Csodás őszi fogások, melyek után már nem is sajnáljuk annyira, hogy itt a szeptember

Csodás őszi fogások, melyek után már nem is sajnáljuk annyira, hogy itt a szeptember

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 01. 12:00
Még mindannyian búcsúztatjuk a nyarat, de az új évszakkal új ízélmények várnak ránk: az őszi gombák, halak, színes zöldségek megunhatatlan paradicsoma. Fogadjuk és fogyasszuk őket szeretettel!
Bors

Leves

Erdeigomba-leves

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (8 adag): 2 l zöldségalaplé * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 2 kis fej vöröshagyma * 70 dkg erdei gomba (pl. rizike és tinóru) * 1 gerezd zúzott fokhagyma * lestyán, tárkony és tört ánizsmag * 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva * 4 ek olaj * tejföl a tálaláshoz

Elkészítés: a megtisztított, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és az egyik hagymát az alaplében puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A másik hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát, az ánizsmagot és a feldarabolt erdei gombát. Enyhén megpároljuk, majd felöntjük az előkészített krémlevessel, és puhára főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zöldfűszereket és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk. A tejfölt ízlés szerint a tányéron keverjük bele.

Főétel

Fűszeres-spenótos harcsatekercs aszalt paradicsommal

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg harcsafilé * 25 dkg spenótlevél * 10 dkg aszalt paradicsom * 4 gerezd fokhagyma * 5 dkg vaj * 1 ek só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 citrom a tálaláshoz

Elkészítés: a megmosott, lecsöpögtetett spenótot enyhén besózva, 2,5 dkg vajon pároljuk puhára, fokhagymával és borssal ízesítve. Ha elkészült, evőkanállal adagoljuk a besózott, kiterített halszeletekre. Az egyik végébe helyezzünk egy darab aszalt paradicsomot – innen tekerjük fel őket, és tűzzük össze fogpiszkálóval. A maradék vajat olvasszuk fel, és öntsük egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe. Sorakoztassuk rá a feltekert halszeleteket, szórjuk be a fűszerekkel és fedjük le a tálat. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük. A tányéron facsarjunk rá egy kis citromlevet.

Köret

Sütőtökös rizottó

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: * * 

Hozzávalók (4 adag): 30 dkg kerek szemű rizottórizs * 30 dkg sütőtök * 1 kk só * 7 dl csirkealaplé * 10 dkg vaj * 1 salottahagyma, finomra aprítva * 1 dl száraz fehérbor * 1 kk apróra vágott zsályalevél * 1 tk só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 5 dkg reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés: egy lábasban felolvasztjuk a 2,5 dkg vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és a zsályát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst és 20 dkg kockára vágott sütőtököt, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. Az alaplét folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart. Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadunk további 2,5 dkg vajat. Közben a hozzáadott sütőtök szétfő. A maradék 5 dkg vajban megpirítjuk a félretett 10 dkg sütőtököt. A vé­gén megsózzuk, megszórjuk borssal, és a tányérra szedett rizottóra halmozzuk. Frissen reszelt parmezánt adunk hozzá.

Desszert

Szedres tortácskák

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (12 adag): 4 tojás * 15 dkg cukor * 12 dkg búzaliszt * 1 csipet só * 1 mk sütőpor * 3 dl tej * 1 ek vaj * 20 dkg szeder * +1 ek vaj

Elkészítés: a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat gépi habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Egy piteformát alaposan kikenünk vajjal, beleszórjuk a megmosott, megszárított szederszemeket, majd ráöntjük a tésztát, és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 35 perc alatt sül meg, frissen fogyasszuk. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.