Őszi zöldségleves
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 10 dkg erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna) * 30 dkg füstölt tarja * 1 nagy fej vöröshagyma * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1 nagy paszternák * ½ nagy zellergumó * 1 kg kelbimbó * 40 dkg fejtett bab (mélyhűtött) * 1 tk só * őrölt fekete bors * őrölt kömény * majoránna * 1 babérlevél * 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv * 1 csokor petrezselyemzöld
Tálaláshoz: 10 dkg reszelt sajt * 6 ek bazsalikompesztó * 2 liter víz
Elkészítés: A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztjuk, majd megpirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott hagymát, és együtt pirítjuk, míg a hagyma aranysárga színt kap. A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítjuk, és karikára, illetve kockára vágjuk. Hozzákeverjük a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadjuk a fagyasztott babot is. Megsózzuk, majd felengedjük vízzel, és elkezdjük főzni, teljes lángon. Forrás után visszavesszük a lángot takarékra, és kb. húsz percig bugyogtatva főzzük. Ezt követően beletesszük a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további húszperces főzés következik. Akkor kerülnek bele a fűszerek: őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél, és a paradicsomkonzerv. Tízperces főzés után lezárjuk a lángot. Tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot, és egy-egy teáskanál bazsalikompesztót.
Konfitált kacsacomb
Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): 6 kacsacomb * 2 tk só * 1 kk bors * 1 kk kakukkfű * 2 babérlevél * 40 dkg kacsazsír * 1 fej fokhagyma * 1-1 rozmaring- és kakukkfűág
Elkészítés: A sóból, a borsból és a kakukkfűből fűszersót készítünk, amivel bedörzsöljük a combokat, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt leitatjuk róla a nedvességet, majd egy felforrósított, száraz serpenyőben körbesütjük a combokat. Utána egy mély sütőtálba rakjuk, mellétesszük a félbevágott fokhagymafejet, a kakukkfű- és rozmaringágat, a babérlevelet, majd ráöntjük a felolvasztott zsírt. Előmelegített, 120 fokos sütőben kb. 2,5-3 óra alatt készül el. Régen így tartósították a húst – amíg teljesen befedi a zsír, nem romlik meg. Fogyasztás előtt a combokat egy serpenyőben újra átsütjük, egyrészt így felmelegítjük, másrészt ropogósra sül a bőre.
Hagymás krumplipüré
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (6 adag): 1 kg krumpli * 2 nagy fej hagyma * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 2 ek kacsazsír
Elkészítés: A krumplit hámozzuk meg, és kockákra vágva főzzük meg sós vízben, majd krumplinyomón törjük át, és egy kis főzőlevet hozzáadva pürésítsük. A hagymát vágjuk kockákra, és megborsozva pirítsuk meg a kacsazsíron. Keverjük hozzá a krumplipürét, és melegen tálaljuk.
TIPP: Savanyúság mindenképpen kerüljön mellé az asztalra!
Túrós grízpuding erdei gyümölcsökkel
Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (12 adag): 50 dkg túró * 25 dkg tejföl * 15 dkg kukoricadara * 10 dkg cukor * 1 citrom héja és leve * 1 tk vaníliakivonat * 2 tojás * 1 tk sütőpor * 1 tk vaj * 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs
Elkészítés: A túrót keverjük simára a tejföllel, a cukorral, a citrom levével és héjával, valamint a vaníliakivonattal. Szórjuk bele a darát, és tegyük félre húsz percre. A tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből egy csipet sóval verjünk habot. A tojássárgáját keverjük a darás túróhoz a sütőporral együtt, majd adjuk hozzá a fehérjehabot is. Simítsuk egy kivajazott sütőtálba, és szórjuk meg a gyümölccsel. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig. Frissen fogyasszuk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.