A sárgabarackszezon csúcsa: Itt az 5 perces csodapite

A sárgabarackszezon csúcsa: Itt az 5 perces csodapite

sütemény
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 03. 13:00
Végre itt a sárgabarack szezon, a gazdák nem panaszkodnak! Pakolja meg a kosarát a nyár egyik kedvenc gyümölcsével, mert isteni recepteket mutatunk!
Bors

Morzsasüti

A sárgabarack nagyon egészséges, tele van antioxidánsokkal, melyek fiatalon tartanak és védenek a súlyosabb betegségektől. Béta-karotint is tartalmaz mely különösen jót tesz nyáron a bőrnek. Egy tanulmány szerint ez a gyümölcs még a répánál is jótékonyabb hatást gyakorol a szemre és a látásra. Sok benne a rost és a vitamin, ezért érdemes minél többet fogyasztani, amíg szezonja van. Az alábbi morzsasüti egyszerű, egyben nagyszerű, kicsit savanykás ízvilággal.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
25 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 púpozott kanál tejföl
csipet só

Töltelékhez:
Sárgabarack, kristálycukor, lekvár

Tetejéhez:
300 gramm kristálycukor
20 deka liszt
180 gra

Elkészítése:

  • Tésztához egy tálba rakja bele a cukrot, tojássárgáját, felkockázott vajat, sütőport, sót és a liszt felét. Gyúrja össze, majd mehet hozzá a liszt másik fele, a tejföl, és keverje tovább. Majd egy órára tegye hűtőbe.
  • Vegye ki a hűtőből és ujjnyi vastagra nyújtsa ki. Kivajazott tepsibe tegye a tésztát. Ami lelóg, azt vágja le, és morzsolja rá a süti tetejére a későbbiekben.
  • Kenje meg a tésztát lekvárral, majd mehetnek rá a barack darabok. Szórja meg cukorral, vagy ízlés szerint fahéjas cukorral.
  • A levágott és megmaradt linzertésztát morzsolja össze. Szórja rá a barackok tetejére.
  • 180 C fokon 40 perc alatt süsse meg.

Így lesz mennyei a lekvárja:

* Ha héjával készíti a lekvárt, figyeljen, hogy csak hibátlan gyümölcs kerüljön a fazékba. Magozza ki, aztán darálhatja, vagy turmixolhatja. A héjával főzött lekvár sűrűbb lesz.
* A héj nélkül készítetthez több idő kell. Héjjal kesernyésebb lesz a lekvár íze
* A héjat úgy tudja a leggyorsabban lehúzni, ha néhány másodpercre forró vízbe teszi.
* Minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb cukor kell hozzá.
* Magas, vastag aljú lábasban főzze, így nem ég le, nem bugyog ki.
* Télen is főzhet lekvárt, ez esetben tegye mag nélkül fagyasztóba a gyümölcsöt.
* Minél tovább főzi, annál sűrűbb lesz!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.