Fogyni szeretne? Ezt a virágot tegye a kenyérre!

Fogyni szeretne? Ezt a virágot tegye a kenyérre!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 10. 14:30
Ritkán, vagy inkább egyáltalán nem eszünk virágokat. Pedig egyes fajoknak remek élettani hatása van, és nem utolsósorban az ízük is kiváló. Érdemes a most nyílók közül néhánnyal feldobni az otthoni menüt.
Bors

A magyar gasztronómiában nem igazán népszerűek a virágok. Még akkor sem, ha számításba vesszük, hogy nagyanyáink minden évben főztek bo­dza-, vagy rózsaszörpöt. A séfek csak pár éve kezdték el használni, de főleg díszítéshez. A cukrászatban viszont egyre népszerűbbek a virágokból készített krémek, fagylaltok. Miért ne tarkítanánk mi is az étrendünket ehető virágokkal? Főleg, hogy a legtöbbjüknek kifejezetten jó élettani hatásai is vannak, amellett, hogy különleges ízükkel megkoronázhatunk velük egy-egy otthoni fogást.

Nálunk gaz, máshol főzelék

Ha eddig dühöngtünk, mert csak a gyepet és a virágoskertet elcsúfító gazként gondoltunk a gyermekláncfűre, vagy pitypangra, akkor most talán kicsit lecsillapszik bennünk a méreg. Ugyanis valójában jó hatása van a testre, és vitaminokban is gazdag. A franciák máig zöldségként termesztik. Főleg a levelét szokás elkészíteni főzeléknek, vagy nyersen salátába aprítani, de színes szirmaival vibrálóvá tehetjük az egyhangú fogásokat. Ha már úgyis kigyomláljuk, nem kell, hogy csak úgy, egyszerűen eldobjuk.

* * *

Százszorszép a fogyókúrázóknak

A tavasz egyébként is a megújulás időszaka. Szerencsére ilyenkor nyílik a százszorszép is, ami már a kozmetikumokban is bizonyította a testre gyakorolt jótékony hatását. Italokba keverve viszont belsőleg is hatásos. Gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segíti a fogyókúrát. A virágokon kívül a leveleit is érdemes megenni.

* * *

A szív barátja a rózsaszirom

Idén is kicsit korábban, már bontogatják szirmaikat a korai rózsafajták. Ha összegyűjtjük a szirmokat, mielőtt teljesen elvirágoznának, illatos szörpöt főzhetünk belőlük, vagy akár rózsalekvárt is tehetünk el. De frissen, a salátába keverve is kiélvezhetjük gyümölcsös, enyhén alkoholos ízét. Torta vagy sütemény díszítésére is kiváló, mert jól illik az édes krémekhez, sőt így a habba kevesebb cukor is elég. És miért érdemes elrágcsálni a szirmokat? A kínai Zhejiang Egyetem kutatása szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívinfarktus és a rákos megbetegedés kialakulásának koc­kázatát.

* * *

Hasmars ellen bársonyvirág

Vagy más néven büdöske, a falusi kertek elengedhetetlen dísznövénye. Amiért ültetik, mások pont azért utálják: erős illatát ugyanis kevesen viselik el, igaz, pont emiatt tartja távol a legyeket. Balkonokon is jól érzi magát, ha tápanyagban elég gazdag földbe ültetjük. Virágával feldobhatjuk a rizst, de salátára szórva is érdemes megkóstolni. Nem csak a szirmokat, a levelét is ehetjük. A benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően enyhí­ti a hasmenéses tüne­teket.

Hamarosan nyíló ínyencségek

Fontos, hogy permetszer ne érje a növényeket, és alaposan mossuk meg a szennyeződésektől, mielőtt feltálaljuk. A következő virágokkal bátran kísérletezhetünk: snidlingvirág, bo­dza, akácvirág, citrommuskátli, levendula, körömvirág, kamilla, árvácska, begónia, fokföldi ibolya, fukszia, jázmin, nefelejcs, primula, sarkantyúvirág, és még megannyi mezei virág, mint például a cickafark vagy a bojtorján.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.