Cozma-gyilkosság

14 éve hunyt el Marian Cozma: Egy veszprémi szórakozóhelyen késelték halálra a kézilabdázót

Szurok Dávid

Létrehozva: 2023.02.08.

Már több, mint tíz éve annak a februári napnak, ami megrázta országunkat, amikor meggyilkolták a román válogatott és Veszprém kézilabdázóját, Marian Cozmat.

Egyszerre döbbentette meg és háborította fel a magyar embereket, amikor 2009. február 8-án hajnalban, Veszprémben egy helyi szórakozóhelyen gyilkosság áldozata lett a fiatal, tehetséges sportoló, a román válogatott és az MKB Veszprém KC (ma Telekom Veszprém) csapatának kézilabdázója. Az ügy tárgyalását és az ítéleteket is nagy médiavisszhang kísérte, ami később további indulatokat váltott ki hazánkban.

Cosma, Marian
A 8-as számmal játszó beálló kivételes testi adottságai a kézilabda elitjébe repítették. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Veszprém csapatának három kézilabdázója az egyik társuk gyermekének születését ünnepelte volna a helyi Patrióta lokálban, ahol megtörtént a tragédia. Cozma, a horvát Ivan Pešićcsel és a szerb Žarko Šešummal bulizott, amikor összetűzésbe keveredtek egy enyingi banda tagjaival. Az ugyan máig tisztázatlan, mi okozta a feszültséget, az azonban bizonyos, hogy a vita hamarosan tettlegességgé fajult a két társaság tagjai között. A tragédiába torkolló verekedés már a klub táncterén kibontakozott, majd nem sokkal később a lokál előtt folytatódott: Marian Cozma eközben összesen három késszúrást kapott, egyet a szívébe. Az enyingiek ezután a kézilabdázó segítségére érkező társait is megtámadták: Ivan Pešićet a veséjén találták el a késsel, míg Žarko Šešumot úgy fejbe rúgták, hogy arccsonttörést szenvedett. 

A gyilkosság után Németh Győző és Raffael Sándor külföldre próbált szökni, ami ugyan sikerült is nekeik, ám az osztrák autópályarendőrség hamarosan elfogta őket. A páros viszont még ezek után is próbálkozott: azt állították, hogy nem a hatóságok elől menekültek, hanem "tervezett útra" indultak, míg harmadik társuk, Sztojka Iván három napos bujkálás után adta fel magát. 

 

Fazekas Nándor a 237-szeres magyar válogatott kézilabda-kapus 2009. február 9-én reggel értesült a borzalmas hírről.

Akkoriban éppen nem a Veszprémben védtem, hanem a német Gummersbachban. Megdöbbentett a hír, mely szerint megölték Mariant, akivel remek kapcsolatban voltam. A veszprémiek nem sokkal korábban kinn játszottak nálunk, és a meccset követően együtt vacsoráztunk. Jókedélyű, remek srác volt, aki a légynek sem tudott volna ártani, ezért máig nem fogtam fel halálának okát. Kicsit minden elmúlás értelmetlen, az övé különösképpen az volt 

- mondta a lapunknak a sportoló.

A szegedi városi sportcsarnok előtti térre érkezik a Marian Cozmát szállító halottasautó.  Fotó: Németh György

Az enyingi banda régóta rettegésbe tartotta a helyieket

A sportoló haláláért felelős banda tagjainak már korábban is meggyűlt a baja a hatóságokkal: a társaság több üzlettől és szórakozóhelytől is védelmi pénzt szedett. Emellett a társaság többször is erődemonstrációt tartott az egyes vendéglátóhelyek környékén, így volt ez Siófokon is, ahol az enyingi Raffael-klán nemegyszer megjelent a Petőfi sétányon.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt, Sztojka Iván pedig húszéves fegyházbüntetést kapott. A Győri Ítélőtábla egy évvel később azonban életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte. Sztojka korábban a HírTV-nek adott interjújában tagadta, hogy bárkit is bántalmazott volna az ominózus estén, mint mondta: egy újjal sem nyúlt Marian Cozmához. 

Az ügyben viszont a Legfőbb Ügyészség a Kúriához fordult, mert szerintük törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla.

Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte, de a Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ehelyett inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról tizenhárom évre súlyosbította. 

sztojka iván
Sztojka Iván tagadta, hogy bárkit is bántalmazott volna. Fotó: veszprém megyei napló

Vissza a rácsok mögé

Bár Sztojka 2018-ban kedvezménnyel szabadult, gyorsan visszakerült a börtönbe, mivel a Székesfehérvári Törvényszék emberkereskedelem és felbujtóként pénzmosás miatt nyolc és fél év fegyházbüntetésre ítélte visszaesőként. A vád szerint három társával együtt prostitúcióra kényszerített egy lányt, akitől bevételének jelentős részét elvette.

Marian Cozma családja 2012-ben polgári perben 250 millió forintnyi kártérítést kért a gyilkosoktól, amelyből egy bírósági ítélet után 211 millió forint lett. Ennek megfizetésére a kézilabdázó halálában felelős öt embert – Raffael Sándort, Németh Győzőt, Sztojka Ivánt, P. Gábort és B. Csabát

 – köteleztek, noha közülük P. Gábort és P. Csabát csak testi sértésért ítélték el. A család azonban ebből máig egy forintot sem látott:

Senkitől semmit nem kaptunk még mindig. Isten tudja, hány végrehajtási lapot kiállítottam már, hátha valamit be tudnánk hajtani. De nem történik semmi. Ahhoz előbb a bűnügyi költséget kéne kifizetnie a bűnösök családjának

 – mondta a Borsnak akkor dr. Helmeczy László, ügyvéd.

A Cozma-gyilkosságról film is készült, Kálomista Gábor produkcióját „Szíven szúrt ország” címmel mutatták be. Marian Cozma szerepét Czapkó Antal játszotta, kedvesét Oroszlán Szonja, Žarko Šešumot Csányi Sándor, Uroš Vilovskit Pindroch Csaba, míg Ivan Pešićet Szabó Simon alakította. 

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179344_auto_resized.jpg
origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714615812
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180820_auto_resized.png
metropol.hu

Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180785_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pressman bácsi így május elseje alkalmával újabb influenszereket hivatott be magához egy kis eligazításra, átnevelésre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27655_resized.jpg?avcount=1714615812
origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714615812
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó