Tragédia

Exkluzív: itthon nem vonult börtönbe a veronai buszbaleset vétkes sofőrje

Kóré Károly

Létrehozva: 2022.05.03.

Módosítva: 2022.05.03.

Nem vonult börtönbe Magyarországon a veronai buszbaleset felelőse. V. János feje felett még ősszel mondta ki az olasz bíróság a jogerős ítéletet, amely szerint 6 évet kell a rácsok mögött töltenie. A Békéscsabán élő sofőrről a városban azt beszélik, hogy már megkezdte büntetése letöltését, a Bors azonban kiderítette, hogy ha ez igaz is, biztosan nem itthon.

Verona, 2017. január 21. Olasz tûzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2017. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

Szinte felrobbant a tárgyalóterem a jelenlevő gyászolók indulataitól az olasz bíróságon, amikor tavaly ősszel kimondták a jogerős ítéletet a veronai buszbaleset ügyében. V. János első fokon kiszabott 12 éves ítéletét a felére mérsékelték, vagyis a sofőrnek hat évet kell a börtönben töltenie, amiért 2017 januárjában a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait egy sítúráról hazahozó busszal balesetet okozott. A jármű szinte porig égett, 17-en pedig meghaltak. 

Az élettárs indulatosan reagált

A gyakorlat szerint a bíróságon szabadlábon védekező terhelteknek a jogerős ítélet kiszabása után általában fél éven belül kell a büntetésük letöltését megkezdeniük. Ez mostanában mindenképpen esedékessé válik.

A Bors szeretett volna feltenni néhány kérdést V. Jánosnak, ezért megpróbálta őt a békéscsabai otthonánál felkeresni. Amikor az ablakon bekopogtattunk, az élettársa nézett ki. - János nincs itthon! - mondta az asszony határozottan, majd mikor azt firtattuk, hogy vajon bevonult-e a börtönbe, a nő indulatossá vált.

- Senkinek semmi köze hozzá! Maguk újságírók, ugye? Hívom a rendőrséget – kiabálta, és azt sem volt hajlandó elárulni, hogy V. Jánost gyötri-e a bűntudat.

Volt, aki beszélgetett vele nemrég

A sofőrt Békéscsabán az utcájában szinte mindenki ismeri. A helyiek egy része azt beszéli, hogy már bevonult a rácsok mögé.

- Rég nem láttuk, pedig korábban sokat mászkált az utcán. Biztosan megvan az oka, hogy ki sem dugja az orrát a házból. Szerintem Olaszországba ment. Legalábbis, ha van egy csepp esze- nyilatkozta lapunknak a V. család ismerőse. Szavainak ellentmond, amit egy másik szomszédtól tudtunk meg. - Néhány nappal ezelőtt váltottam vele két szót a cseresznyefa virágzásáról. Nagyon meggyötörtnek tűnt – hadarta el a hölgy.

Tamás Róbert
Fotó: Kovács Attila

Itthon biztosan nem vonult börtönbe

A Bors biztos forrásból megtudta, hogy János Magyarországon nem kezdte meg a büntetésre letöltését. Ez több okból lehetséges: vagy még nem hívták be, vagy egészségi okokból halasztást kért és kapott, de az is lehetséges, hogy úgy döntött, nem igényli, hogy itthon vonuljon rácsok mögé. Ezt sokan azért nem tartják valószínűnek, mert egy olaszországi börtönben nyilván ritkábban tudnák látogatni a szerettei, ráadásul vélhetően nyelvi nehézségei is adódnának.

A hozzátartozók hiányolják a bocsánatkérést

Krizsány László a kislányát, Flórát vesztette el a tragédia napján.
- Annak az embernek már rég börtönben lenne a helye. A jellemét megismerve csak azt tudom feltételezni, hogy megpróbálja szabotálni a büntetését. Csak az jut eszembe, hogy még az önbíráskodástól sem riadok vissza. Mindenki számára nyitva hagyom a kérdést, hogy ezt hogy értem, de ha kell, megfogom a kezét és személyesen kísérem be a megfelelő intézménybe!


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek