Erdeigomba-leves
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (8 adag): 2 l zöldségalaplé * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 2 kis fej vöröshagyma * 70 dkg erdei gomba (pl. rizike és tinóru) * 1 gerezd zúzott fokhagyma * lestyán, tárkony és tört ánizsmag * 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva * 4 ek olaj * tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: a megtisztított, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és az egyik hagymát az alaplében puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A másik hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát, az ánizsmagot és a feldarabolt erdei gombát. Enyhén megpároljuk, majd felöntjük az előkészített krémlevessel, és puhára főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zöldfűszereket és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk. A tejfölt ízlés szerint a tányéron keverjük bele.
Fűszeres-spenótos harcsatekercs aszalt paradicsommal
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg harcsafilé * 25 dkg spenótlevél * 10 dkg aszalt paradicsom * 4 gerezd fokhagyma * 5 dkg vaj * 1 ek só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 citrom a tálaláshoz
Elkészítés: a megmosott, lecsöpögtetett spenótot enyhén besózva, 2,5 dkg vajon pároljuk puhára, fokhagymával és borssal ízesítve. Ha elkészült, evőkanállal adagoljuk a besózott, kiterített halszeletekre. Az egyik végébe helyezzünk egy darab aszalt paradicsomot – innen tekerjük fel őket, és tűzzük össze fogpiszkálóval. A maradék vajat olvasszuk fel, és öntsük egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe. Sorakoztassuk rá a feltekert halszeleteket, szórjuk be a fűszerekkel és fedjük le a tálat. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük. A tányéron facsarjunk rá egy kis citromlevet.
Sütőtökös rizottó
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 30 dkg kerek szemű rizottórizs * 30 dkg sütőtök * 1 kk só * 7 dl csirkealaplé * 10 dkg vaj * 1 salottahagyma, finomra aprítva * 1 dl száraz fehérbor * 1 kk apróra vágott zsályalevél * 1 tk só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 5 dkg reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés: egy lábasban felolvasztjuk a 2,5 dkg vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és a zsályát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst és 20 dkg kockára vágott sütőtököt, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. Az alaplét folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart. Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadunk további 2,5 dkg vajat. Közben a hozzáadott sütőtök szétfő. A maradék 5 dkg vajban megpirítjuk a félretett 10 dkg sütőtököt. A végén megsózzuk, megszórjuk borssal, és a tányérra szedett rizottóra halmozzuk. Frissen reszelt parmezánt adunk hozzá.
Szedres tortácskák
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (12 adag): 4 tojás * 15 dkg cukor * 12 dkg búzaliszt * 1 csipet só * 1 mk sütőpor * 3 dl tej * 1 ek vaj * 20 dkg szeder * +1 ek vaj
Elkészítés: a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat gépi habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Egy piteformát alaposan kikenünk vajjal, beleszórjuk a megmosott, megszárított szederszemeket, majd ráöntjük a tésztát, és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 35 perc alatt sül meg, frissen fogyasszuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.