Most fontosabb az immunrendszer-tuning, mint valaha – Belülről öli a vírusokat a fokhagyma

Most fontosabb az immunrendszer-tuning, mint valaha – Belülről öli a vírusokat a fokhagyma

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 19. 12:30
Nemcsak egy ízbomba, de az immunrendszerünket is alaposan felturbózza egy jó adag fokhagyma mindennap.
Bors

A fokhagyma ősidők óta használt fűszernövény. Az emberiség már hatezer éve fogyasztja egész-ségmegőrző hatása miatt. Még világnapja is van: most hétvégén ünneplik, április 19-én, vasárnap. A benne rejlő hatóanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok miatt kiváló immunerősítő, amiből most jócskán elkél, hogy szervezetünknek segítsünk mi­nél könnyebben legyűrni a koro­navírust.

Ősi fertőtlenítő

Legfőbb hatóanyaga az allin és az ebből származó allicin, ami egy kéntartalmú vegyület, a növény eredetileg a kártevők ellen termeli. Ez az anyag bizonyítottan baktérium-, gomba- és vírusölő hatású, ezért is jó fertőtlenítő a fokhagyma. Az erős aromáját adó ajoén vegyületnek is több, testre gyakorolt jótékony hatása van. Számos vitamin forrása, tartalmaz többek között A-, B-, C-, de még E-vitamint is és nagyon sok fontos ásványi anyagot.

Kívül is hatékony

– Elfogyasztva jó fertőtlenítő, bélfertőtlenítő, enyhe féreghajtó hatású, csökkenti az érelmeszedést, emésztés javító, fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő, sőt kutatások szerint a rákos sejtek burjánzását is gátolja – sorolta a fokhagyma szervezet­re gyakorolt jótékony hatásait szinte megállás nélkül a Va­sárnapi Borsnak Takács Tamás fitoterapeuta. – Érdemes rendszeresen enni, de egyes tüne­tek eseti kezelésére is alkal­mas, mint például fogfájás esetén – hozott egy konkrét példát a szakértő.

Külsőleg is igen hatásos: ízületi gyulladás kezelésére zúzott fokhagymából és olívaolajból hatásos masszázsolaj készíthető. Gombaölő hatását szintén élvezhetjük külsőleg is: ha gombás lábát kezelné a lábáztató vízbe is tegyen néhány gerezdet összetörve.

Nyersen hatásosabb

Sütve, főzve, fűszerként használva számos ország konyhájának elengedhetetlen eleme emésztésjavító hatása miatt. Rendszeresen fogyasztva az orvost is távol tartja.

– Intenzív íze miatt nem éppen a legkellemesebb érzés, de nyersen szétrágva a leghatásosabb a fokhagyma. Így szabadul fel belőle leginkább az összes benne lévő hatóanyag – magyarázta a fitoterapeuta.

Azok, akik nem szeretik a szagát, választhatják a medvehagymát is, ennek most van szezonja, és a fokhagyma sok jó tulajdonságát hordozza. A fokhagyma legfőbb hatóanyagait már ki tudják vonni a növényből és így kapszula formájában is hozzájuthat a gyógyszertárban. A kellemetlen szagoktól a bogyók is mentesek.

Nemcsak egészséges, szép is

Fokhagymát könnyedén termeszthet a lakásban is. Ehhez nem kell mást tennie, csak fogni egy nagyobb cserepet, és beledugni pár gerezdet, de magról is szaporítható. Tavasszal és ősszel szokták vetni, akár még most is elültetheti. A többi hagymaféléhez hasonlóan hosszúkás, belül üreges levelei vannak.

Virágai főleg lila vagy fehér gömbökként magasodnak a levelek fölé. Magja olyan, mint egy kis gerezd fokhagyma – ezeket eltéve újra nevelhet fokhagymát. Amikor a növény föld feletti része elszáradt, szedje ki a talajból, és hagyja kiszáradni a gumókat. Meleg és fényigényes, legjobb ablakban tartani. Ugyanakkor szereti a vizet is, ha eleget kap, bőven fog teremni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.