Döntés

A te véleményed is számít! Nagy a tétje a mai Európa parlamenti- és önkormányzati választásnak

MZ/X

Létrehozva: 2024.06.09.

Ma 7 millió 855 ezren hoznak fontos döntést Magyarországon. Az is dönt, aki nem megy el szavazni és másokra hagyja a döntést! A tét minden eddiginél nagyobb: sikerül-e megerősíteni a békepártiakat? Mutatjuk a 2024-es választások legfontosabb tudnivalóit!

Június 9-én, vasárnap nem egy, hanem rögtön három választás is lesz egyszerre Magyarországon. A szavazatokat le lehet majd adni többek között képviselőjelöltekre, polgármesterjelöltekre és különböző listákra is. Az, hogy ki-mire szavazhat, többek között a lakhelyétől függ. Mutatjuk a további részleteket!

szavazolap szavazás választás
Mutatjuk a 2024-es választások legfontosabb tudnivalóit! Fotó: Balogh Zoltán /  MTI

Mire voksolunk a június 9-ei választáson?

A legtöbb uniós tagállamban, így nálunk is vasárnap tartják az Európai parlamenti képviselő választást, amin pártokra és listákra lehet szavazni. Emellett most vasárnap polgármestereket, önkormányzati és nemzetiségi képviselőket is választhatunk. A települési nemzetiségi választáson 3 vagy 5 jelöltre, a területi és az országos választáson egy listára lehet majd szavazni. Emellett ezen a napon választják meg Budapest főpolgármesterét és a fővárosi közgyűlés tagjait is.

Mi a tétje a mostani választásoknak?

Minden eddiginél fontosabb, a kormányfő szerint történelmi jelentőségű a most vasárnapi voksolás, ezért is fontos, hogy mindenki elmenjen és véleményt nyilvánítson. Nyugaton ugyanis egyre nagyobb a háborús készülődés, minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy az orosz-ukrán háború kiterebélyesedik, világméretűvé válik. 

Magyarországnak elemi érdeke, hogy kimaradjon a háborúból, és ezt a magyarok túlnyomó többsége is így gondolja. 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél több szavazatot kapjanak a békepárti képviselők.

Ami pedig a budapesti főpolgármester választást illeti, ott az a tét, hogy sikerül-e Gyurcsány Ferenc embereit elzavarni a Városházáról. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje ennek érdekében pénteken visszalépett, hogy elősegítse a változást és egy szakembert, Vitézy Dávidot ajánlja a támogatói figyelmébe. 

Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt. Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon!

– indokolta döntését Facebook oldalán.  

Ki és mire szavazhat vasárnap?

Ez főként a lakhelyétől függ. A fővárosban a választópolgárok például a főpolgármesterre, a kerületi polgármesterre, a települési egyéni választókerületi képviselőre, a fővárosi listára, valamint az európai parlamenti választáson állított pártlistákra is adhatnak le szavazatot. Vagyis aki Budapesten szavaz, az 5 szavazólapot fog kapni, kivéve a fővárosi nemzetiségi választópolgárokat, akik összesen 8-at.

  • A megyei jogú városokban a választópolgárok 3 szavazólapot kapnak, nemzetiségi szavazóként pedig további 3-at, tehát összesen hatot.
  • A 10.000 fő alatti és feletti településeken a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak.
  • Azok a választópolgárok pedig, akik Magyarország külképviseletein vagy levélben szavaznak, illetve nem tartózkodási helyükre kérték átjelentkezésüket, kizárólag az európai parlamenti választáson tudnak voksolni, így csupán egy szavazólapot kapnak.

Miről dönthetünk a nemzetiségi szavazáson?

Magyarországon a valamelyik nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárok helyi és országos önkormányzatokat hozhatnak létre. Ezek tagjainak megválasztására is június 9-én kerül sor. A Nemzeti Választási Bizottság 13 nemzetiség 2722 települési, 68 területi és 13 országos választását tűzte ki erre a napra. A tizenhárom elismert honos népcsoport a következő: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán. A nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán minden választójoggal rendelkező nagykorú magyar állampolgár részt vehet, amennyiben május 31-ig regisztráltatta magát. Ezt idén összesen 345.698-an tették meg.

választás, szavazás, voksolás, urna, szavazófülke
Ki és hogyan voksolhat most vasárnap? Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

Ki és hogyan szavazhat a mostani választáson?

Azok a magyar állampolgárok, akik a 18. életévüket betöltötték, nincsenek a közügyektől eltiltva és van bejelentett itthoni lakcímük, szavazhatnak a mostani választásokon. Nekik a választási értesítőben megjelölt szavazóhelyiségbe kell majd menniük és a személyazonosságunk (személyi, jogosítvány, útlevél) és lakcímünk (lakcímkártya) igazolása után meg is kapják a szavazólapokat és a borítékot. Emellett szavazhatunk a tartózkodási helyünkön vagy épp külföldön is, ha időben átjelentkeztünk.

Aki dolgozik vasárnap, az is szavazhat!

A munka törvénykönyvének 2022-es módosítása alapján a munkavállalók számára (pl. mentősök, tűzoltók, rendőrök) lehetővé kell tenni, hogy szavazhassanak. Erre hivatkozással kérheti a munkavállaló, hogy munkáltatója engedélyezze számára a szavazás idejére a távolmaradást.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek