Oktatás

Szimulátoron tanulva szerezhetünk jogsit jövőre

Létrehozva: 2022.08.09.

Módosítva: 2022.08.09.

Egy augusztus 1-jén megjelent egy új rendelet szerint 2023-tól már szimulátoron is meg lehet szerezni a jogosítványt, de a vizsgán valódi kocsit kell vezetnie a tanulónak. A Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke támogatja az elképzelést.

young woman using driving simulator

A Technológiai és Ipari Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy a szimulátor csak választható lehetőség lesz, beruházási költsége megegyezik egy oktatóautó árával, a fenntartási költsége viszont jóval alacsonyabb. A részletek kidolgozása még folyamatban van, a szimulátoros képzések leghamarabb egy év múlva indulhatnak.

A Bors felkereste ezzel kapcsolatban Kovács Kázmér ügyvédet, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnökét. 

Mi teljes mértékben támogatjuk ezt a korszerűsítést. Nagyon hasznosnak találjuk – mondta a Borsnak a jogász.

Kovács Kázmér szerint a pilótáknál már működik ez a módszer.  Fotó: Ónodi Ferenc

A tanulók szimulátorokon fogják elvégezni a vezetési gyakorlatot, viszont a vizsgáztatás autóval fog történni. Természetesen, hogyha valaki igényt tart rá, közúti gyakorlaton is részt vehet mindezek mellett, de nem kötelező. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ezt hány autósiskola engedheti meg magának, ugyanis egy ilyen szimulátor 8-10 millió forintba kerül.

Nyilván ez költséges, viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy ez csupán egy átmeneti időszak. Hosszútávon mindenképpen költséghatékonyabb lesz szimulátorokkal dolgozni, hiszen könnyebb fenntartani, és ez az ár egy idő után megtérül. A nagyobb autósiskolák önerőből is meg fogják tudni oldani, a kisebbek pedig valószínűleg bérelni fogják ezeket a gépeket – tette hozzá Kovács Kázmér.

Jövőre kevesebb tanuló fogja valódi autón gyakorolni a vezetést.  Fotó: Szendi Péter

Az üzemanyagárak emelkedése mellett a gépjárműveket is egyre nehezebb fenntartani. Ezzel az újítással maximalizálnák a gépek kihasználtságát is. 

Ha pilótákat lehet szimulátorokkal képezni, akkor nem látom akadályát annak, hogy sofőrökkel ez miért ne működhetne – fejti ki véleményét a szakember.

Man,In,A,Car,Simulator,To,Study,Safety,And,Reflexes
Egy ilyen szimulátor 8-10 millió forintba kerül, ám jóval olcsóbb fenntartani, mint egy kocsit.  Fotó: Shutterstock

A jövő év elejétől kötelezővé teszik az elméleti, illetve a vezetéssel töltött gyakorlati órák elektronikus nyilvántartását is, ami azt jelenti, hogy az autósiskoláknak igazolniuk kell a közlekedési hatóságnál, hogy tanulóik valóban részt vettek a képzésen, ahol azzal foglalkoztak, ami a tantervben szerepel. Ezáltal egyszerűbbé válik az ügyintézés, mivel megszűnik a sorban állás a vizsgára való bejelentkezéskor. Erre a célra egy zárt, online felületet is létrehoztak, amelyen a tanulók be is fizethetik a vizsgadíjakat.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek