Drámai

" Remélem, minél hamarabb felépül!"– A Borson keresztül küldik jókívánságaikat Ficónak a nyitrabányaiak

Bors

Létrehozva: 2024.05.17.

Bár Fico túl van az életveszélyen, ma újabb műtétet hajtottak végre rajta. A nyitrabányaiak egy emberként szorítanak felépüléséért.

Szerdán egy kihelyezett kormányülést követően lövéseket adtak le Robert Ficóra, Szlovákia miniszterelnökére az ország középső részén fekvő Nyitrabányán. A politikust a merénylet után mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai kórházba. A lövések akkor dördültek el, amikor Fico a kormányülés után odalépett az őt üdvözlő tömeghez a városi művelődési ház előtt. Úgy tudni, a politikust a hasán, csípőjén és a kezén érték találatok. A földre zuhant, a testőrei menekítették az autóig. A merénylőt a helyszínen elfogták.

Robert Fico - Vaclav Klaus meeting in Bratislava
Robert Fico állapota súlyos  Fotó: Anadolu via AFP

A kormányfő a kórházba szállítás után egy négyórás életmentő műtéten esett át. Állapotát sikerült stabilizálni, ám május 17-én, pénteken újabb műtétre volt szükség. Robert Kalinák tájékoztatása szerint a mai műtét a sebek gyorsabb gyógyulását segíti. Hozzátette, néhány napba telik, míg egyértelművé válik, miként alakul tovább a kormányfő egészségügyi állapota. A kormányfő-helyettes szerint a lőtt sebek esetében az első négy nap kritikus.

Fico eszméleténél van, állapota stabil, azonban továbbra is nagyon súlyos. 

– árulta el a kormányfő-helyettes.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója elmondta, a miniszterelnökön CT-vizsgálatot végeztek, ennek eredményei alapján eltávolították a lőtt sebből visszamaradt, elhalt szöveteket. 

A páciens állapota valóban súlyos, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon kezelik

– tájékoztatta a sajtót. A kórházigazgató elmondta, hogy minden reggel összeül egy orvosi testület, amely megvitatja Fico egészségi állapotát, és meghatározza a napi eljárást. Emiatt az sem világos, szükség lesz-e még további műtétekre.

Rengetegen aggódnak a kormányfő egészségügyi állapotáért. Lapunk munkatársai a merénylet helyszínét is meglátogatták, ahol a nyitrabányai lakosok lapunkon keresztül szerettek volna üzenni a kórházban fekvő politikusnak.

Jobbulást kívánok Fico úrnak! Remélem minél hamarabb felépül és újra ellátogat hozzánk. 

– mondta az egyik helyi lakos.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek