jó, ha elég vastag, de nem akadályozza a légzést.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175884_auto_resized.jpg
origo.hu

Ha önnél is lapul egy a padláson, akkor milliomos - érdemes alaposan körülnézni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27625_resized.jpg?avcount=1714536019
origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175912_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szuper hírt jelentett be Marco Rossi: ezt mindenkinek látnia kell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177940_auto_resized.jpg
vg.hu

Karddal ölt meg egy tizennégy éves fiút a londoni ámokfutó – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177811_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176392_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elon Musk Zelenszkij újabb tervéről: „Ez őrültség”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27626_resized.jpg?avcount=1714536019
origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714536019
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/oXiYHv0NPoEaqc7a7v2vSG_GGKWRyKvwwDezet7ALVY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1MWJmYmYyNmUyMTQ3ODc4MDYxZGI4NDgwOWIxNzI2.jpg
Gyász

Üzent a halálra késelt Martin édesanyja a Deák téri áldozat édesapjának

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/TSfOeLaog7NjVZ21PGLR4RkD1No1nlGprMEt6XSW8_s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZTJiNjIwYjQxNmE5OGZlMTdmYWExOWMyZTBj.jpg
Bíróság

Most kaptuk: letartóztatásba helyezték a bőnyi késelő kislányt