Aktuális

Megszólalt Győrfi Pál: Súlyos következménye lesz, hogy kamu balesethez riasztottak mentőket

Bors

2021. július 24. szombat 11:30

Kamu baleset miatt riasztotta a mentők miskolci egységét egy arcátlan telefonbetyár. Mivel a zsaruk, a mentőhelikopterek és a mentőegységek is a helyszínre vonultak, az illető több százezres kárt okozott.

Forrás: Országos Mentőszolgálat

Egyszerre dühítő és érthetetlen esetbe futottak bele a miskolci mentők csütörtökön. Egy kétségbeesett férfi tárcsázta őket, aki közölte: két autó összeütközött, az egyik kocsiban négy eszméletlen ember fekszik. A mentősök azonnal kivonultak, a férfi pedig eleinte készségesen segített, viszont aztán megszakította a hívást és köddé vált.

Mentők hada indult, feleslegesen

A rutinos mentésirányító ezúttal két mentőhelikoptert és több esetkocsit is indított segítségül, azonban hamar kiderült, hogy baleset a megadott helyszín környékén sem történt! – írta az Országos Mentőszolgálat.

A rendőrség is nyomoz az ügyben

– A valótlan bejelentés miatt a Szerencsi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárást indított ismeretlen tettessel szemben – közölte Szabó Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr főkapitányság sajtóreferense. Borítékolható, hogy a tettes így alaposan ráfizet arcátlanságára.

Több százezret is fizethet ezért

Ilyenkor sokszor kiderül, hogy a bejelentő jó szándékkal telefonál, ezt nem szankcionálják, ellenben az ilyen esetekkel.

– A rosszindulatú riasztások mintegy ötvenezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben, például légimentés esetén a költségek sok százezer forintra is rúghatnak – közölte a Borssal Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Hozzátették, itt nem csak az anyagi kár az egyetlen szempont, a ordenáré húzás ugyanis emberéleteket is veszélyeztethet – Az anyagi kár azonban csak az egyik tényező, hiszen akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek az alaptalan bejelentések miatt, ugyanis a szirénázva közlekedés nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá – tájékoztatta a Borsort Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

5000 kamu hívás

Bár az idei év a koronavírus-járvány miatt is túlterhelte a mentősöket, ez nem tántorította el a pofátlan telefonbetyárokat attól, hogy kamu hívásokkal terheljék az egységeket: az idei évben már több mint 5000 fals hívással zaklatták a mentőszolgálat embereit, az összesítés szerint csak márciusban például 1600 kamu hívás érkezett.

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet