Felmérés

Minden második választó a kormánypártokat támogatja

Bors

Létrehozva: 2023.03.30.

A kormánypártok egy évvel a választások után is minden második választót a táborukban tudhatnak – derült ki a Társadalomkutató legújabb felméréséből. Mint írták, a Fidesz egy most vasárnapi választáson még nagyobbat nyerne, mint egy éve.

A Fidesz egy most vasárnapi választáson ugyanakkora támogatottsággal (52 százalék) még nagyobbat nyerne, mint egy éve, mivel az összefogott ellenzék (30 százalék) a tavalyi eredményénél is gyengébben szerepelne – olvasható a Társadalomkutató legfrissebb felmérésében.

Mint jelezték, a Társadalomkutató a 2022-es áprilisi választás legpontosabb előrejelzését adta, s az egyéves évforduló alkalmából ismét megmérte a magyar társadalom politikai preferenciáit. Ebből kiderült, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetségre egy most vasárnapi választáson az urnához járulók 52 százaléka szavazna, amely hibahatáron belül tér csak el a Társadalomkutató által a választás előtt mért 50 százalékos támogatottságtól és az 52,5 százalékos tényleges belföldi választási eredménytől.

Töretlen a Fidesz-KDNP támogatottsága Fotó: Társadalomkutató

Ezek alapján a kormánypártok egy évvel a választások után is minden második választót a táborukban tudhatnak, s képesek lennének megismételni a 2022-es országgyűlési választáson elért győzelmüket – rögzíti a kutatás.

Kiemelték, hogy a baloldalhoz sorolt ellenzéki pártok egykori összefogása táborának támogatása tovább apadt. A legutóbbi országgyűlési választás előtt a Társadalomkutató a baloldali közös lista 40 százalékos eredményét jelezte előre, de az a választáson csupán a belföldi szavazók 36 százalékát tudta megszerezni. Az akkori politikai szövetséghez tartozó erők összesen azonban ma már csak 30 százalékos támogatottsággal bírnak.

Ez azt jelenti, hogy a baloldali tábor nemcsak tovább töredezett azáltal, hogy Márki-Zay Péter mozgalma önálló párttá alakult, vagy a Jobbik egykori elnöke új mozgalmat alapított, hanem zsugorodott is (Jakab Péter szervezetének támogatására nem kérdeztünk rá, mivel az nem minősül egyelőre politikai pártnak, így nem is indulhat választáson) – hangsúlyozza a Társadalomkutató.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szétbomlott összefogás egykori pártjai vegyes képet mutatnak: a legerősebb köztük a Demokratikus Koalíció, amely mögött a választók 12 százaléka áll. Feleekkora támogatottsággal követi őket az egykori blokkból a 6 százalékos Momentum. Őket a Jobbik követi a sorban, 4 százalékos támogatottságával a bejutási küszöb körül inog. Az LMP (3 százalék), az MSZP (2 százalék), illetve a Párbeszéd (1 százalék) jelentősen elmarad a parlamenti bejutást és frakcióalakítást biztosító támogatottságtól. A 2022-es választás óta zászlót bontó Mindenki Magyarországa Néppárt mindeddig a választók 2 százalékát tudta megszólítani – írja a kutatás eredményeit ismetető Ripost.

Az egykori baloldali szövetségtől elpártolt szavazók feltehetőleg más pártokat erősítenek: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tavalyi 3,4 százalékos választási eredményét jócskán túllépné, jelenlegi 10 százalékos támogatottságával egyértelműen átlépné a parlamenti belépési küszöböt – ismerteti a kutatás.

Emlékeztetnek, hogy 2022-ben egyedül a Társadalomkutató jelezte előre, hogy a Mi Hazánk bejuthat az országgyűlésbe. Most az intézet által mért és a valóságban is megvalósult 6 százalékos belföldi választási eredményét a Mi Hazánk a választás óta tovább javította: „most vasárnap” a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka adná voksát a radikális jobboldali pártra.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158849_auto_resized.jpg
origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714101310
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163188_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714101310
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító: II. Erzsébet királynő megtagadta Harry herceg utolsó kívánságát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros