Aktuális

A magyar szülőknek is fontos a gyereknap

Bors

2021. május 28. péntek 14:27

A gyermekek megosztják szüleikkel az örömteli és a szomorú pillanatokat is.

Forrás: Shutterstock

A 18 év alatti gyermeket nevelő családok közül 10-ből 8-an megünneplik május utolsó vasárnapját – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) 1000 fős, reprezentatív felméréséből. A május 20-23. között zajló kutatás arra is rávilágított, hogy a szülők bensőséges kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel. 10-ből 9 szülő szerint gyermeke megosztja vele az örömét, 81 százalék pedig úgy gondolja, hogy azt is elmeséli neki, ha bánat éri.

A Kopp Mária Intézet gyermeknapi felmérésében azt vizsgálta, hogy hogyan ünneplik a magyar családok a gyermeknapot, milyen kapcsolatot ápolnak a gyermekeikkel, illetve, hogy ez a kapcsolat szorosabb lett-e a koronavírus-járvány alatt. A felmerés arra is rákérdezett, hogy a szülők élnek-e a nyári gyermektáborok nyújtotta lehetőségekkel.

Azoknál a magyar családoknál, ahol 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek, 80 százalék megünnepli a gyermeknapot. Minél fiatalabb a válaszadó, annál inkább fontos számára, hogy megemlékezzen erről a jeles napról.

Arra a kérdésre, hogy hogyan ünnepelnek, a megkérdezettek többsége (64 százaléka) azt válaszolta, hogy közös családi programokkal, 33 százalékuk ajándékokkal, 29 százalékuk pedig valamilyen szabadidős tevékenységgel kedveskedik gyermekének.

A KINCS kíváncsi volt arra is, hogy a szülőknek mennyire szoros a kapcsolta a gyermekeikkel: 10-ből 9 édesanya és édesapa mondta azt, hogy gyermekük megosztja vele az örömét, 10-ből 8-nak pedig a bánatát is elmondja. Elsősorban az édesanyákhoz fordulnak a gyermekek, és a nagycsaládos szülők érzik leginkább, hogy gyermekeik nyitottabbak feléjük (86 százalék).

A gyermekes válaszadók több mint negyede (27 százalék) arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány alatt jobb, szorosabb lett gyermekével a kapcsolata (kétharmaduknak ugyanolyan maradt).

A szülők döntő többsége (70 százaléka) ismeri gyermeke barátait, kétharmaduk pedig rendszeresen szervez családi programokat.

A tanév végéhez közeledve a KINCS arról is kérdezte a 18 év alatti gyermeket nevelő szülőket, hogy terveznek-e nyári táborozást. A válaszadók 38 százaléka nyilatkozta azt, hogy gyermekét táborba küldi a nyári szünet alatt. A nagycsaládosok körében volt a legnépszerűbb ez a nyári programlehetőség: 53 százalékuk szeretné, ha gyermekei táboroznának idén. A kormány döntése szerint június 1-től szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok is, az érvényes járványügyi előírások betartásával.

Összességében elmondható, hogy a magyar szülőknek fontos, hogy megünnepeljék gyermekeikkel május utolsó vasárnapját, és elsősorban közös családi programokkal töltik ezt a napot. A KINCS felméréséből az is kiderült, hogy a gyermekek megosztják szüleikkel az örömteli és a szomorú pillanatokat is, a szülőknek pedig fontos, hogy érdemi időt töltsenek velük, és közös programokkal még szorosabbá fűzzék a családi kapcsolatokat.

Módszertan: Az országos reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében 2021. május 20-23. között.  

További információ:

További cikkek

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Pályázat

Tíz uniós pályázaton is ugyanazzal a technológiai fejlesztéssel vettek részt Cseh Katalinék

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Fantasztikus hír jött a nyugdíjasoknak, de örülhetne a gyermekes családok is

metropol.hu

43 évesen meghalt a magyar színész, kómába helyezés előtt üzent a covidos anyuka

she.life.hu

Nyílt levél a férfinak, akit nem értékeltem eléggé

vg.hu

Elmondta a magyar virológus: ez kell a teljes Covid-védelemhez

sonline.hu

Hajnalban kigyulladt egy kaposvári műhely

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

origo.hu

Újabb befektetést kapott az SDSYS, ezúttal a GB & Partners száll be a Hiventures mellett, összesen több mint 1,3 milliárd forinttal

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

nemzetisport.hu

Hunyady Emese: Büszkeség, hogy én vagyok az első magyar téli olimpiai bajnok!

metropol.hu

Lesújtó hír érkezett: tragikus hirtelenséggel elhunyt a színésznő

origo.hu

Elszabadult a pokol a behavazott utcán, a hólapátoló férfi reakciója eszméletlen volt