Retro

Emlékszel még Mazsolára és Tádéra? Így térnek vissza kedvenc mesehőseink

Létrehozva: 2022.09.03.

A Mesehősök bélyegsorozat részeként Mazsola és Tádé sorszámozott alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) együttműködésben.

Tovább bővült a Magyar Posta és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mesehősök bélyegkollekciója. A hagyományteremtő szándékkal 4 éve kezdődött együttműködésnek köszönhetően nemzedékek által ismert mesesorozatok kultikus figurái: Süsü, a sárkány, a Frakk, a macskák réme, valamint a Kukori és Kotkoda után ezúttal a Mazsola és Tádé köszön vissza bélyegen.

Generációk nőttek fel a Magyar Televízióban 1969-ben bemutatott, és mai napig elérhető Mazsola és Tádé meséin. Mazsola, a kismalac váratlanul testvért kap. Mazsola éppúgy, mint a gyerekek, duzzogva és féltékenykedve figyeli, hogy Manócska megosztja szeretetét közte, és az új jövevény között. Azután éppúgy, mint a gyerekek, megszereti kistestvérét, és megérti, hogy Manócska semmivel sem szereti őt kevésbé, mint akkor, amikor ő volt az egyetlenke. A kedves humorú, szeretetreméltó, bábokkal eljátszott történetek jó példát mutatnak a hétköznapi konfliktusok megoldására a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt. 

Mazsola és Tádé
Így néznek majd ki a Mazsola és Tádé bélyegek  Fotó: MK

A Magyar Posta Mesehősök témakörben ezúttal – Bálint Ágnes író, Bródy Vera bábtervező és Lévai Sándor díszlettervező alkotásaként, az MTV stúdiójában készült – Mazsola és Tádé című bábfilm hőseivel bocsát ki sorszámozott alkalmi bélyegblokkot, 50 ezer példányban. A Weisenburger István által tervezett bélyegblokk címletein a sorozat három főszereplője látható, a keretrajzon pedig a tökház és néhány további szereplő is megjelenik. Az alkalmi borítékon, születésének 100. évfordulója alkalmából Bálint Ágnes látható, amint éppen Mazsola figurájával bábozik. A limitált kiadású blokk péntektől érhető el, a bábsorozat pedig a bélyegblokk forgalomba bocsátásának alkalmából az M2 Gyerekcsatornára is visszatér. 

A bélyeg különlegessége a jobb felső sarkában található QR-kód, melynek beolvasásával a sorozat eddig megjelent bélyegeit, valamint a bemutatott mesékre és alkotóikra vonatkozó érdekességeket felsorakoztató gyűjtőoldal érhető el.

 

Radványi Dorottya rajong Mazsoláért és Tádéért

A Magyar Televízió legendás bemondónője, műsorvezetője negyven éve vezet különböző televíziós és rádióműsorokat. Jelenleg az Almárium és a Hogy volt?! Műsorokban láthatjuk. De kapcsolata a Mazsola és Tádéval még a karrierje kezdeténél is korábbi.

Nagyon későn lett televíziónk, a szüleim sokáig ellenálltak 

– mesélte a Borsnak Radványi Dorottya.

Mazsola és Tádé, Radványi Dorottya
Radványi Dorottya egész családja imádja Mazsola és Tádé kalandjait  Fotó: MK / Bors 

 – A szomszédokhoz jártunk át tévézni, aztán egyszer csak beköltözött hozzánk az első készülékünk. Az egy fantasztikus pillanat volt, én akkor kezdtem el ismerkedni a mesefigurákkal. Én a Futrinka utcát, a Mazsolát, a Manócskát és még sorolhatnám a többi bábfigurát, nekem ez volt a gyermekkorom. Érdekes volt, amikor huszonévesen bekerültem a televízióhoz, és az esti mese előtt konferálhattam ezeket a tündéri történeteket.

A ma is gyönyörű műsorvezető arról is mesélt, hogy a Mazsola és Tádé írójával, Bálint Ágnessel többször is találkozott személyesen. Lenyűgözte az írónő nagy tudása, aki meséivel rengeteget tudott tanítani.

A most 31 éves fiam is ezeken a meséken nőtt fel és a másfél éves Móric unokám is fogja ezt a bensőséges kapcsolatot folytatni Mazsolával és Tádéval

 – fejezte be. 

Tudta? 

A Mazsola és Tádé magyar televíziós bábfilmsorozat, amely a Mazsola I-III. című bábfilmsorozat (1964-66) folytatásaként 1969-től 1973-ig készült, két évadot élt meg, melyet 1969-71 folyamán mutatott be a Magyar Televízió. Bálint Ágnes írta, a bábokat Bródy Vera, míg a díszletet Lévai Sándor tervezte. Az alkalmi bélyegblokk három címletén a főszereplőket láthatjuk: a bal oldali bélyegen Mazsola, a középső bélyegen Manócska, míg a jobboldali bélyegen Tádé szerepel. A blokk keretrajzán a tökház és néhány további szereplő is megjelenik: Varjú bácsi, Egérke, Menyus a medve, illetve Mazsola vakond barátja. Az alkalmi borítékon, születésének 100. évfordulója alkalmából Bálint Ágnes látható, amint éppen a Mazsola figurával bábozik. A bélyegzőben Mazsola és Tádé stilizált portréja szerepel. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714065314
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158389_auto_resized.jpg
ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162546_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kokaint találtak a népszerű diszkontlánc üzleteiben, gépfegyveres rendőrök szálltak ki a helyszínre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157001_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!