Aktuális

A 24 órás orvosi ügyelet visszaállításáért harcolnak az óbudaiak

E.Zs.

Létrehozva: 2023.05.09.

Módosítva: 2023.05.09.

Óbudán április óta áll a bál, amióta a baloldali polgármester megszüntette a felnőtt orvosi ügyeletet.

Kiss László DK-s polgármester egy "tollvonással"megszüntette a 24 órás felnőtt orvosi ügyeletet. A helyiek kiakadtak, hiszen így nem tudnak hova fordulni nyolc órán keresztül, ha valami történik. A helyi Fidesz aláírásgyűjtést indított azért, hogy a polgármester állítása vissza a szolgáltatást. 

 járóbeteg ellátás
Az ügyelet évtizedek óta működött, magas színvonalon Fotó: Csapó Balázs

"Nem fogjuk hagyni, hogy a baloldal felelőtlenül veszélyeztesse az itt élők egészségét és biztonságát"–hangsúlyozta Gyepes Ádám Óbuda Fidesz-KDNP-s képviselő, aki elmondta: "Az éjjel-nappali ügyelet 30 éve kifogástalanul működött Óbudán, minden itt élő beteg, vagy segítségre szoruló biztonságban érezhette magát, mert tudta, hogy az ügyeleti telefonszámot bármikor hívhatja, ha egészségügyi probléma merült fel a családban. Ezt a biztonságot Kiss László megszüntette és áprilistól már nem érhető el Óbuda-Békásmegyeren a 24 órás ügyeleti szolgáltatás".

A piacokon gyűjtik az aláírásokat Óbudán Fotó: Facebook

Kiss nem hosszabbított szerződést, és a pályázata eredménytelen volt

Mint ismert, a kerület felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátását március végéig az IMS Kft. biztosította, de az akkor lejárt megbízási szerződést Kiss László nem hosszabbította meg. A felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátásra vonatkozóan az önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki, mely eredménytelenül zárult. Igen ám, de a pályázati felhívásában csak az éjszakai és a hétvégi ellátás szerepelt, azaz megszűnik a 8-tól 20 óráig tartó ügyeleti ellátás. 

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezután az önkormányzat hogyan kívánja pótolni a kieső betegellátást, mivel a háziorvosok rendelési és készenléti ideje összesen 8 óra, míg a lefedendő időintervallum 12 óra. A háziorvos ráadásul a rendelési idejében nem hagyhatja el rendelőjét. Mivel a legtöbb rendelőben 8–12, illetve 15–19 óra között tart a rendelés, több óra is lefedetlenül marad, a készenléti időkkel is...

 

A 24 órás felnőtt orvosi ügyelet 2023. április 1-jétől szűnt meg a Vihar utcában Fotó: Google

 

Rengetegen írták alá a 24 órás háziorvosi ügyelet visszaállítását követelő íveket

 Ha továbbra is ekkora lesz a lakossági tiltakozás, arra már kénytelen lesz reagálni Gyurcsány Ferenc óbudai polgármestere, és átgondolni az elhibázott döntését. Kiss Lászlónak a 700 milliós állami támogatás elutasításával, a kerület értékeinek folyamatos rombolásával és a hozzá nem értő vezetésével az elmúlt időszakban többször is sikerült magára haragítania az óbudaiakat. Nem engedheti meg magának, hogy az itt élők biztonságát jelentő ügyeleti ellátást is végérvényesen tönkretegye

– mondta el a Metropolnak Gyepes Ádám. A kormánypárti politikus hozzátette:"A DK-s vezetésre nem lehet józan érvekkel hatni, ezért ismét az óbudaiaknak kell nyomást gyakorolniuk a kerületi baloldalra, hogy állítsák vissza a korábbi, mindenki érdekét szolgáló ügyeleti rendszert. 

Kiss László polgármester az önkormányzat bevallása szerint azért nem hosszabbította meg az óbudai szolgáltatást régóta végző céggel a szerződést, mert az az eddigi 3 millió helyett 10 milliót szeretett volna kérni az ellátásáért. 

Gyepes Ádám fideszes képviselő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a folyamatos forráshiányra panaszkodó baloldali városvezetés tavaly 8 milliárd forint extrabevétellel zárta az évet. Ez nem kevés, ha figyelembe vesszük azt, hogy a III. kerületi önkormányzat éves költségvetése 60 milliárd forint. 

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek