Aktuális

Nem múlik el a koronavírus egy magyar betegből

Bors

2020. április 21. kedd 14:48

Öt hete produkál pozitív koronavírusteszteket a fiatal magyar férfi. Első tünetei között a csaknem 40 fokos láz, az izomfájdalom és a légzési nehézségek is szerepeltek, panaszai azóta csak gyarapodtak. 

Forrás: Ripost

A harmincas évei végén járó Simon Tamás a Ripostnak mesélte el március 13-án kezdődött kálváriáját. Aznap 39,2 fokos láza volt – ez volt az első gyanús tünet. Kezdetben fájdalmas légzés, később fülcsengés is a tünetek közé került. A fiatalember koronavírustesztjei azóta is pozitívak.

– Nagyon nehezen vettem a levegőt, minden levegővétel fájt. Viszont én egyáltalán nem köhögtem. Végtagfájdalmak, izomfájdalmak erősek voltak. Egyszer volt ájulás, egyensúlyvesztés is – részletezte a lapnak Tamás, majd folytatta: – A tünetek közé sorolnám még a szemfájdalmat és a fülcsengést is.

A férfi hozzátette: ezek után tudta, hogy nagy baj van. Habár háziorvosát sikertelenül tárcsázta, úgy döntött, otthon marad. Néhány nap múlva a lázmérő egyre kevesebbet mutatott, ám a nehézlégzés továbbra is jelen volt. Tamás ezután úgy gondolta, tüdőgyulladása van, és mivel továbbra sem sikerült elérnie háziorvosát, tárcsázta a mentőket.

A felsorolt tünetek miatt a mentősök teljes védőruházatban érkeztek ki a férfihoz, akit rögtön be is szállítottak a Szent László Kórház Infektológiai Osztályára.

– Kaptam maszkot és kesztyűt is. Beregisztráltak, felvették az adataidamat és rengeteg vizsgálatot végeztek. EKG, tüdőröntgen, véroxigenizációs szint, vérnyomás stb. és a lényeg, a koronavírusteszt. A teszt úgy zajlik, hogy előtte kb. 4-5 órával nem ehet, nem ihat, sőt még fogat sem moshat a potenciális beteg. Egy pálcával a garatból és az orrból vesznek mintát. Eléggé kellemetlen, de ki lehet bírni. A teszt kb. 1 napos, azaz másnap van eredmény – árulta el a férfi, akit végül házi karanténra köteleztek, kórházi kezelésre ugyanis nem volt szükség tünetei alapján.

Tamás nem kapott gyógyszert, panaszait Algopyrinnel enyhítette, emellett sok vitamint szedett. Néhány nap elteltével Szlávik János, az infektológiai osztály vezetője hívta telefonon, majd közölte, hogy a koronavírusteszt pozitív lett. Szlávik azt javasolta Tamásnak, hogy ne aggódjon, mivel állapota már a gyógyult stádiumba került, ezért nagyon úgy néz ki, immunrendszere képes volt legyőzni a vírust. A karantén feloldásának azonban három negatív teszteredmény a feltétele, így Tamást többször újratesztelték, ám ezek mindegyike pozitív lett. Mindez öt hét leforgása alatt történt.

A férfi egészséges életmódot folytat: nem dohányzik, rendszeresen sportol, mégis öt hete szenvedi el a koronavírus tüneteit.

– Mellkasi fájdalmaim és erős szívdobogásom még mindig van, néha cseng a fülem – vallotta be.

A férfi nem tudja miért fertőződhetett meg, mivel egészségesen él, ám úgy gondolja, legutóbbi nagybevásárlása alkalmával történhetett a baj, ugyanis épp azután emelkedett meg a láza és kezdtek jelentkezni a tünetek.

– Egyedül élek, így elég nehéz az ellátásomról gondoskodni karanténban, de néhány barátom segít. Ha elfogy valami, megveszik, leteszik az ajtó elé – mondta Tamás, aki így már március közepe óta képtelen bevásárolni magának.

Tamás jelenleg várja legutóbbi koronavírustesztjének eredményét. A férfi hangsúlyozta: az említett tüneteket ő tapasztalta, mások immunrendszere másképp reagálhat a vírusra. Ettől függetlenül vegye mindenki komolyan, ha gyanús tüneteket tapasztal, nem utolsó sorban pedig aki tud, maradjon otthon. Tamás saját példáján jól tudja, hogy ez nem játék.

További cikkek

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Tűz

Tűz ütött ki a fővárosi Szent Imre kórházban

Ez is érdekelhet

life.hu

Változás: a házorvosok csak a kiemelten veszélyeztetetteknek kérhetnek PCR vizsgálatot, a többieknek antigén tesztet kell végezniük Szlovéniában

metropol.hu

Lehull a lepel, erőszakos is tud lenni II. Erzsébet királynő

origo.hu

Diplomát hamisított magának Bangóné?

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

sonline.hu

A vadászok kétharmada sajnos csak ember, puskával

origo.hu

Elegánsnak ígérkezik a Google okosórája

nemzetisport.hu

Férfi kosár NB I: győzött a Körmend, a ZTE és a Sopron is

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

metropol.hu

Újabb gyanús Covid-tünet? Sokan panaszkodnak erre megbetegedés után

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján