Így készítse el a töltött dagadót, hogy tökéletes legyen!

Így készítse el a töltött dagadót, hogy tökéletes legyen!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 20. 14:00
A borongósabb napok, csípős reggelek előhívják a nosztalgiát egyes ételek iránt, melyeket ritkán készítünk el – ilyen például a töltött dagadó. Nem mondható diétásnak, de a régi családi ebédek hangulatát idézi, és évente egy-két alkalommal megengedhető.
Bors

Leves

Brokkolikrémleves

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (6 adag): 20 dkg burgonya, hámozva, kockákra vágva * 1/2 tk só * 3 ek olaj * 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma * 1 nagyobb, apróra vágott sárgarépa * 1 gerezd zúzott fokhagyma * 33 dkg brokkoli, rózsáira szedve * 8 dl zöldség alaplé * 2 dl 12%-os tejföl * 20 dkg reszelt cheddar sajt * frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és enyhén pirítsuk meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a burgonyát, a répát, és a brokkoli 2/3-át. Pirítsuk kevergetve 5–6 percig, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, és lefedve főzzük puhára. Botmixerrel pürésítsük, és keverjük hozzá a tejfölt. Szórjuk bele a maradék brokkolit, és főzzük még 10 percig. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a cheddar sajtot is. Frissen őrölt fekete borssal tálaljuk. 

Főétel

Töltött sertésdagadó

Elkészítési idő:  160 perc

Nehézség: * * * * *

Hozzávalók (8 adag): 1 kg sertésdagadó, felszúrva

Fűszersó: 2 tk durva szemcséjű só * 1 nagy gerezd fokhagyma * 1 kk szárított kakukkfű * ½ kk pirított köménymag * frissen őrölt fekete bors

Töltelék: 1 szikkadt zsemle, tejbe áztatva * 1 egész tojás * 2–3 zsályalevél, aprítva * 2 nagyobb, savanykás alma meghámozva, lereszelve * 5 dkg aszalt sárgabarack * az elkészített fűszersó fele

Zöldségek: 20 dkg sárgarépa * 20 dkg paszternák * 20 dkg édesburgonya * 5 dkg vaj

Elkészítés: Először a fűszersót készítjük el: egy kőmozsárba tesszük a hozzávalókat és alaposan összezúzzuk. A só felével kívül-belül bedörzsöljük a dagadót, és adunk neki fél órát, hogy a só jól átjárja. Összekeverjük a tölteléket: a tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléhez hozzákeverjük a többi hozzávalót: egy tojást, a zsályát, a reszelt almát, a felaprított aszalt sárgabarackot és a fűszersó másik felét, és ezt is állni hagyjuk egy kicsit. A dagadót megtöltjük a bekevert töltelékkel, a végét hústűvel összetűzzük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket egy tepsibe rendezzük, rászórjuk a feldarabolt vajat, majd ráfektetjük a töltött dagadót, és lefedve, 160 fokon kb. 90 percig sütjük. Akkor levesszük a fedőt, és gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. A vele sült zöldségekkel tálaljuk.

Köret

Kelkáposztás krumplipüré

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézség: * *

Hozzávalók (8 adag): 1 kg krumpli, megfőzve * ½ fej kelkáposzta szeletelve * 1 kis fej hagyma * só, egész köménymag * 1 dl száraz fehérbor * 5 dkg vaj

Elkészítés: A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük: én mindig egyben, héjastul teszem, mert így nem fő ki belőle az íze, és a főzővízbe dobok egy babérlevelet is. Ha puhára főtt, hagyjuk félig kihűlni, majd krumplinyomón átnyomjuk, és még melegen belekeverjük a vaj felét. A hagymát a vaj másik felén üvegesre pároljuk, majd beletesszük a köménymagot, és egy picit pirítjuk. Beletesszük a felszeletelt kelkáposztát, és aláöntjük a fehérbort. Teljes lángon, kevergetve hagyjuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, majd megsózzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk a káposztát. Ha elkészült, lecsöpögtetjük, és a krumplipüréhez keverjük. 

Desszert

Rizspuding szilvakompóttal

Elkészítési idő:  30 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (5 adag): 23 dkg kerekszemű rizs * 2,4 dl víz * 1 ek vaj * ½ tk só * 1 l tej * 3,5 dl habtejszín * 1 vaníliás cukor * 10 dkg cukor * 1 tk őrölt fahéj vagy kardamom, vagy a kettő keveréke * 10 dkg blansírozott mandula * 3 dkg szeletelt mandula * 10 dkg szilvakompót 

Elkészítés: A rizst egyszer mossuk át, majd vajon futtassuk meg egy nagyobb edényben. Öntsük rá a tej és a víz keverékét, majd a sót is keverjük hozzá és pároljuk puhára. Hűtsük ki langyosra. Verjük a tejszínt a cukorral és a fűszerekkel habbá és forgassuk a rizshez a mandulával együtt. Tálaláskor halmozzunk a tetejére szilvakompótot, vagy friss gyümölcsöt. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.