Aktuális

2000 beteg kapja a kísérleti magyar gyógyszert

Bors

2020. október 13. kedd 20:15

A héten elkezdődtek a remdesivir nevű hatóanyag klinikai vizsgálatai Magyar- országon, ami 10 hónapig tart majd. A klinikai vizsgá- latokat vezető professzor, Kovács L. Gábor minden fontos információt elárult a gyógyszerrel kapcsolatban.

Forrás: AFP

Ahogy nő a fertőzöttek száma, úgy egyre több koronavírusos beteg szorul kórházi ellátásra. A súlyos állapotban lévő fertőzötteknek most a remdesivir nevű készítmény adhat reményt.

– A klinikai vizsgálatokra azért van szükség, mert egyelőre nincs a világon olyan gyógyszer, amit kifejezetten a koronavírusra terveztek, engedélyeztek és hoztak forgalomba. Azonban vannak olyan gyógyszerek, amelyek más vírusokkal szemben eredményesek voltak, így most ezeket ki kell próbálni, hátha a Covid esetén is megoldást jelentenek – kezdte a Metropolnak Kovács L. Gábor akadémikus, a HECRIN Konzorcium elnöke.

– Az egyik ilyen sikeresnek bizonyuló hatóanyag a remdesivir, amit eredetileg Ebolában szenvedő betegeknek fejlesztettek ki. Külföldi szakmai beszámolók alapján ugyanakkor a koronavírusra is sikerrel alkalmazható azoknál a súlyos állapotban lévő betegeknél, ahol már jelen van tüdőgyulladás, nehéz légzés. 2000 betegre kaptunk engedélyt, így ennyien juthatnak hozzá ingyen ehhez a magyar vizsgálati gyógyszerhez, amit a Richter Nyrt. készített el. A klinikai vizsgálatok 10 hónapon át tartanak majd nagyon szigorú kontroll mellett, kezdetben hét intézményben. Bízunk abban, hogy a hétfőn elindult vizsgálatok rövid időn belül biztató eredményeket hoznak – jelentette ki a klinikai vizsgálatokat ve­zető professzor.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Covid-betegeket ellátó intézményekben rendelkezésre áll a koronavírus-fertőzöttek kezelésében használható remdesivir hatóanyagú gyógyszer. Bejelentette, hogy hazai gyártó, a Richter Gyógyszergyár is állít elő ilyen készítményt, és rendelkezésre bocsátja a kórházak számára.

Patikában senki ne keresse

Ez a nyolcadik koronavírus elleni készítmény, amelynek a klinikai vizsgálatát engedélyezték a magyar hatóságok, de ez nem azt jelenti, hogy bárki bárhol hozzájuthat. – Ezért kár elmenni a gyógyszertárba, ezt csak kezelőorvos felügyelete mellett lehet szedni – tisztázta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Szentiványi Mátyás a M1-en.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint a remdesivir itthon is hatékony lehet, ugyanis több beteg sokkal hamarabb gyógyult meg, mint azok, akik nem kapták meg ezeket a gyógyszereket, emellett kevesebb eséllyel kerültek intenzív osztályra, és nagyobb valószínűséggel maradnak életben.

A vírusellenes készítmények nem csodaszerek, de segítséget nyújthatnak az idős betegek gyógyulásában – mondta.

További cikkek

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Ez is érdekelhet

life.hu

"Rettentően csalódott vagyok" -így reagált Csuti Kulcsár Edina új kapcsolatára

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

life.hu

Melltartó nélkül mutatta meg formás idomait Emily Ratajkowski - Fotó (18+)

hirtv.hu

Üzent a lányával vonat elé ugró apa

szon.hu

Megrázó képek - szörnyű dolog történt ma délelőtt a Széna téren

origo.hu

Még egyedibb dizájnt hozhat az Android 13

mindmegette.hu

Egyszerű, de nagyszerű! Így lesz igazán krémes a paradicsomos tészta húsmentesen

origo.hu

Még idén elkészül Magyarország új buszgyára

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

life.hu

Tények és tévhitek a D-vitaminnal kapcsolatban

nemzetisport.hu

FTC: bejelentették a nigériai csatár szerződtetését – hivatalos

origo.hu

Elrettentő díjemelés jön egy hazai autós szolgáltatásban