Így tartson egy hedonista vasárnapot

Így tartson egy hedonista vasárnapot

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 15. 11:30
A hétköznapokon nem sok idő jut a főzőcskére, de időnként érdemes rászánni a szokásosnál egy kicsit több időt, és igazi, házias ebédet varázsolni az asztalra – például ilyet.
Bors

Leves

Őszi zöldségleves

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 10 dkg erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna) * 30 dkg füstölt tarja * 1 nagy fej vöröshagyma * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1 nagy paszternák * ½ nagy zellergumó * 1 kg kelbimbó * 40 dkg fejtett bab (mélyhűtött) * 1 tk só * őrölt fekete bors * őrölt kömény * majoránna * 1 babérlevél * 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv * 1 csokor petrezselyemzöld

Tálaláshoz: 10 dkg reszelt sajt * 6 ek bazsalikompesztó * 2 liter víz

Elkészítés: A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztjuk, majd megpirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott hagymát, és együtt pirítjuk, míg a hagyma aranysárga színt kap. A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítjuk, és karikára, illetve kockára vágjuk. Hozzákeverjük a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadjuk a fagyasztott babot is. Megsózzuk, majd felengedjük vízzel, és elkezdjük főzni, teljes lángon. Forrás után visszavesszük a lángot takarékra, és kb. húsz percig bugyogtatva főzzük. Ezt követően beletesszük a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további húszperces főzés következik. Akkor kerülnek bele a fűszerek: őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél, és a paradicsomkonzerv. Tízperces főzés után lezárjuk a lángot. Tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot, és egy-egy teáskanál bazsalikompesztót.

Főétel

Konfitált kacsacomb

Elkészítési idő: 3 óra

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (6 adag): 6 kacsacomb * 2 tk só * 1 kk bors * 1 kk kakukkfű * 2 babérlevél * 40 dkg kacsazsír * 1 fej fokhagyma * 1-1 rozmaring- és kakukkfűág

Elkészítés: A sóból, a borsból és a kakukkfűből fűszersót készítünk, amivel be­dörzsöljük a combokat, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt leitatjuk róla a nedvességet, majd egy felforrósított, száraz serpenyőben körbesütjük a combokat. Utána egy mély sütőtálba rakjuk, mellétesszük a félbevágott fokhagymafejet, a kakukkfű- és rozmaringágat, a babérlevelet, majd ráöntjük a felolvasztott zsírt. Előmelegített, 120 fokos sütőben kb. 2,5-3 óra alatt készül el. Régen így tartósították a húst – amíg teljesen befedi a zsír, nem romlik meg. Fogyasztás előtt a combokat egy serpenyőben újra átsütjük, egyrészt így felmelegítjük, másrészt ropogósra sül a bőre.

Köret

Hagymás krumplipüré

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (6 adag): 1 kg krumpli * 2 nagy fej hagyma * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 2 ek kacsazsír

Elkészítés: A krumplit hámozzuk meg, és kockákra vágva főzzük meg sós vízben, majd krumplinyomón törjük át, és egy kis főzőlevet hozzáadva pürésítsük. A hagymát vágjuk kockákra, és megborsozva pirítsuk meg a kacsazsíron. Keverjük hozzá a krumplipürét, és melegen tálaljuk.

TIPP: Savanyúság mindenképpen kerüljön mellé az asztalra!

Desszert

Túrós grízpuding erdei gyümölcsökkel

Elkészítési idő: 55 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (12 adag): 50 dkg túró * 25 dkg tejföl * 15 dkg kukoricadara * 10 dkg cukor * 1 citrom héja és leve * 1 tk vaníliakivonat * 2 tojás * 1 tk sütőpor * 1 tk vaj * 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs

Elkészítés: A túrót keverjük simára a tejföllel, a cukorral, a citrom levével és héjával, valamint a vaníliakivonattal. Szórjuk bele a darát, és tegyük félre húsz percre. A tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből egy csipet sóval verjünk habot. A tojássárgáját keverjük a darás túróhoz a sütőporral együtt, majd adjuk hozzá a fehérjehabot is. Simítsuk egy kivajazott sütőtálba, és szórjuk meg a gyümölccsel. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig. Frissen fogyasszuk!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.