Karanténkonyha: tápláló menü tartós alapanyagokból

Karanténkonyha: tápláló menü tartós alapanyagokból

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 22. 12:00
Nehéz időket élünk – most kiemelten fontos szervezetünk ellátása a létfontosságú tápanyagokkal, vitaminokkal – amellett, hogy nem járhatunk naponta a piacra. A mai menüt úgy állítottuk össze, hogy a kamrában, hűtőben, mélyhűtőben eltartható alapanyagokból is elkészíthető legyen.
Bors

Leves

Káposztakrémleves fenyőmaggal

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag): 25 dkg savanyú káposzta * 2 nagy alma * 25 dkg tejszín * 1 ek méz * 1 tk só * 1 kk fekete bors * 1 babérlevél * 1,5 l zöldség-alaplé

A tálaláshoz: 2 ek pirított fenyőmag * 2 ek pirított tökmag

Elkészítés: A káposztát és a feldarabolt almát a fűszerekkel együtt puhára főzzük az alaplében. Ha elkészült, a babérlevelet kiszedjük, és simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a mézet, majd frissen tálaljuk.

TIPP: A tányéron szórjuk meg pirított magvakkal.

Főétel

Halas rétes

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 25 dkg leveles tészta * 15 dkg főtt rizs * 2 tonhalkonzerv * 10 dkg paradicsompüré * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 kk só * 1 kk őrölt bors * 1 tojás 

Elkészítés: A leveles tésztát terítsük ki egy sütőpapírra, enyhén nyújtsuk ki egy sodrófával úgy, hogy megtartsa a formáját. Kenjük át a paradicsompürével, majd egyenletesen elosztva szórjuk rá a petrezselymet, a főtt rizst, majd morzsoljuk a tetejére a tonhaldarabokat. Sózzuk-borsozzuk, majd szorosan tekerjük fel a tésztát. Helyezzük egy tepsibe a sütőpapírral együtt, kenjük át a tetejét egy tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük meg – kb. 20 percet vesz igénybe.

TIPP: A tonhalba keverhetünk zöldségeket is, pl. zöldborsót vagy kukoricát.

Vegetáriánus megoldás

Töltött krumpli brokkolival

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag): 4 nagy krumpli * 5 dkg vaj * 25 dkg brokkoli * 20 dkg reszelt sajt * 1 tk só * 1 kk bors

Elkészítés: A krumplikat megmossuk, és héjastul megsütjük a sütőben. A brokkolit feldaraboljuk és megpároljuk. Ha elkészült, felvágjuk a héját kereszt alakban, és félig kikanalazzuk a belsejét. Ezt összekeverjük a vajjal, sóval, borssal, hozzáadjuk a párolt brokkolit, és visszatöltjük a krumpli belsejébe. Reszelt sajttal megszór­va tálaljuk.

Desszert

Túrós grízpuding bogyós gyümölcsökkel

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (6 adag): 1 l  tej * 15 dkg búzadara * 15 dkg cukor * 3 dkg vaj * 20 dkg tehéntúró * 2 tojás

Tálaláshoz: 20 dkg friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs

Elkészítés: A tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a grízt, és állandó keverés mellett krémesre főzzük. Ha kész, beleszórjuk a cukrot, a vajjal dúsítjuk. Levesszük a tűzről, azután a forró masszába belekeverjük az áttört túrót és a tojássárgáját és a keményre felvert tojáshabot. Kuglófformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

TIPP: A gyümölcsökből kevés víz és cukor hozzáadásával darabos szirupot is főzhetünk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.