Aktuális

Ezek a gyerekek mindenüket elvesztették: először a szüleik, majd a nagyszüleik is meghaltak

Bors

2021. szeptember 16. csütörtök 13:00

Mintegy 1000 gyermek érintett: a koronavírus miatt árvákon próbál segíteni a Regőczi Alapítvány, amit Áder János alapított.

Most interjút adott a Metropolnak az államfő felesége, Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki azt is elárulta: férjével együtt megkapták a 3. oltást is.

- Hány családot és gyermeket támogat a Regőczi Alapítvány?
- Közel ezer gyermek van Magyarországon, aki a covid következtében lett árva vagy félárva. Amikor elhatároztuk, hogy létrehozzuk az alapítványt, négy-ötszáz gyermekről tudtunk, és már ez is aggasztó volt. Mostanra az alapítvány nagyjából az érintett gyermekek felét elérte, vagyis már utaltunk nekik egy első, nagyobb összegű gyorssegélyt. Mi vállaltan nem egyforma összeget adunk mindenkinek, hanem a szociális helyzettől függően nyújtjuk a támogatást.

- Hogyan szereznek tudomást arról, ki szorul segítségre?
- Előfordul, hogy a család közvetlenül keres meg minket, de sok esetben a szomszédok, ismerősök ajánlanak a figyelmünkbe érintett családokat. Volt olyan, hogy véletlenszerűen szereztünk tudomást ilyen családról, és mi kerestük meg őket.

- Milyen korú gyermekekről van szó?
- Újszülöttől az egyetemista korúig, mert a18 éven felüli árva is szorulhat segítségre. Most is van egy egyetemista fiú, aki segítséget kap: márciusban lett árva és úgy érettségizett le, hogy szinte elgyászolni sem tudta az édesanyját. Az édesapja már 2-3 éve elhunyt,  nagyszülők nincsenek, testvére sincs. Egy nagyon szorgalmas, intelligens fiatalemberről van szó, aki felvételt nyert az orvosi egyetemre. Tudjuk jól, hogy ez milyen költségekkel jár: fönn kell tartania saját magát, finanszírozni az egyetemi tanulmányokat és rezsit fizetni, mindezt az árvaellátásból.

 - Különösen nehéz helyzetben vannak azok a gyerekek, akik mindkét szülőjüket elvesztették a járványban. Sokan vannak?
- Sajnos több ilyen gyermek van. Kiemelt figyelmet kap például 4 testvér, akik két éve elvesztették a szüleiket, utána a nagyszülők nevelték őket, majd idén tavasszal mindkét nagyszülő meghalt a járványban. Két éven belül kétszer lettek teljesen árvák. Olyan esetről is tudunk, hogy egy testvérpár teljesen árva lett, és a 18. életévét alig betöltött báty lett a 15 éves öccsének a gyámja.

- Kinek a sorsát látta a legnehezebbnek?
- Segítettünk egy olyan édesapának, aki a feleségét a hetedik gyermek születésekor vesztette el a járvány miatt, és mindegyik gyermek még kiskorú. Említhetném a 6 testvért, ahol az édesapa már rég nem vesz részt  az életükben, az édesanya pedig idén meghalt covidban. Négyen közülük gyakorlatilag már felnőttek, és a legidősebb lett a gyám: a gyermekből hirtelen ötgyermekes szülő lett. Rengeteg adósság halmozódott fel, és most a lakhatásukról is gondoskodni kell. Miközben a kortársai a „hova menjek bulizni?” típusú problémákkal vannak elfoglalva, ő a testvéreit iskoláztatja, az öccsének munkát keres, és közben három műszakban dolgozik. A példákból is látszik, hogy a tragédiák között nem lehet rangsort állítani.

- Négy saját gyermeket is felnevelt. Milyen érzés látni felnőni őket?
- Már mind a négy felnőtt. A legkisebb még középiskolás, de már betöltötte a 18-at. A nagyobbak dolgoznak, a saját útjukat járják, és az idén megszületett az első unokánk is. Emiatt is érzékenyebben érint minket a covid által veszélyeztetett kismamák sorsa és a covid árvává lett csecsemőké, akik a szülőszobán veszítették el az édesanyjukat. Mi is aggódtunk a menyünkért és az unokánkért. Négygyerekes szülőként pontosan átérezzük a huszonéves fiatalok sorsát.

- A férjével milyen oltást vettek fel?
- Az orvosra hallgatott a család: volt, akinek kínai, volt, akinek AstraZeneca és volt, akinek Pfizert jutott. Nemrég megkaptuk a 3. oltást is a férjemmel. Vár ránk az ősz folyamán néhány külföldi út, és mivel a férjem már betöltötte a hatvanat, javasolták, hogy a kockázat elkerülése végett vegyük fel a harmadikat is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

20 éve kezdett a legismertebb magyar pornós, Michelle Wild - mutatjuk a meztelen képeit

origo.hu

Csuti elárulta, hogy túltette-e magát Kulcsár Edinán - videó

magyarnemzet.hu

Horner: A bíróságon dőlhet el a világbajnoki cím sorsa

ripost.hu

Egy vagyont bukhat felelőtlensége miatt Marics Peti

mandiner.hu

Boris Johnson már tudja, ki nyeri az orosz-ukrán háborút

vg.hu

Betilthatják az abortuszt az USA államainak felében! Rengeteg a tüntetés!

mindmegette.hu

Pokoli hőség jön! Így kerülheted el a rosszullétet

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

borsonline.hu

A 14 éves iskolás fiú összeesett és meghalt 30 perccel azután, hogy azt mondta a nagyinak: „Szeretlek”

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

Tragédia

Kilenc hónap alatt vitte el a ritka betegség az újszülött kislányt: „Mosolygott, bármin is ment keresztül”

Időjárás

Brutális ami jön: Berobban a kánikula a hétvégén, akár 35 fok is fok is lehet