Brokkolikrémleves
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): 20 dkg burgonya, hámozva, kockákra vágva * 1/2 tk só * 3 ek olaj * 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma * 1 nagyobb, apróra vágott sárgarépa * 1 gerezd zúzott fokhagyma * 33 dkg brokkoli, rózsáira szedve * 8 dl zöldség alaplé * 2 dl 12%-os tejföl * 20 dkg reszelt cheddar sajt * frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és enyhén pirítsuk meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a burgonyát, a répát, és a brokkoli 2/3-át. Pirítsuk kevergetve 5–6 percig, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, és lefedve főzzük puhára. Botmixerrel pürésítsük, és keverjük hozzá a tejfölt. Szórjuk bele a maradék brokkolit, és főzzük még 10 percig. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a cheddar sajtot is. Frissen őrölt fekete borssal tálaljuk.
Töltött sertésdagadó
Elkészítési idő: 160 perc
Nehézség: * * * * *
Hozzávalók (8 adag): 1 kg sertésdagadó, felszúrva
Fűszersó: 2 tk durva szemcséjű só * 1 nagy gerezd fokhagyma * 1 kk szárított kakukkfű * ½ kk pirított köménymag * frissen őrölt fekete bors
Töltelék: 1 szikkadt zsemle, tejbe áztatva * 1 egész tojás * 2–3 zsályalevél, aprítva * 2 nagyobb, savanykás alma meghámozva, lereszelve * 5 dkg aszalt sárgabarack * az elkészített fűszersó fele
Zöldségek: 20 dkg sárgarépa * 20 dkg paszternák * 20 dkg édesburgonya * 5 dkg vaj
Elkészítés: Először a fűszersót készítjük el: egy kőmozsárba tesszük a hozzávalókat és alaposan összezúzzuk. A só felével kívül-belül bedörzsöljük a dagadót, és adunk neki fél órát, hogy a só jól átjárja. Összekeverjük a tölteléket: a tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléhez hozzákeverjük a többi hozzávalót: egy tojást, a zsályát, a reszelt almát, a felaprított aszalt sárgabarackot és a fűszersó másik felét, és ezt is állni hagyjuk egy kicsit. A dagadót megtöltjük a bekevert töltelékkel, a végét hústűvel összetűzzük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket egy tepsibe rendezzük, rászórjuk a feldarabolt vajat, majd ráfektetjük a töltött dagadót, és lefedve, 160 fokon kb. 90 percig sütjük. Akkor levesszük a fedőt, és gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. A vele sült zöldségekkel tálaljuk.
Kelkáposztás krumplipüré
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (8 adag): 1 kg krumpli, megfőzve * ½ fej kelkáposzta szeletelve * 1 kis fej hagyma * só, egész köménymag * 1 dl száraz fehérbor * 5 dkg vaj
Elkészítés: A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük: én mindig egyben, héjastul teszem, mert így nem fő ki belőle az íze, és a főzővízbe dobok egy babérlevelet is. Ha puhára főtt, hagyjuk félig kihűlni, majd krumplinyomón átnyomjuk, és még melegen belekeverjük a vaj felét. A hagymát a vaj másik felén üvegesre pároljuk, majd beletesszük a köménymagot, és egy picit pirítjuk. Beletesszük a felszeletelt kelkáposztát, és aláöntjük a fehérbort. Teljes lángon, kevergetve hagyjuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, majd megsózzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk a káposztát. Ha elkészült, lecsöpögtetjük, és a krumplipüréhez keverjük.
Rizspuding szilvakompóttal
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (5 adag): 23 dkg kerekszemű rizs * 2,4 dl víz * 1 ek vaj * ½ tk só * 1 l tej * 3,5 dl habtejszín * 1 vaníliás cukor * 10 dkg cukor * 1 tk őrölt fahéj vagy kardamom, vagy a kettő keveréke * 10 dkg blansírozott mandula * 3 dkg szeletelt mandula * 10 dkg szilvakompót
Elkészítés: A rizst egyszer mossuk át, majd vajon futtassuk meg egy nagyobb edényben. Öntsük rá a tej és a víz keverékét, majd a sót is keverjük hozzá és pároljuk puhára. Hűtsük ki langyosra. Verjük a tejszínt a cukorral és a fűszerekkel habbá és forgassuk a rizshez a mandulával együtt. Tálaláskor halmozzunk a tetejére szilvakompótot, vagy friss gyümölcsöt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.