Aktuális

Egy friss kutatás eredménye: bensőséges a magyarok kapcsolata az édesanyjukkal

Bors

2021. április 29. csütörtök 12:55

A magyarok többsége nagy tisztelettel, szeretettel és odafigyeléssel viszonyul az édesanyjához.

A 2021. április 14-16. között végzett 1000 fős, reprezentatív felmérésében a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) egyebek között azt vizsgálta, hogy milyen viszonyban vannak a felnőtt korú magyar emberek az édesanyjukkal.

A kutatásban résztvevő válaszadók 56 százalékának él az édesanyja, közülük 91 százaléka mondta azt, hogy jó, vagy nagyon jó kapcsolatot ápol vele (79 százalék az édesapjával is).

Az összes válaszadó közel ötödének (18%) a járvány idején szorosabb lett a kapcsolata az édesanyjával, a nőknek még nagyobb része, negyede számolt be erről. A magyarok túlnyomó többsége (81 százalék) minden nap, vagy majdnem minden nap beszél az anyukájával, 84 százalékuk rendszeresen megosztja vele az örömeit, 63 százalékuk pedig azt is el szokta mondani neki, ha bánat éri. A nők kapcsolata általában szorosabb az édesanyával, közöttük a férfiakhoz képest körülbelül 10 százalékkal többen vannak azok, akik nagyon erősen kötődnek az édesanyjukhoz.

Anyák napján, május első vasárnapján a magyarok elsöprő többsége (96%) felköszönti az édesanyját (93% mindig, 3% gyakran, 1% ritkán, 3% pedig soha).

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon elismerik-e az édesanyákat, a megkérdezettek közel négyötöde (78%) válaszolt igennel. A férfiak 82 százaléka, a nők 76 százaléka osztotta azt a véleményt, hogy Magyarországon tisztelet és megbecsülés övezi az édesanyákat, leginkább a tanulók értettek egyet ezzel az állítással (88%).

A Kopp Mária Intézet Anyák napi felmérése rávilágít arra, hogy a magyar emberek életében nagyon fontos szerepet játszik az édesanyjuk: jó és szoros a kapcsolatuk vele, és ezen a koronavírus-járvány sem változtatott, sőt még kissé javított is. Kevés kivételtől eltekintve minden magyar felköszönti az édesanyját Anyák napján, és úgy gondolja, hogy Magyarországon nagymértékű elismerésben részesülnek az édesanyák, legyen szó kismamákról, gyermeket nevelő anyukákról, nagymamákról vagy dédnagymamákról.

Módszertan: Az országos reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében 2021. április 14-16. között. 

További cikkek

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Pályázat

Tíz uniós pályázaton is ugyanazzal a technológiai fejlesztéssel vettek részt Cseh Katalinék

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Kínai horoszkóp 2022: Nagyszerű lehetőségekre számíthatunk a Tigris évében

ripost.hu

Megrázó részletek derültek ki a jég alatt talált tatabányai tanár halála kapcsán

origo.hu

Jelentős támogatást kap az egyik vezető magyar mezőgazdasági vállalat

kemma.hu

Videón az ámokfutó: részegen okozott többes balesetet Tatabányán

nemzetisport.hu

MOB: elnököt választ a közgyűlés – élőben az NSO-n!

origo.hu

Újabb befektetést kapott az SDSYS, ezúttal a GB & Partners száll be a Hiventures mellett, összesen több mint 1,3 milliárd forinttal

mandiner.hu

Német magazin: Novák Katalin a megkeseredett, jobboldali populista személy pontos ellentéte

metropol.hu

„Nem kapok levegőt, kérlek, vigyázz a fiamra!” – sokkoló szavakkal búcsúzott az oltatlan apuka

origo.hu

Az ország, ahol a világ összes híres épületét lemásolták - galéria