Budapest

Botrányos felújítás: Vödrök fogják fel a vizet a Blahán, hogy ne álljanak tócsák az aluljáróban

2022. április 5. kedd 05:30

A felújítás ellenére egyre rosszabb állapotban van a Blaha. Csorog be a víz az aluljáróba, amit vödrökkel fognak föl. Így újít fel a főváros…

Tavaly nyár óta megy a cirkusz a Blahán, akkor adták át a munkaterületet a közbeszerzési eljárás nyertesének, akik több ütemben láttak neki a tér teljes megújításának

Aluljárószigetelés? Azt meg minek?

A több ütemben elvégzendő munka július 12-én kezdődött meg. Először az aluljáró födémszerkezetét szigetelték felülről. Sajnos nem túl jól sikerült, hiszen már novemberben is vödrökben gyűjtötték az esővizet az aluljáróban. Néhány napja a Metropol olvasója küldött be a lapnak egy képet: az aluljáró még mindig ázik. És valóban: felülről csöpög a víz a járókelők nyakába, újra előkerültek a vödrök, mint azt az újság felvétele is bizonyítja.

Vödör fogadja az aluljáróba érkezőket. Nem épp a legprofibb megoldás...

Karácsony Gergely: tessék gyalogolni!

Emlékeznek, a felújítás kezdetén az átgondolatlan lezárások miatt egymást érték a fővárosban a gigadugók, amire Karácsony Gergely főpolgármester csak annyit tudott mondani: az autósok „szálljanak ki, és gyalogoljanak”. Arról nem beszélve, hogy a felújítás 400 millió forinttal kerül többe, mint az eredetileg tervezett, ám ezért jóval kevesebb tartalom épül meg. 

A főváros vezetése a legfontosabb „látványprojektjeivel” sem halad. A tér és környezete felújítása hónapokig húzódott, a munka alig haladt, az aluljáró pedig lényegében rohad. Már tavaly szeptemberben arról számoltunk be, hogy óriási a káosz és a zűrzavar: akkorra már feltúrták a teret, kosz és törmelék lepett be mindent, szétdobált építőanyag és összevissza parkoló munkagépek, lapátnyelekre támaszkodó munkások látványa fogadta az arra járókat.

Tartósan „alkalmatlan” időjárás...

Különösen a téllel gyűlt meg a bajuk az építőknek, néha még a munkagépek is eltűntek a térről, csak a szemetet fújta a szél, az emberek meg fagyoskodtak a szétvert buszmegállóban. A BKK szerint ugyanis csak „tartósan alkalmas időjárás esetén” lehet dolgozni. Ugyanez viszont a Lánchídnál nem volt akadály… A Budapesti Közlekedési Központ szerint a munka „ütemezetten halad”, a látszat azonban nem ezt mutatta. Még télen megkérdeztük a BKK-t miért nincsenek munkások a Blahán, amire azt válaszolták a lapunknak: „A Blaha Lujza tér felújítása a tervezési és kivitelezési szerződés szerinti ütemben halad. A téli időjárási körülmények miatt a szabadban végzett munkák – a szakági szabványoknak megfelelően – csökkentett kapacitással folynak.”

56 éve adták át

Az aluljárót 1966. november 5-én szombaton este 9 órakor adták át a gyalogosoknak. Az EMKE-aluljáró terveit a FŐMTERV, a belső építészeti kialakításokat pedig az UVATERV készítette és Dalmi Tibor tervezte. Alapterülete a folyosók nélkül 1610 négyzetméter, folyosókkal pedig 2032 négyzetméter.

Blaha Lujza téri aluljáró átadási ünnepsége, a nemzeti színű szalagot Kiss Dezső közlekedés-és postaügyi miniszterhelyettes vágja át  Fotó: Fortepan / FŐMTERV

Az ígéret

A felújítás után ezer négyzetméter zöldfelület jön létre, új, nyilvános WC nyílna az utcaszinten, akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével, megújul a közvilágítási rendszer, illetve az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a térre. A nagyívű tervek szerint olyan kialakítás készülhetne, amely a jövőben megteremtheti a Rákóczi úti villamos visszaépítésének és a Népszínház utcai járatok bekötésének lehetőségét is. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy hűtőt is elláthat energiával az Anker hordozható energiaállomása

borsonline.hu

Három fiatal halt meg egy horror balesetben Fejér megyében

borsonline.hu

Kiderült, Shane Tusup valóvilágos szőkeséget csókolt az éjszakában

mandiner.hu

Orbán Viktor Tusványoson mondja el véleményét az orosz-ukrán háborúról

ripost.hu

Érzéki sztriptíz, teljesen meztelenre vetkőzött a teraszon a bomba testű üzletasszony

hirtv.hu

Már magánnyomozóval is beszéltek a Kispestről eltűnt fiú szülei

borsonline.hu

Egy árva poszt miatt esett egymásnak az egykori sztárpár

travelo.hu

Tesztelték! Ezeken a horvát strandokon a legtisztább a tenger

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Egymásnak esett Suzy és Jolly a pénz miatt, kiderült, miért

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: brutális vihar közelít hazánk felé

borsonline.hu

Ők a legjobbak: 3 csillagjegy, akik megszépítik az életet

További cikkek

Dráma

Megrázó részletek a Dunában eltűnt 17 éves lányról: 7 éves húga végignézte, ahogy elmerül

Tragédia

Ezúttal egy másfél éves fiú vesztette életét úgy, mint a buszban hagyott kislány Tomajmonostorán