Orbán Viktor

Orbán Viktor: Megállapodtunk a NATO-főtitkárral, sem embert, sem fegyvert, sem pénzt nem küldünk a háborúba

Létrehozva: 2024.06.12.

Módosítva: 2024.06.12.

Orbán Viktor a NATO főtitkárával tárgyalt.

Budapestre látogatott a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, aki azért jött hazánkba, hogy Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral tárgyaljon. Szerda délelőtt közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol fontos dolgokat osztottak meg a világgal.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor / Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Origo is írja, hogy Orbán Viktor elmondta, Magyarország egy lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, ugyanis 1300 magyar katona vesz részt NATO műveletek keretében, illetve a védelmi kiadásaink meghaladják a GDP 2 százalékát. Ellátunk légtérrendészeti feladatokat is Szlovákia, Szlovénia és a balti államok területe felett.

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO tagországainak a többségétől az ukrán-orosz háború esetén, de eddig minden NATO körben kifejthettük a véleményünket.

Orbán Viktor világossá tette, hogy Magyarország nem kíván blokkolni közös lépéseket.

 Magyarország megkapta azokat a garanciákat, hogy csak önkéntesen lehet részt venni olyan NATO akcióban, ami NATO területén kívül történik

– mondta Orbán Viktor.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg peig arról beszélt a sajtótájékoztató, hogy nagyrabecsült NATO szövetséges volt Magyarország az elmúlt 25 évben, hiszen fontos katonai parancsnokságoknak adunk otthont, és támogatjuk a nyugat-balkáni stabilitást is. Kiemelte:

Magyarország hozzájárul a közös biztonságunkhoz.

A Ripost írja, hogy az ukrajnai helyzetről azt mondta Jens Stoltenberg, hogy a NATO-szövetségesek megállapodnak a kiképzés koordinálásában, és egy hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget vállalnak a felek. 

Magyarország nem kíván részt venni ezekben a NATO-erőfeszítésekben, magyar személyek nem vesznek részt ezekben a tevékenységekben, és nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket

– adott tájékoztatást a megbeszélésről Jens Stoltenberg. 

A sajtótájékoztató itt nézhető vissza:


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek