Aktuális

Ezektől a trükköktől csodálatosak lesznek a paradicsomai, próbálja ki!

Bors

2021. április 22. csütörtök 11:30

Akármilyen igénytelennek is tűnik, bizony, a paradicsompalánta is szebben fejlődik, ha megfelelő gondoskodást kap! Nem kell semmi extrára gondolni: nagyanyáink módszere tökéletes lesz, hogy erős, és sok termést adó növényeid legyenek!

Forrás: Shutterstock

A paradicsompalánta a kezdő kertészeknek is sikerélményt nyújt; nem véletlen, hogy sokan úgy vélik, elég elvetni a magokat, napos helyre tenni a cserepeket, ha kikeltek a növénykék, és csak néha van szükségük egy kevés vízre. Ám a paradicsompalánta sokkal ellenállóbb, no meg szebb lesz, ha megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot kap; és így kevésbé viseli meg a kiültetés a kertbe. Mutatjuk, milyen régi, jól bevált trükköktől lesznek erősek a palántái!

Kényes a környezetre

Bár jól és megbízhatóan növekszik, a paradicsomnak palánta korában szüksége van az egyenletes hőmérsékletre, a fényre és a párára. Ezért olyan helyet válasszon a lakásban vagy a kertben, ahol ezeket biztosítani tudja nekik. Ha nem kapnak elég fényt, akkor túlságosak megnyúlhatnak, és betegek lesznek.

Óvatosan öntözze

A paradicsompalánta kényes a vízre: ha túl kevés, egy-kettő kiszárad, ha túlöntözi, akkor hajlamos megnyúlni, és a levelei is sárgulni kezdenek. Minden nap nézzen rá a növénykéire, és ha száraz a földjük, öntözze meg őket. Elég, ha nedves lesz a cserépben az ültetőközeg, de erre minden nap ügyeljen. A megfelelő tápláláshoz nagyanyáink régi trükkje a jódos tápoldat: egy liter vízhez adjon egy csepp jódot, és körülbelül heti egy, vagy két alkalommal ezzel a keverékkel öntözze a palántáit. Igazi kalcium-bomba a tojáshéj: törje össze a héjakat 3-4 darabba, tegye egy háromliteres edénybe, és engedje fel meleg vízzel. Három napig hagyja állni a keveréket, majd havi két alkalommal ezzel öntözze meg a palántákat.

Fontos az immunerősítés

Amint jó idő van kint, meg is kezdheti a palánták edzését, vagyis nappalra pakolja a növénykéket tálcára, és vigye ki néhány órára a kertbe, a teraszra, hogy fokozatosan hozzászokjanak a kinti feltételekhez. Így nem fognak sokkot kapni a kiültetéskor, és szebben fejlődnek. Ha gyengének látja a palántáidat, készítsen nekik fokhagymaoldatot. Egy liter forrásban lévő vízhez adjon hozzá öt fej fokhagymát, és húsz percig főzze alacsony lángon. Kihűlés után ebből a keverékből adjon egy evőkanálnyit egy liter vízhez, és ezzel öntözze meg a palántákat. Később, kiültetés után is nagy segítség ez a növényeinek; így erős, egészséges paradicsomjai lesznek, amik szép termést hoznak.

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

metropol.hu

Jó hírek érkeztek a szingli Szűznek, új szerelem van a láthatáron

travelo.hu

60 millió halból álló kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon

kemma.hu

Szén-monoxid mérgezés volt egy tatabányai lakásban

origo.hu

Meleg étellel, kibélelt hellyel lehet védeni az állatokat a hidegben

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: íme, Máthé Dominik győztes gólja – videó

vg.hu

Földrengés rázta meg Görögországot és Pápua Új-Guineát is

fourfourtwo.hu

Hé, Ronald, akarsz dumálni? – Luis Suárez bosszúja

borsonline.hu

Felfoghatatlan: 4 gyermek maradt árván, szüleik pár nap eltéréssel haltak bele a koronavírusba

astronet.hu

Heti horoszkóp 2022. január 17-23.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók a hétre

origo.hu

Egy vastag köteg húszezrest mutogat az RTL Klub bukott sztárja a börtönbüntetése előtt