4-5 percig főzze a töltikéhez a szőlőlevelet!

4-5 percig főzze a töltikéhez a szőlőlevelet!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 07. 13:00
Mi sem lehet most aktuálisabb, mint a szőlőlevélbe tekert fűszeres darált hús, vagyis a töltike.
Bors

Panírozzuk be!

A Konyhafőnök egykori séfje, a Bécsben elismert szakács, Meczker Tamás amondó: ne fogjuk vissza magunkat, például nyugodtan panírozzuk be a töltikét.

– A darált húshoz adjunk tojást, fűszerezzük kakukkfűvel, oregánóval, Worcester-szósszal, sóval, borssal. Reszeljünk bele ízlés szerint fokhagymát, majd tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. A szőlőlevelet készítsük elő: főzzük 4-5 percig, aztán tegyük jeges vízbe. A darált húsból hamburgerszerű lapos húspogácsákat gyúrjunk, a közepébe mehet sajt. Formázzuk, és tegyük a szőlőlevélbe. Panírozzuk be, és süssük ropogósra! – mondja a séf.

Fontos a kötözés

Marton Adrienn gasztroműsor-vezető szerint a töltike sóskával és főtt krumplival tehető igazán finommá. 

– Általában darált sertéshúst használok. Összegyúrom to­jással és félig főtt rizzsel, kevés megpirított vöröshagymával. Sóval és borssal fűszerezem mindössze. A sós vízzel leforrázott, azaz blansírozott szőlőlevelekbe kisebb húsgombócokat formázok, majd átkötöm cérnával, hogy még véletlenül se essen szét, és sós vízben megfőzöm, 20-30 perc alatt kész. Sóskával és főtt krumplival tálalom, némi tejföllel dobom fel – meséli Adrienn.

Hozzávalók (4 személyre): 8 db szőlőlevél (nem permetezett) * 1 csomag sóska * kevés tej a sóskához * 30 dkg darált hús * 2 evőkanál rizs * 1 tojás * 1 evőkanál vöröshagyma * 1 evőkanál olaj * 1 evőkanál finomliszt * 1 kis doboz tejföl * só, őrölt bors, cukor * 4 db közepes krumpli

Mint a töltött káposztát

Fördős Zé és csapata, a Street Kitchen az alábbi receptre esküszik.

– Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, rászórjuk a rizst, kicsit megpirítjuk és hozzáöntjük a dupla mennyiségű vizet. Lefedve, mérsékelt lángon megfőzzük. Mikor megfőtt, mehet bele a kis kockákra vágott kápia paprika és a sűrített paradicsom is. Ekkor érdemes fűszerezni: a felaprított friss zöldfűszerekkel, a citrom levével és héjával, valamint sóval és borssal. Utoljára adjuk hozzá a darált húst, majd jól dolgozzuk össze a tölteléket. A szőlőleveleket kicsit leitatjuk, majd az eres oldalukkal felfelé, egy kanálnyi töltelékkel megpakoljuk, és mint a töltött káposztát, jó szorosan feltekerjük. Egy magas falú serpenyőben a feltekert leveleket egymás mellé helyezzük úgy, hogy a levél hegye alulra kerüljön. Felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje a csomagokat, és lefedve, kislángon 25 percig főzzük. Ha elfogy a főzővíz, nyugodtan pótoljuk. A mártogatóshoz a joghurtot kikeverjük az olívaolajjal, hozzáadjuk az áttört fokhagymákat és a durvára vá­gott petrezselymet. Tálaláskor meglocsolhatjuk vele a szőlőleveleket, vagy kínálhatjuk akár mellé is.

Akár el is tehető

A töltikét bármikor elkészíthetjük: akár nyáron, akár télen. Fontos, hogy a szőlőleveleket permetezés előtt szedjük le. Ha frissen akarjuk felhasználni, akkor 3-5 percig sós, ecetes vízben főzzük, tehát blansírozzuk, hogy kellően meglágyuljon. A vastag, erezett szárakat is mindenképp vágjuk ki. Ha inkább eltennénk, akkor le is fagyaszthatjuk, de a dunsztolásos technikát is alkalmazhatjuk. Tekerjük fel a leveleket, tegyük befôttesüvegbe, majd ecetes, sós, forró lével öntsük fel. Tegyünk hozzá borsot, kaprot, köményt és kakukkfüvet, majd tegyük hűvös helyre felhasználásig.

Isteni

A görögök például úgy gondolják: az istenek is ezt ették. Tölthetjük a leveleket rizzsel, darált hússal, fűszerezhetjük a mediterrán íz­világtól kezdve, egészen a keleti konyha irá­nyába.

BORS-tipp

Ha szűkében vagyunk a szőlőlevélnek, akkor mással is helyettesíthetjük. Nyugodtan használhatunk karalábélevelet, de tölthetjük káposztalevélbe is. A sós vízben történő előfőzésről azonban semmiképp ne feledkezzünk meg!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.