Ünnep

A múlt és a jelen fonódik egybe a szentendrei Karácsonyi szalonban

Létrehozva: 2021.12.26.

A Duna-parti város egyik ékszerdoboza a Hubay-ház, ahol egy állandó kiállítást varázsolt a tulajdonos, Hubay Éva.

A fővárostól szinte pár lépésnyire található Szentendre bármikor rabul ejti a látogatókat. Ide álmodott meg egy karácsonyról szóló múzeumot és boltot Hubay Éva. Az ötletgazda-tulajdonos a Borsnak elmesélte, már gyerekkora óta a karácsony bűvöletében él.

A helyszín biztos volt

– Már egészen kis koromban gyűjtöttem a karácsonyi díszeket. Ahogy csillogtak, ragyogtak az ünnepi fán, egészen ámulatba ejtett. De nemcsak az ép, hanem a sérült vagy törött díszeket is megőriztem, hátha ezeket később fel tudom használni valamire – avatta be lapunkat a kezdetekbe Hubay Éva, akit később másfelé sodort az élet, de a karácsony gondolatát mindig magával vitte.

– Amikor elhatároztam, hogy a gyűjteményemet be szeretném mutatni, elkezdtem keresni a helyszínt. Abban biztos voltam, hogy ennek Szentendrén lesz a helye, mert egyrészt ide kötött a munkám, másrészt óriási vonzereje van a városnak. Nem véletlen, hogy már a rómaiak is imádták, most pedig több vallás és kultúra él egymás mellett – mesélte az ötletgazda.

Fotó: Knap Zoltán

Karácsony: múlt és jelen

Amikor a lakóházat megvásárolták, a leendő múzeumnak megfelelően felújították, a berendezést követően pedig a 2010-es advent első vasárnapján megnyitott a Karácsonyi szalon.

– A kiállítás nagyobb része állandó, de azért ez is időről időre változik. Nemcsak hazai, hanem külföldi díszeink is vannak, hiszen az elmúlt 150 év történelme más nemzetiségekkel is megismertetett minket. Így megtalálhatók osztrák, cseh és orosz elemek is a kiállításban, természetesen a magyar díszek mellett. A legrégebbi darabunk egy 1874-ből származó papír betlehem – magyarázta a tulajdonos.

– A másik, kicsit kisebb rész leköveti az európai és nemzetközi trendeket. Ezt egy európai bizottság dönti el már január-februárban, hogy milyen színek dominálnak majd az adott év karácsonyán. A gyártók pedig ehhez igazodnak, igaz, nem mindenki követi teljesen az aktuális divatot – mesélte Hubay Éva, akitől azt is megtudtuk, az idei év slágere a borostyánsárga szín, de másokat is kedvelnek a látogatók.

– A türkizkék is megy, de van, aki a fehérért és az ezüstért van oda. A klasszikus karácsonyi színek, mint a piros és az arany viszont soha nem fognak kimenni a divatból.

Fotó: Knap Zoltán

Egész évben ünnep

A szalonban és a hozzá tartozó üzletben a díszek teljes garmadája megtalálható, legyen az üveg, fém, vagy műanyag, a saját tervezésű és készítésű elemekről nem is beszélve. A kínálat pedig egyszerre szűk és bő.

– Nálunk semmiből nincs sok. Ha valamelyik dísz elfogy, azt mindig mással pótoljuk. Ez ad egyfajta lüktetést a kiállításnak is, ezt pedig imádják a látogatók – mesélte a Hubay-ház első embere. A közönség pedig visszajár, legyen szó nézelődésről vagy vásárlásról. Olyan törzsvendégről is tudnak, aki kéthavonta tesz egy órás sétát a karácsonyi világban.

– Mi attól vagyunk különlegesek, hogy egész évben, télen-nyáron nyitva vagyunk! Természetesen az ünnepekkor dömping van, de tavasszal vagy ősszel is érkeznek látogatók. Iskoláktól jönnek hozzánk gyerekek kihelyezett tanóra vagy osztálykirándulás keretében. Éves szinten több, mint 50 ezer ember fordul meg a szalonban – ecsetelte a kiállítás ötletgazdája. A házat igazi családi vállalkozásként működtetik, öt fős csapat dolgozik benne egész évben.

– Tényleg az egész család bedolgozik, fiúk, lányok, unokák, vők. Nálunk mindenki a karácsonyra fókuszál – zárta a beszélgetést Hubay Éva.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147497_auto_resized.jpg
origo.hu

Újra hódít a retro butatelefon, pörögnek a Nokiák, Ericcssonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27251_resized.jpg?avcount=1713630616
origo.hu

Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143768_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek a 4 csillagjegynek pénzt és bőséget hoz a Bika hava

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27256_resized.jpg?avcount=1713630616
origo.hu

Felismerhetetlenre csúfította magát Margot Robbie

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713630616
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713630616
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/PxjZ9F2sPI70UqFWvnitCE7p84fuU_mHHfmFiePqQUg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JhNzIzM2QxZGE3MzQyYjA4MzI5ODU5YzQ2ODUxOTEy.jpg
Segítség

"Elvesztettük a reményt" - Nincs menekvés a szili romházból, mégis ott élnek Erzsébeték - Fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2_G2BbD5rJO973e3CnrEbJU5Jx3bR5d0dE5sVBumpx4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdhNDcwZTVhMzk4OTQyNzNiYWM0MDQ3MzY2M2VhODVl.jpg
Botrány

A Karácsony vezette Városházán landolhattak a Hídpénz-botrány lenyúlt milliói