Baleset

Részegen feküdt le aludni egy 44 éves férfi, vakon ébredt fel

KL

Létrehozva: 2024.02.12.

A beteg egyik szemgolyója megrepedt. A férfi négy hónappal a baleset után még nem számolt be jelentős javulásról.

Részlegesen megvakult egy 44 éves tajvani férfi, miután részegen, arccal lefelé elaludt. Mint később kiderült: az egyik szemgolyója megrepedt. A meg nem nevezett beteg Pizu városában kért sürgősségi ellátást, mivel három napig fájdalmakra panaszkodott és nem látott. A férfi elmondása szerint a tünetek egy éjszakai szórakozás után jelentkeztek, amikor ivott, és gyógyszert szedett az álmatlanságra. Ezután három órán keresztül olyan helyzetben aludt, amely nyomást gyakorolt a szemgolyójára.

Az orvosi vizsgálat során a bal pupillája nem reagált a fényre és nem is mozgott. Az érintett szem feldagadt, és a betegnél szemgörcsöt, szemizombénulást diagnosztizáltak. Az orvosok megállapították, hogy a szem alatti erek – amelyek közvetlenül a látószer átlátszó felszíne alatt helyezkednek el – a szemre gyakorolt nyomás miatt megrepedtek.

Emiatt a szem körüli szövet megduzzad és bevérzett. A betegnél ischaemiás optikai neuropátiát állapítottak meg. Ez az állapot akkor fordul elő, ha a vér nem tud megfelelően áramolni a szem látóidegébe. Ha ezt nem kezelik időben, az a páciensnél tartós látáskárosodást okozhat.

Ezt az állapotot a szakemberek "szombat esti retinopátiának" nevezték el az alkoholfogyasztással összefüggésben. A tünetek közé tartozhat a kicsinek vagy távolabbinak tűnő tárgyak, a homályos és elmosódott vakfolt a látás közepén, valamint az egyenes vonalak eltorzulása.

Nincs konszenzus az állapot kezelését illetően

– fogalmazott egy szakértő.

Bár néhány beteg visszanyeri látását, a tajvani esetben a páciens négy hónappal a baleset után még nem számolt be jelentős javulásról – írja a The Sun.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek