Aktuális

Mindent feladott a jól menő magyar vállalkozó, elképesztő dolgot művel a Balatonon – videó

Bors

2021. szeptember 12. vasárnap 13:30

<p>Kovács Ernő, alias Retró Ernő nem is olyan régen még jól menő vállalkozóként élte életét Szentendrén, amikor azt érezte, valami másra vágyik, és újrateremtette gyermekkora világát. </p>

Forrás: Fotó: Knap Zoltán

Igazi retró varázskastély áll Balatonfőkajár főutcáján. Kovács Ernő balatoni házában állandó kiállítást nyitott, aki arra jár, annak azonnal feltűnnek a kertben sorakozó Skodák, Daciák és vitorlások. Az egykori kocsmából lett múzeum­ba lépve pedig teljesen beszippant a látvány, a látogatók szeme láttára elevenedik meg a 60-as, 70-es és 80-as évek. A vonaljegyre hajazó belépő lyukasztása után még az is átmegy gyerekbe, aki kitartóan próbál küzdeni ellene. 

– Gyerekkoromban sokat maketteztem. Édesapámmal repülőket, terepasztalokat építettünk és imádtam. Mindig is volt bennem vonzalom a régi tárgyak iránt. Én Daciában nőttem fel, hiszen apámnak volt hét. Aztán öt évvel ezelőtt, amikor úgy döntöttem, visszavonulok az üzleti életből, és a hobbimnak élek, akkor fogalmazódott meg a kiállítás ötlete – meséli Ernő, miközben végigvezet a Bala-Toni Retrómúzeum tárlatán.

A fiatalok is rácsodálkoznak

Valósággal beszélnek, megszólítanak itt a tárgyak. A 40-es korosztályból szinte mindenkinek azonnal beugrik egy emléke valamelyikkel kapcsolatban, a fiatalabbak meg csak ámuldoznak. 

– Vannak jó sztorik. A mostani gyerekekről azt hittem, nem érdekli őket az egész, de tévedtem. Látom, ahogyan nézegetik a kiállított tárgyakat, és nem értik, hogy lehetett ezekkel létezni 30, 50, 60 évvel ezelőtt. A bakelitlemezre azt mondják, hogy nagy CD, a walkmanbe nem tudják berakni a kazettát, és elképzelni sem tudják, hogyan lehetett telefonálni egy tárcsás készüléken – folytatta Ernő.

Máig működnek ezek a tárgyak

Mint mondja, mindig is nosztalgikus alkat volt, de ezen túl azt is vallja, hogy régen élhetőbb és átláthatóbb volt az élet ezekkel a tárgyakkal.

Ezek még meg voltak csinálva, nincsenek bennük chipek, programok és egy csomó felesleges elektronika, mégis működnek a mai napig. Borzasztó dolognak tartom, hogy a mostani fogyasztói szemléletű és felgyorsult világunkban mindent azonnal kidobunk, amikor ezek a tárgyak igenis értékesek, sőt gyűjtői körökben milliókat fizetnek ki egy-egy ilyen ereklyéért.

Tesla lemezjátszón szól a Modern Talking, és VHS videólejátszón nézhetünk németre szinkronizált japán karatefilmet magyar hangalámondással. Aki akarja, megszáríthatja a haját a fél évszázados búrás hajszárítóval, mert még egy igazi fodrászatot is berendezett a tárlat megálmodója. Van itt orsós magnótól kezdve a meztelen nős kártyanaptáron át eredeti szobabútorokig minden, odakint Trabantba, Daciába és Wartburgba ülhetünk vagy megtekerhetjük a Linda-sorozat ikonikus Babettáját. 

Felesége kitiltotta a gyűjteményt a házból

Ernő valósággal lubickol az általa újrateremtett, párhuzamos retróvalóságban. Terepasztalt épít gyerekkora játékaiból, rendezvényeken szerepel, vagy éppen tévéstábokat és újságírókat fogad felesége nem kis bánatára.

– Hát, az asszony nem igazán bírja… – zárja rövidre a témát.

Pedig Nikinek nem kis érdeme van a kiállítás megszületésében, ugyanis amikor eluralkodott urán a gyűjtőszenvedély, azonnal száműzte a házból, így kerültek a barátok, ismerősök és a rajongók által összegyűjtött, féltve őrzött kincsek a balatonfőkajári kocsmába, amit már lassan kinő a kiállítás.

– Már a megismerkedésünknél sejtettem, hogy nem egy mindennapi fickó – mesélte Retró Ernőné, aki egyébként rúdtáncversenyző, és mellesleg utálja, ha így hívják. – Az első randin kivitt a reptérre és meghívott egy kávéra az automatából. Imádtam, akárcsak a lakókocsis nyaralásokat, amikre a mai napig elvisz minden évben.

A pár egyébként folyamatosan új terveket sző. Jelenleg egy klasszikus balatoni vitorlás restaurálásán és vízre bocsátásán dolgozik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15151528_auto_resized.jpg
origo.hu

Szilágyi Liliána apja fogdosta lánya szeméremszőrzetét es meztelenül akart vele kergetőzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8872_resized.jpg?avcount=1664274610
vg.hu

Németországnak rengeteg földgáza van, mégsem termeli ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15151480_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Egyetlen ítélet sem adhatja vissza a gyermek ártatlanságát” - Egy edzőcipőért cserébe adta el hatéves kislányát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149752_auto_resized.jpg
ripost.hu

Bikiniben mutatta meg hatalmas pocakját Szegedi Fecsó kedvese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15148996_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sokkoló, amit a budapesti autókereskedő egy felvásárolt használt kocsiban talált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8873_resized.jpg?avcount=1664274610
magyarnemzet.hu

Szalai Ádám a kritikát is megköszönte – videón a teljes beszéd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15153041_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gázolt a vonat Gyürén: iskolai zaklatás miatt akart véget vetni az életének a 11 éves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149908_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt az erdőkertesi páros öngyilkosság női áldozatának édesanyja: Tragédiák sorozta érte Katát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15152813_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Somló Tamás özvegye élesen bírálta Berki Mazsit

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/Er80idXHPvRSCUpkSGgQhmJKHA70r3YtTSQWBI6HzBY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzllZDk3ZTNjNDc2ODQ2ZGJiYTA0NmQzMWZhMjdhZmYz.jpg
Tragédia

Gázolt a vonat Gyürén: iskolai zaklatás miatt akart véget vetni az életének a 11 éves kislány

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/bN51ingRCK5NZit7MBVXANUmA5YUlAKdiwQLxsfwV0s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2EzNjMyY2ZlN2NkMDQ4NWQ4ZWQ2MDEyMmFmMzY5MGNl.jpg
Tragédia

Veronai halálbusz: 406 millió forintot kaphat minden gyászoló hozzátartozó