Aktuális

Sokkolóan sok a halott Ausztriában a koronavírus miatt

Bors

Létrehozva: 2020.11.27.

Évek óta nem haltak meg az öszi időszakban annyian Ausztriában, mint most, a koronavírus-járvány második hullámában.

Bár nyugati szomszédunk az első hullámban azon országok közé tartozott, amelyek sikeresen helyt­álltak a járvánnyal szemben, a jelenleg is zajló második hullámban ez már nem mondható el. Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint november 9. és 15. között összesen 2286 halál­eset történt nyugati szomszédunkban, ebből 417 ember halálát koronavírus-fertőzés okozta.

Ennél több halálesetet csak 2017-ben regisztráltak, amikor az év első két hetében 2293-an és 2340-en haltak meg. Akkor a kimagasló számokat egy kü­lönösen erős influenzajárvány okozta. Ausztriában a péntek reggeli adatok szerint 4954 új fertőzöttet regisztráltak, és 113 ember halt bele a koronavírusba egy nap leforgása alatt. Ezzel majdnem megdőlt az országban a keddi negatív rekord, mikor 118-an estek áldozatul a fertőzésnek.

A német nyelvterületeken történt koronavírus-halálozásokat nézve Ausztria vezet: egymillió főre vetítve 12,7 haláleset történt, miközben ugyanez a statisztika Németországban 5,1, Svájcban pedig 9,1 az Our World in Data nevű statisztikai honlap szerint.

Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön jelentette be, hogy a járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.

Elsőként a pedagógusokat és rendőröket tesztelik, és bár a részvétel nem kötelező, remélik, minél többen élnek a lehetőséggel.

Kurz azt is kijelentette: tudja, hogy a tesztelés nem „általános gyógyír”, és csak „pillanatfelvétel”, ezért azt tervezik, hogy nem egyértelmű eredmény esetén akár többször is megismétlik a tesztet. Céljuk, hogy lokalizálják a tünetmentes megbetegedéseket, és ezek felderítésével megszakítsák a fertőzési láncolatokat. Az osztrák kormány reményei szerint januárban megkezdődhet az oltás, első lépésben a különösen veszélyeztetett csoportok körében. Az oltás, akárcsak a tö­meges tesztelésben való részvétel, nem lesz kötelező, de szeretnék elérni az öt­venszázalékos átoltottságot. Ausztriában no­vember 17. óta 24 órás kijárási korlátozás van érvényben, csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak vannak nyitva. A korlátozás előreláthatóan de­cember 6-ig tart, a kormány a járvány alakulásától függően jövő héten dönt a zárlat teljes vagy részleges feloldásáról.

Egymillió német fertőzött

Bár Németországban kevesebben hunynak el koronavírus következtében, mint Ausztriában, a járványt itt sem sikerül visszaszorítani.

Péntek reggelre a fertőzöttek száma átlépte az egymilliót, egy nap alatt 22 806 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Az ötszázezres határt a regisztrált fertőződések száma október 31-én lépte át, vagyis szűk egy hónap alatt megduplázódott a koronavírusos betegek száma. A halálos áldozatok napi száma új csúcsra emelkedett, 426-an haltak bele a fertőzésbe.     

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek