Magyar Péter

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

Létrehozva: 2024.04.23.

Nem felel a kérdésekre.

Ahelyett, hogy a lebukás után Magyar Péterék tisztáznák, kitől is vették át  a  Bajnai-féle DATADAT adatkezelési tájékoztatóját, mélyen hallgatnak. Magyar csak annyit mondott, hogy valahonnan "átvették", "kapták". Közben az is kiderült, hogy Magyar Péter szervezete egy szintén Bajnai Gordonhoz kötődő lakásba van bejegyezve – írja a Ripost.

Magyar Péter a baloldal kreatúrája. Egyre több a bizonyíték... / Forrás: Videa

Miközben egyre dagad a Magyar Péter-féle Talpramagyarok.hu adatkezelési botránya, a mozgalom elérhetetlenné vált. Nem adnak valódi magyarázatot arra, hogy mi is fűzi őket Bajnai Gordonékhoz és a hírhedt DATADAT-hoz, a guruló dollár-botrány egyik központjához.

Magyar Péter így mentegetőzött: „Valakitől kaptunk egy adatvédelmi tájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.Valakitől kaptuk. Én kértem, hogy ne kelljen egy újat írnunk, mert nem volt elég időnk, amikor el kellett indítanunk az egyesületet, a pártot.

A Magyar Nemzet ezután arról érdeklődött írásban a Talpramagyarok.hu-nál, hogy pontosan honnan, mely szervezettől vagy szervezetektől, illetve milyen körülmények között vették át a más adataival kitöltött formulát, ám eddig semmilyen választ nem kaptak.

Magyarék körül felbukkant a datadatos kör

A szabálytalanságra annak kapcsán derült fény, hogy a Magyar Nemzet múlt héten feltárta: Magyar Péter mozgalma mögött felbukkant a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos kör. A honlap adatkezelési tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve. Előbbi egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, ügyvezetője Bajnai kormányának volt titokminisztere, a DatAdat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám. Az Estratos a DatAdat cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet egyszerűen átneveztek. A Lundadonate.org, röviden Lunda pedig egy adománygyűjtő platform. Ezt is a DatAdat fejlesztette.

Eltüntették a nyomokat

Előbb mindkét érintett fél – Magyar Péter és a datadatos kör – tagadta, hogy kapcsolatban állnának. Néhány órával később azonban a két cég, az Estratos és a Lunda neve eltűnt a Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójából. A törlés önmagában beismerésnek minősíthető.

Náluk landoltak a guruló dollárok

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdatról azt érdemes tudni, hogy a baloldali kampányok visszatérő szereplője volt az elmúlt években. Első nagyobb dobásuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán található chatbot kifejlesztése volt. A 2019-es önkormányzati választások óta pedig egyre fontosabb szerep hárul rájuk. A 2022-es országgyűlési voksolás előtt az egyesült baloldal digitális kampányáért voltak felelősek.

A DatAdat-cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le.

Időközben kiderült, hogy Bajnai Gordon egyik ciprusi cége is tulajdonosa annak a lakásnak ahová Magyar Péter egyesületét bejegyezték!

A Tűzfalcsoport  megírta, hogy Magyar Péter új szervezetét a Legyél a változás! Egyesületet már 2023 júliusában(!) bejegyezte a bíróság. Egy olyan lakás lett a székhely amelynek tulajdonosai között ott van Bajnai egyik ciprusi cége is!  A lakás a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. tulajdonában áll. Ennek pedig egy offshore ügyekben érintett ciprusi cég, a Burnack Holdings Ltd. az egyik részvényese.  

És itt jön a meglepetés!

Az Átlátszó egy korábbi cikke szerint a Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Asset Management Zrt. több tagja is kapcsolódik  ehhez az offshore céghez. Így például Winkler Gyula, aki támogatta Bajnai pártalapítványát, vagy éppen Nagy György, aki a Wallis egyik alapítója.

Magyar Péterék egyesületét tehát  már tavaly egy olyan lakásba jegyezték be, amely egy ciprusi, Bajnai Gordonig érő offshore-hálóban érintett vállalkozás tulajdona. 

Mint arról elsőként a Magyar Nemzet beszámolt, Magyar mozgalmának honlapja, a Talpramagyarok.hu mögött is megjelent a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat. Dokumentumokkal igazolva beszámoltak róla, hogy a honlap adatvédelmi tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve. A két céget és felbukkanásuk jelentőségét ebben a cikkben mutatták be részletesen.

Az érintettek, vagyis a Datadat és Magyar sietve tagadták a kapcsolatot, majd a leleplező cikk megjelenése után néhány órával eltűnt a két cég neve az adatkezelési tájékoztatóból.

A dolog azonban itt még nem ért véget, másnap ugyanis Magyar Péter meghökkentő magyarázattal állt elő. Arról számolt be, hogy a mozgalma honlapján elérhető adatkezelési tájékoztatót mástól szerezték. – Nem akartunk érte külön fizetni – fogalmazott.

Az eset kapcsán Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke elmondta: tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja azokkal szemben, akik ott megadták adataikat. 

Eközben Magyar mozgalmától többen is a hozzájárulásuk megadása nélkül kaptak hírlevelet, amit Péterfalvi ugyancsak aggályosnak nevezett.

Utóbbi eset kísértetiesen hasonlít a baloldal 2022-es kéretlen sms-kampányára, amikor is tömegeknek küldtek kéretlenül üzeneteket.

Szuverenitásvédelmi vizsgálat

– Ugyanolyan külföldi befolyásolási kísérlet kezdődhet, mint amilyennel 2022-ben próbálkoztak – erről már a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek. Lánczi Tamás közölte: a hivatal az ügyben vizsgálatot indított.

Érdemes felidézni, hogy Magyar Péter ügyvédje, Bárándy Péter 2012-ben a Bajnai Gordon visszatérését elősegítő Haza és Haladás Egyesület alapítója is volt. De érdemes Nagy Ervin 2017-es nyilatkozatát is idézni, melyben a HVG-nek arról beszélt, hogy „jobb szeretnék az unalmas Bajnai Gordon irányítása alatt élni. De a társadalom még nem tart ott, hogy egy kedves, intelligens belvárosi kultúrlény kelljen neki”.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek